</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Stagiile de asigurare pentru concedii medicale pentru salariatii care lucreaza la mai multi angajatori. Clarificari

Stagiile de asigurare pentru concedii medicale pentru salariatii care lucreaza la mai multi angajatori. Clarificari

În data de 31 ianuarie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 87, Ordonanța nr.21/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătăţii.

Cu privire la situația concediilor medicale în cazul cadrelor didactice a căror normă se completează de la mai mulți angajatori, perioadele de stagiu de asigurare realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical se utilizează de către toţi angajatorii, iar indemnizaţiile se calculează şi se plătesc de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizaţie o constituie numai venitul obţinut pe fiecare loc de realizare. Modul de determinare al acestei indemnizații va fi detaliat prin normele care ar trebui să apară în maximum 30 de zile de când a apărut ordonanța.

Totodată, se clarifica situația în cazul persoanei asigurate care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori și care este asigurată la fiecare dintre aceștia pentru concedii și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, stagiul de asigurare este de 6 luni realizate la fiecare angajator, iar indemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizație o constituie numai venitul obținut pe fiecare loc de realizare.

În cazul salariaților care sunt în concediu medical la cel puțin unul dintre angajatori, și obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor apare următoarea prevedere:

“Constituie contravenţie desfăşurarea de către persoanele asigurate care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B de activităţi în baza cărora se obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum acestea sunt prevăzute înCodul fiscal, în perioada în care beneficiază de concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, prevăzute de prezența ordonanţă de urgenţă."

Ordonanța stabilește, deasemenea, că cetăţenii străini sau apatrizii aflăţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate ca şi asiguraţii români.

Un alt amendament adus de această ordonanță, se referă la asimilarea stagiului de asigurare necesar pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, pentru perioadele de asigurare, realizate în temeiul legislației unui stat cu care România a încheiat acorduri, înțelegeri, convenții sau protocoale internaționale cu prevederi în domeniul sănătății.

Apare și o modificare cu privire la încetarea plății indemnizației începând cu ziua următoare celei în care, pacientul cu afecţiuni oncologice a decedat, beneficiarul fiind în acest caz asiguratul care îl îngrijeşte.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide