</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Statutul de coasigurat: conditii de eligibilitate si acte necesare

Statutul de coasigurat: conditii de eligibilitate si acte necesare

Lipsa unui loc de munca nu este o piedica in calea celor care vor sa beneficieze de servicii medicale acordate la standardele oferite persoanelor asigurate. Potrivit legii din domeniul sanatatii, membrii familiilor angajatilor pot beneficia de statutul de coasigurat in baza unor conditii ce trebuie indeplinite de fiecare dintre parti.

Ce prevede cadrul legislativ

Accesul la servicii medicale, fara obligatia de a plati contributii, este reglementata de legea numarul 95/2006. In cadrul acesteia, la articolul 71, figureaza atributia cabinetului de medicina de familie de a furniza servicii chiar si catre pacientii care nu sunt asigurati. Potrivit articolului 213, litera c, sotul, sotia si parintii fara venituri din salarii, care sunt aflati in intretinerea unei persoane angajate si asigurate, au dreptul sa beneficieze de tratamente medicale de specialitate. Mai mult, Capitolul II, articolul 6, al Ordinului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, numarul 1549/2018, stabileste statutul de coasigurati al persoanelor care sunt intretinute de o persoana ce este asigurata.

Care sunt persoanele ce pot fi coasigurate

Persoanele aflate in intretinerea asiguratului si care pot sa beneficieze de servicii medicale, indiferent daca domiciliaza la o adresa comuna cu cea a acestuia, trebuie sa se incadreze intr-unul dintre urmatoarele grade de rudenie:

  • sotul sau sotia asiguratului;
  • mama sau tatal asiguratului.

Ce conditii trebuie indeplinite pentru a fi coasigurat

Potrivit legii, persoanele din familiile asiguratilor, care intrunesc conditia de baza a gradului de rudenie, trebuie sa inregistreze lunar venituri de sub 510 lei si sa nu aiba in proprietate terenuri agricole sau silvice a caror suprafata sa fie mai mare de 10.000 mp si care se afla in zona de deal sau de ses. Interdictia se aplica si asupra persoanelor care detin terenuri cu o suprafata mai mare de 20.000 mp, in zonele montane.

Care sunt actele necesare

Actele pe care o persoana interesata sa dobandeasca statutul de coasigurat trebuie sa le stranga, si care trebuie prezentate la biroul de resurse umane de catre salariatul cu care acestea se inrudesc, includ:

  • cartea de identitate cu data valabila in momentul solicitarii;
  • declaratia pe propria raspundere prin care persoana coasigurata dovedeste ca nu realizeaza venituri din salariu sau venituri din alte surse;
  • documentele doveditoare ale relatiei de rudenie sau de casatorie cu asiguratul;
  • declaratia pe propria raspundere prin care asiguratul dovedeste ca are in intretinere coasiguratul.

Care sunt beneficiile coasigurarii

Serviciile medicale ce sunt cuprinse in pachetul de baza destinat de obicei asiguratilor este principalul avantaj al persoanelor care sunt aflate in intretinere si care se incadreaza in conditiile necesare unui coasigurat. Acestea nu sunt obligate sa achite lunar contributiile aferente asigurarilor sociale de sanatate, ca in cazul unui angajat obisnuit. De partea cealalta, asiguratii au posibilitatea de a beneficia de deduceri personale, in situatia in care nu incaseaza lunar un salariu mai mare de 1.950 de lei.

Fie ca esti asigurat sau persoana aflata in intretinere, acum stii care sunt pasii necesari pentru a beneficia de statutul de coasigurat. Primul pas necesar este verificarea starii de asigurat online, care poate fi facuta cu ajutorul aplicatiei de pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Credit foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide