Tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educational: ce reprezinta si cine poate beneficia
In Monitorul Oficial a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 133/2020 privind unele masuri pentru sprijinirea categoriilor de elevi cei mai defavorizati care beneficiaza de sprijin educational pe baza de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educational acordate din fonduri externe nerambursabile, precum si unele masuri de distribuire a acestora.
Statul adopta aceste masuri in vederea incurajarii frecventarii scolii, urmarind accesul copiilor cu o conditie precara la egalitate de sanse.
Astfel, orodnanta stabileste unele masuri necesare in vederea implementarii Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, prin masura de acordare de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educational, precum si cadrul legal privind eligibilitatea cheltuielilor efectuate de beneficiari in cadrul urmatoarelor operatiuni:
1) acordarea de sprijin educational pe baza de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educational;
2)asistenta tehnica.
Incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta se aproba Schema nationala de sprijin pentru elevii cei mai defavorizati, prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educational.
Cei care vor beneficia de tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educational (destinatarii finali) sunt:
a) copiii cei mai dezavantajati din invatamantul de stat prescolar;
b) copiii cei mai dezavantajati din invatamantul de stat primar;
c) copiii cei mai dezavantajati din invatamantul de stat gimnazial.
Listele destinatarilor finali la nivel local se intocmesc de catre reprezentantii structurilor de asistenta sociala de la nivelul autoritatilor publice locale, care utilizează modalitati de identificare si verificare a destinatarilor finali defavorizati aprobate prin dispozitie a primarului.
Listele vor cuprinde: numele si prenumele, adresa de domiciliu si codul numeric personal ale acestora/unui parinte/reprezentant legal/tutore. Acestea se aproba de catre reprezentantul legal al autoritatii publice locale si ulterior se transmit institutiei prefectului pana la data de 15 septembrie 2020. Institutiile prefectului comunica Ministerului Fondurilor Europene listele destinatarilor finali la nivel de judet pana la data de 1 octombrie 2020.
Valoarea nominala a unui tichet social pe suport electronic pentru sprijin educational este de 500 lei/an scolar si reprezinta venit neimpozabil. Valoarea tichetului poate fi actualizata anual prin hotarare a Guvernului, adoptata cu cel putin 30 de zile inainte de incheierea anului calendaristic pentru anul calendaristic urmator.
Tichetele nu permit insa efectuarea de operatiuni de retragere de numerar sau de preschimbare in numerar. De asemenea, ele pot fi utilizate doar pe teritoriul Romaniei, in termenul de valabilitate de un an de la data emiterii si numai pentru achizitionarea serviciilor de sprijin educational pentru care au fost emise din unitatile afiliate.
Eventualele sume ramase neutilizate se vor returna Minsterului Fondurilor Europene de catre unitatea emitenta, in termen de 30 de zile de la data expirarii duratelor de valabilitate a acestora.
Fiecare tichet social pe suport electronic pentru sprijin educational este valabil numai daca are inscris numarul sub care a fost inseriat de catre unitatea emitenta si va contine urmatoarele informatii inscrise pe suportul electronic sau stocate intr-un alt mod in acesta:
a) numele si adresa emitentului si datele sale de identificare;
b) perioada de valabilitate a suportului electronic;
c) numele, prenumele si codul numeric personal ale destinatarului final eligibil si/sau ale unui parinte/ale reprezentantului legal/ale tutorelui;
d) interdictia de a fi utilizat pentru alte scopuri decat cel pentru care a fost emis.
Tichetele pot fi utilizate numai pe baza actului de identitate al destinatarului final si/sau al parintilor/reprezentantului legal/tutorelui.
Procedura specifica de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educational, de returnare beneficiarului - Ministerul Fondurilor Europene - a eventualelor sume ramase neutilizate aferente tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educational, precum si mecanismul de implementare aferent se aproba prin ordin al ministrului fondurilor europene si al ministrului afacerilor interne, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta.
Sursa foto: unsplash.com
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.