</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Tichetele sociale pentru mese calde: ce reprezinta si cine poate fi beneficiar

by Maria Ciudin , 20 iul 2020 Beneficii / COVID-19
Tichetele sociale pentru mese calde: ce reprezinta si cine poate fi beneficiar

In Monitorul Oficial a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 115 din 16 iulie 2020 privind unele masuri pentru sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate care beneficiaza de mese calde pe baza de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde, acordate din fonduri externe nerambursabile, precum si unele masuri de distribuire a acestora.

Ordonanta de Urgenta nr. 115/2020 stabileste unele masuri necesare in vederea implementarii Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, prin masura de acordare de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde, precum si cadrul legal privind eligibilitatea cheltuielilor efectuate de beneficiari in cadrul urmatoarelor operatiuni:

a) distribuirea de mese calde pe baza de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde;

b) asistenta tehnica.

Astfel, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se aproba Schema nationala de sprijin pentru persoanele varstnice si pentru persoanele fara adapost, prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde.Coordonatorul Schemei nationale de sprijin pentru persoanele varstnice si pentru persoanele fara adapost pentru acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde este Ministerul Fondurilor Europene, prin structura de specialitate responsabila cu implementarea programului in calitate de beneficiar.

Beneficiarii prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 115/2020 sunt:

a) persoanele care au venituri la nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari, in varsta de 75 de ani impliniti sau peste aceasta varsta;

b) persoane/familii fara adapost, inclusiv persoanele/familiile care au fost evacuate si familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale.

Structurile cu activitate de asistenta sociala de la nivelul autoritatilor publice locale elaboreaza lista destinatarilor finali, care va cuprinde: numele si prenumele, adresa de domiciliu si codul numeric personal al acestora. Pentru persoanele prevazute la punctul b) se intocmeste o lista separata care cuprinde doar numele si prenumele destinatarului final.

Valoarea nominala a unui tichet social pe suport electronic pentru masa calda pentru destinatarii finali este de 180 de lei/luna. Tichetele sociale pe suport electronic pentru mese calde emise nu permit efectuarea de operatiuni de retragere de numerar sau de preschimbare in numerar.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru mese calde pot fi utilizate doar pe teritoriul Romaniei, in termenul de valabilitate si numai pentru achizitionarea serviciilor de servire a mesei calde pentru care au fost emise. Valoarea nominala a tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde acordate destinatarilor finali nu poate sa fie diminuata in niciun mod.

Contravaloarea tichetului social pe suport electronic pentru mese calde reprezinta venit neimpozabil.

Tichetul social pe suport electronic pentru mese calde are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fara a se intelege ca aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

Fiecare tichet social pe suport electronic pentru mese calde este valabil numai daca are inscris numarul cu care a fost inseriat de catre unitatea emitenta si va contine urmatoarele informatii inscrise pe suportul electronic sau stocate intr-un alt mod pe acesta:

a) numele si adresa emitentului si datele sale de identificare;

b) perioada de valabilitate a suportului electronic;

c) numele, prenumele si codul numeric personal al destinatarului final. In cazul persoanelor fara adapost, va contine doar numele si prenumele destinatarului final;

d) interdictia de a fi utilizat pentru alte scopuri decat cel pentru care a fost emis.

Destinatarul final poate utiliza tichetele sociale pe suport electronic pentru mese calde numai in reteaua unitatilor afiliate, pe baza actului de identitate. Obligativitatea prezentarii actului de identitate nu se aplica beneficiarilor prevazuti la punctul b), acestia avand obligatia sa prezinte un document eliberat de autoritatile publice locale care sa ateste identitatea destinatarului final.

Adoptarea Ordonantei de Urgenta nr. 115/2020 a fost considerata necesara, deoarece in lipsa unor masuri concrete si rapide s-ar vulnerabiliza si mai mult categoriile de persoane varstnice cu venituri echivalente indemnizatiei sociale pentru pensionari, precum si persoanele fara adapost, prin intensificarea manifestarii crizei coronavirusului si producerea de victime in randul acestora, este necesara lansarea unui singur apel noncompetitiv, implementat de beneficiarul Ministerul Fondurilor Europene.

Ordonanta de Urgenta nr. 115/2020 a intrat in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, respectiv 17 iulie 2020.

Procedura de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde, precum și de aprobare a mecanismului de implementare aferent se aprobă prin ordin comun al ministrului fondurilor europene și al ministrului afacerilor interne, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide