</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Zile libere 2020. Calendarul sarbatorilor legale pentru anul 2020

Zile libere 2020. Calendarul sarbatorilor legale pentru anul 2020

In momentul de fata, in anul 2020 sunt declarate prin lege 15 zile libere. Din acest articol vei afla calendarul sarbatorilor legale pentru anul viitor, reglementarile legale in materie, precum si posibilele “punti” pe care Guvernul le-ar putea acorda pentru angajatii din sectorul public.

Informatii generale despre zilele libere din 2020

Desi anul 2019 nu s-a incheiat, salariatii din Romania sunt tot mai interesati de calendarul sarbatorilor legale, intrucat acestia au dreptul la zile libere platite si isi pot planifica un concediu prelungit sau o mini-vacanta. Totusi, calendarul zilelor libere ar putea suferi modificari, prin “puntile” pe care Guvernul le poate stabili pentru salariatii din sectorul public, pana pe 15 ianuarie 2020, conform Legii nr. 153/2019.

Cadru legislativ

Reglementarea legala in materie se regaseste in Codul Muncii. Potrivit dispozitiilor legale, angajatii din Romania au dreptul la zile libere platite. Totusi, salariatii care sunt nevoiti sa lucreze in zilele de sarbatoare legala (precum cei din unitatile sanitare, alimentatatie publica ori unde activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii) vor beneficia de timp liber platit in urmatoarele 30 de zile. De asemenea, Codul Muncii prevede ca, in situatia in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru activitatea desfasurata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

In plus, pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere, zile care preceda si/sau care succeda zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, precum si zilele in care se recupereaza orele de munca neefectuate.

Zilele libere din 2020

La fel in anul 2019, si anul viitor vor exista 15 sarbatori legale, dintre care 4 sunt in weekend.

 • 1 ianuarie – Anul Nou (miercuri)
 • 2 ianuarie – A doua zi dupa Anul Nou (joi)
 • 24 ianuarie – Ziua Principatelor Romane (vineri)
 • 17 aprilie – Vinerea mare (vineri)
 • 19 aprilie – Pastele (duminica)
 • 20 aprilie – A doua zi de Paste (luni)
 • 1 mai – Ziua Muncii (vineri)
 • 1 iunie – Ziua Copilului (luni)
 • 7 iunie – Rusaliile (duminica)
 • 8 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
 • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (sambata)
 • 30 noiembrie – Sfantul Andrei (luni)
 • 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei (marti)
 • 25 decembrie – Craciunul (vineri)
 • 26 decembrie – A doua zi de Craciun (sambata)

Salariatii din sectorul public vor beneficia de o mini-vacanta la inceputul anului 2020, intrucat Guvernul a aprobat ziua de 3 ianuarie ca fiind zi libera platita. Intrucat majoritatea sarbatorilor legale vor fi in zile de vineri, luni sau weekend, este posibil sa nu se creeze punti, insa Guvernul va stabili acest lucru pana pe data de 15 ianuarie 2020.

Sursa foto: https://pixabay.com/

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide