</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Stimulent de risc: noi categorii de beneficiari

by Maria Ciudin , 18 iun 2020 Beneficii / COVID-19
Stimulent de risc: noi categorii de beneficiari

In Monitorul Oficial a fost publicata Legea nr. 82/2020 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor masuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a raspandirii coronavirusului COVID-19, pe perioada starii de urgenta.

In esenta, Legea aproba acordarea unui stimulent de risc in cuantum de 2.500 lei brut, pe luna, pentru personalul din domeniul asistentei sociale si comunitare, indiferent de forma de organizare a furnizorului de servicii sociale, implicat direct in sprijinirea si/sau ingrijirea persoanelor in varsta, a copiilor, a persoanelor cu dizabilitati si a altor grupuri vulnerabile, pe perioada starii de urgenta, din fondul de salarii al unitatii angajatoare, prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri intre unitati ale administratiei publice» sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu aceasta destinatie, prin ordonatorul principal de credite, sau din fonduri europene.

Asadar, personalul din domeniul asistentei sociale si comunitare, implicat direct in sprijinirea si/sau ingrijirea persoanelor in varsta, a copiilor, a persoanelor cu dizabilitati si a altor grupuri vulnerabile, pe perioada starii de urgenta, pot beneficia de un stimulent de risc in valoare de 2.500 lei brut, pe luna.

Stimulentul de risc nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, contributiei de asigurari sociale de sanatate, respectiv al contributiei asiguratorii pentru munca.

Pentru furnizorii de servicii sociale private decontarea stimulentului de risc se face la cerere, prin agentiile teritoriale ale Agentiei Nationale de Plati si Inspectie Sociala, prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri intre unitati ale administratiei publice» sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu aceasta destinatie, prin ordonatorul principal de credite, sau din fonduri europene, conform unei proceduri stabilite prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale.

De asemenea, Legea nr. 82/2020 modifica si completeaza art. 8 din Ordonanta de Urgenta nr. 43/2020, astfel:

Se aproba acordarea unui stimulent de risc in cuantum de 2.500 lei brut pe luna, pe perioada starii de urgenta, din fondul de salarii al unitatii angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate sau, dupa caz, de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri intre unitati ale administratiei publice» sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu aceasta destinatie, prin ordonatorul principal de credite, pentru urmatoarele categorii:

f1) personalul medical, medico-sanitar si auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie, laboratoarele de analize medicale, laboratoarele de imagistica medicala, ambulatoriile de specialitate, farmaciile comunitare, cabinetele stomatologice, furnizorii de servicii medicale aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate, care au activat in timpul starii de urgenta si care au avut in evidenta sau sub tratament pacienti suspecti sau confirmati cu COVID-19, ori daca personalul respectiv a fost confirmat cu COVID-19 in urma activitatii desfasurate;

f2) medicii si asistentii medicali din unitatile scolare care si-au desfasurat activitatea prin furnizarea unor servicii de ingrijire, de aprovizionare, de ingrijire medicala si monitorizare a persoanelor aflate in carantina;

g) personalul de la lit. a)-f2) care, in urma desfasurarii activitatii, a fost diagnosticat cu COVID-19.

Prin urmare, au fost adaugate aceste trei categorii noi de personal care pot beneficia de stimulentul de risc de 2.500 lei pe perioada starii de urgenta.

Stimulentul de risc in cuantum de 2.500 lei se acorda pentru toata perioada starii de urgenta, instituita prin decret potrivit art. 93 din Constitutia Romaniei, republicata.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide