</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Totul despre regulamentul de ordine interioara. Ghid si model

by Mihaela Colesnic , 12 ian 2018 Data modificarii: 06 feb 2020 Legislatia muncii / Administrare de personal
Totul despre regulamentul de ordine interioara. Ghid si model

Regulamentul de ordine interioara este un act obligatoriu intr-o companie si contine norme ce trebuie respectate de toti salariatii.

  1. Ce este si cine trebuie sa intocmeasca regulamentul de ordine interioara
  2. Ce prevederi contine regulamentul de ordine interioara
  3. Model de regulament de ordine interioara

Ce este si cine trebuie sa intocmeasca regulamentul de ordine interioara

Regulamentul de ordine interioara contine reguli cu caracter obligatoriu, ce trebuie respectate de catre toti angajatii, cat si de angajator. El este intocmit de angajator in termen de 60 de zile de la data dobandirii personalitatii juridice, dupa consultarea cu sindicatul sau cu reprezentantii angajatilor.

Un asemenea regulament este absolut necesar pentru ca stabileste norme pe care trebuie sa le respecte toate persoanele angajate, cat si angajatorii. Totodata, angajatorul este obligat sa le aduca la cunostinta salariatilor regulile din acest act, iar ele isi produc efectul din momentul in care le sunt aduse la cunostinta angajatilor. Modul concret de informare a fiecarui salariat cu privire la continutul regulamentului intern se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, dupa caz, prin continutul regulamentului intern, se arata in Codul Muncii. Acest regulament se afiseaza la sediul angajatorului.

Regulamentul intern se poate modifica in urma unor discutii cu reprezentantii salariatilor si orice modificare a lui trebuie adusa la cunostinta salariatilor.

Ce prevederi contine regulamentul de ordine interioara

Codul Muncii este legea care reglementeaza prevederile pe care trebuie sa le contina regulamentul intern. Conform articolului 242 din Codul Muncii, regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:

  1. reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
  2. reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
  3. drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
  4. procedura de solutionare a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor;
  5. reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
  6. abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
  7. reguli referitoare la procedura disciplinara;
  8. modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice;
  9. criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.

In acelasi timp, Codul Muncii prevede si ca orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispozitiile regulamentului intern, in masura in care face dovada incalcarii unui drept al sau.

Legalitatea dispozitiilor cuprinse in regulamentul intern este controlata de instantele judecatoresti, care pot fi sesizate in termen de 30 de zile de la data comunicarii de catre angajator a modului de solutionare a sesizarii formulate potrivit.

In cazul unui control, inspectorii din cadrul ITM au dreptul sa dispuna angajatorului masuri in vederea remedierii intr-un timp determinat a neconformitatilor constatate. Neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei (a se vedea art.19 lit.i) si art.23 alin.(1) lit.b) din Legea nr.108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare).

Model de regulament de ordine interioara

Gasesti AICI un model de regulament de ordine interioara .

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide