</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Tot ce trebuie sa stii despre varsta de pensionare - standard si anticipata

Tot ce trebuie sa stii despre varsta de pensionare - standard si anticipata
  1. Ce reprezinta pensia ?
  2. Care este varsta standard de pensionare ?
  3. Ce este pensia anticipata si cine se califica ?

Varsta de pensionare este un subiect complex, ce ridica multe semne de intrebare persoanelor cu o vechime mare in campul muncii. De altfel, ea nu este singurul criteriu dupa care o persoana poate solicita pensionarea, ci depinde atat de stagiul de cotizare, cat si de domeniul in care persoana in cauza a activat. Tocmai de aceea, ti-am pregatit un articol complet cu toate informatiile pe care trebuie sa le stii despre varsta de pensionare.

Ce reprezinta pensia?

Pensia este cea mai importanta prestatie de asigurari sociale acordata in sistemul public de pensii. Pentru a beneficia de ea trebuie indeplinite doua conditii esentiale – varsta si stagiul de cotizare. Toti angajatii contribuie lunar la acest fond cu 10,5% din salariu.

Dupa implinirea varstei de pensionare si dupa atingerea stagiului de cotizare minim, orice cetatean roman poate beneficia de pensie pana la deces. Sistemul de pensii din Romania este alcatuit din 3 tipuri (piloane) de pensii – pensia de stat, pensia privata obligatorie si pensia privata facultativa.

Pensia de stat

Pilonul I este reprezentat de pensiile de stat, obligatorii, platite de la bugetul statului in urma contributiilor fiecarui contribuabil la bugetul de pensii al statului pe durata anilor de munca. Pensiile acesta sunt administrate de stat si se distribuite lunar tuturor contribuabililor la fondul de pensii dupa varsta legala de pensionare si indeplinirea stagiului de cotizare, pana la deces. Valoarea lor se calculeaza conform contributiilor achitate.

Pensia Privata Obligatorie

Pilonul II este reprezentat de pensia privata obligatorie si este o parte a pensiei de stat, dar administrata de catre companiile de asigurari. O parte din contributiile salariatilor catre fondul de pensii merge spre acest pilon, asadar salariatii nu trebuie sa plateasca in plus pentru a beneficia de ea. La varsta pensionarii exista posibilitatea ca salariatul sa primeasca toata suma investita o data sau in mai multe transe.

Pensia Privata Facultativa

Pensia privata facultativa, dupa cum sugereaza si numele sau, nu este obligatorie. Persoanele care isi doresc sa contribuie la o astfel de pensie (fond privat de pensii) trebuie sa investeasca maximum 15% din veniturile lunare pe o perioada de minimum 7 ani. De ea beneficiaza persoanele care au implinit 60 de ani si care au ales sa contribuie la un fond privat de pensii.

Care este varsta standard de pensionare

Pensia pentru limita de varsta este cea mai intalnita categorie de pensie din sistemul public. Obtinerea ei este conditionata cumulativ de atingerea varstei standard de pensionare si de efectuarea stagiului minim de cotizare – 15 ani, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor.

Varsta de pensionare in Romania, stagiul complet de cotizare, stagiul minim de cotizare si stagiul minim de cotizare in specialitate pentru femei si barbati sunt stabilite in raport de luna si anul nasterii ( anexa nr. 5 si anexa nr. 6 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).

Varsta standard de pensionare la femei

In cazul femeilor, varsta standard de pensionare este 63 de ani.

Varsta standard de pensionare la barbati

Varsta standard de pensionare pentru barbati este 65 de ani.

Varsta standard de pensionare la persoane cu statut special

Pentru cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, atat pentru femei, cat si pentru barbati varsta standard de pensionare este de 60 de ani.

In cazul acestor persoane, stagiul minim de cotizare in specialitate este de 20 de ani, iar stagiul complet de cotizare este de 30 de ani.

Ce este pensia anticipata si cine se califica

Toti contribuabilii care indeplinesc anumite conditii legate de varsta si de stagiul de cotizare au posibilitatea sa solicite pensie anticipata. Inainte de implinirea varstei pentru pensia de limita de varsta, contribuabilii pot opta, cu anumitii conditii, pentru pensie anticipata sau pensie anticipata partiala. In ambele cazuri ea se acorda cu cel mult 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, astfel incat varsta de pensionare anticipata la femei este de 58 de ani, iar la barbati de 60 de ani. Mai jos gasesti explicatiile cu privire la ambele tipuri:

Pensie anticipata

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu minimum 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de lege (35 de ani atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor) pot solicita pensia anticipata cu maximum 5 ani inainte de implinirii varstei standard de pensionare.

In cazul cadrelor militare in activitate, soldatilor si gradatilor voluntari, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, pensia anticipata se cuvine cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, daca au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de lege, dar si in conditiile realizarii stagiului minim de cotizare in specialitate.

Aceleasi conditii se impun si cadrelor militare:

  • trecute in rezerva sau care au incetat raporturile de serviciu ca urmare a implinirii limitei de varsta in grad prevazuta de statutul cadrelor militare/politistilor/functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare sau ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.
  • trecute in rezerva sau direct in retragere/au incetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara.

Pensia lunara pe care o primeste contribuabilul care a solitat pensionarea anticipata se stabileste in aceleasi conditii ca si pensia pentru limita de varsta.

La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma automat in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin valorificarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei.

Pensie anticipata partiala

Pensia anticipata partiala impune si o penalizare a cuantumului drepturilor de pensie. Se acorda cu cel mult 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, persoanelor asigurate care au realizat stagiile complete de cotizare prevazute de lege, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu maximum 8 ani.

In situatia cadrelor militare in activitate, soldatilor si gradatilor voluntari, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, pensia anticipata se cuvine cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, daca au realizat stagiul complet de cotizare prevazut de lege sau au depasit acest stagiu cu pana la 8 ani, dar si in conditiile realizarii stagiului minim de cotizare in specialitate.

Aceleasi conditii se impun si cadrelor militare:

  • trecute in rezerva sau care au incetat raporturile de serviciu ca urmare a implinirii limitei de varsta in grad prevazuta de statutul cadrelor militare/politistilor/functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare sau ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
  • trecute in rezerva sau direct in retragere/au incetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara.

Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare.

Dupa cum observi, varsta de pensionare este un subiect amplu, iar fiecare caz este unul particular, in functie de anul nasterii, stagiul de cotizare, dar si domeniul activitatii.


www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide