</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Valoarea tichetelor de masa se modifica substantial in semestrul II al anului 2016

Valoarea tichetelor de masa se modifica substantial in semestrul II al anului 2016

Unul dintre cele mai frecvente beneficii acordate de angajatori pentru salariati sunt tichetele de masa.

Potrivit Legii nr. 142/1998, acestea se acorda salariatilor in ultima decada a fiecarei luni pentru luna urmatoare, iar numarul de tichete de masa acordate fiecarui salariat este egal cu numarul de zile de prezenta in unitate si niciodata mai mare decat numarul de zile lucratoare in luna.

Valoarea tichetelor de masa se indexeaza semestrial prin Ordin al Ministerului Muncii. Din semestrul I al anului 2015 valoarea tichetelor de masa a ramas la 9.57 lei. Propunerea de marire a valorii tichetelor de masa la 15 lei a trecut marti, 18 octombie 2016, de camera deputatilor, urmand ca legea sa fie promulgata de presedintele Romaniei. Chiar si in cazul in care valoarea tichetului de masa va creste la 15 lei, angajatorii vor avea posibilitatea sa acorde angajatilor in continuare tichete in valoare de 9.57 lei.

Din punct de vedere fiscal, contravaloarea reprezentand tichete de masa acordate de catre angajatori nu constituie baza de calcul pentru contributii sociale, insa pentru aceste sume se plateste impozit.

Fiind beneficii acordate in natura, impozitul datorat pentru tichetele de masa se va retine din salariul net, motiv pentru care, angajatorii care acorda tichete de masa dar nu doresc sa afecteze valoarea negociata a salariului net, pot decide sa acorde o prima ce va acoperi valoarea impozitului aferent.

Care ar fi impactul pe care cresterea valorii tichetelor de masa l-ar avea in pachetul salarial net al unui angajat, in situatia in care angajatorul acopera sau nu contravaloarea impozitului printr-o prima?


Salariul net este diminuat cu valoarea impozitului platit pentru tichete de masa

Tichet masa - 9.57 lei Tichet masa – 15 lei
Salariu net 2500 2500
Tichete de masa (20 tichete) 191 300
Pachet salarial net 2660 2752
Contributii sociale si impozit 1905 1922
Cost total pachet salarial 4565 4674

Salariul net nu este diminuat cu valoarea impozitului platit pentru tichete de masa

Tichet masa - 9.57 lei Tichet masa – 15 lei
Salariu net 2500 2500
Tichete de masa (20 tichete) 191 300
Pachet salarial net 2691 2800
Contributii sociale si impozit 1929 1952
Cost total pachet salarial 4620 4758

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide