</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Totul despre pauza de masa si alte repausuri

Totul despre pauza de masa si alte repausuri

Orice munca necesita si o pauza, perioada in care angajatul se poate relaxa si poate lua masa astfel incat sa isi reimprospateze fortele si sa isi imbunatateasca tonusul.

Persoanele angajate care lucreaza mai mult de 6 ore pe zi au dreptul la pauza de masa, dar si la alte repausuri, potrivit Codului Muncii. Conditiile in care se acorda pauza de masa si celelalte repausuri se stabilesc fie prin contractul de munca, fie prin Regulamentul intern al companiei.

Durata pauzei de masa nu este specificata in Codul Muncii. De aceea, fiecare angajator va trece durata pe care angajatii o au la dispozitie pentru pauza de masa in Regulamentul intern sau in contractul colectiv de munca. Astfel, companiile acorda, de cele mai multe ori, o pauza de masa care dureaza o jumatate de ora sau o ora. Pauza de masa poate insa sa aiba chiar si 15 minute atat timp cat nu exista o lege care sa specifice cat trebuie sa dureze o astfel de pauza.

Exceptie de la aceasta regula fac tinerii care au sub 18 ani, pentru ca in cazul lor Codul Muncii stabileste ca pauza de masa sa aiba o durata de cel putin o jumatate de ora, in cazul in care durata timpului de lucru este mai mare de 4 ore si jumatate.

Dreptul angajatilor la repaus

Articolul 135 din Codul Muncii arata ca salariatii au dreptul intre doua zile consecutive de mers la munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive. In cazul persoanelor care lucreaza 12 ore, atunci repausul este de 24 de ore, dupa cum stipuleaza Codul Muncii.

In cazul in care se lucreaza in schimburi, atunci, perioada de repaus nu poate sa fie mai scurta de 8 ore intre cele 2 schimburi.

Pauzele, cu exceptia unor dispozitii contrare existente in contractul colectiv de munca aplicabil si in Regulamentul intern, nu sunt incluse in durata zilnica normala a timpului de munca.

Repausul saptamanal prevazut prin lege

Salariatul are conform Codului Muncii nu numai dreptul la un repaus zilnic, ci si la un repaus saptamanal. In decursul unei saptamani, timpul de munca se imparte in 5 zile lucratoare (cu lucru timp de 8 ore pe zi) si in doua zile de repaus. De obicei, cele doua zile de repaus saptamanal sunt sambata si duminica.

Daca repausul in zilele de weekend ar aduce prejudicii interesului public sau ar impiedica desfasurarea normala a activitatii, atunci, repausul saptamanal se poate acorda si in alte zile ale saptamanii. Aceste zile in care angajatul poate sa isi ia liber se stabilesc fie in contractul colectiv de munca aplicabil, fie sunt stipulate in Regulamentul intern al companiei. De asemenea, angajatii care se afla in aceasta situatie beneficiaza potrivit Codului Muncii de un spor la salariu, spor care se stabileste fie prin contractul colectiv de munca, fie prin contractul individual de munca.

Tot Codul Muncii mai spune ca in cazul in care exista situatii de exceptie, atunci, zilele de repaus saptamanal se dau cumulat angajatului, dupa o perioada de activitate continua, perioada care insa nu trebuie sa fie mai mare de 14 zile. Pentru ca aceste zile de repaus saptamanal sa se acorde cumulat este nevoie de autorizare de la inspectoratul teritorial de munca si de acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor angajatilor din companie.

Exista si situatii in care repausul saptamanal poate sa fie suspendat. Este vorba, dupa cum se arata in articolul 138 din Codul Muncii, de situatii precum lucrari urgente, care sunt necesare pentru a fi organizate masuri de salvare a persoanelor sau a unor bunuri ale angajatorului, in scopul evitarii unor accidente iminente sau pentru a fi inlaturate efecte ale unor accidente care au produs efecte asupra unor instalatii, materiale sau cladiri ale angajatorului. Angajatii care au fost chemati la serviciu in urma unor astfel de situatii au dreptul la sa primeasca dublu compensatiile care li se cuvin.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide