</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Scutirea de impozit pe venit pentru IT se aplica incepand cu luna iunie si pentru angajatii din IT din institutiile publice locale

Scutirea de impozit pe venit pentru IT se aplica incepand cu luna iunie si pentru angajatii din IT din institutiile publice locale

În data de 02 mai 2023, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 370, Ordinul nr. 20.463/3.964/967/1.415/2023 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, ce va intra în vigoare la 01 iunie 2023.

Ordinul nr. 20.463/3.964/967/1.415/2023 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator va înlocui astfel începând cu 01 iunie 2023, Ordinul nr. 21.813/6421/2246/4433/2022 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, ordin ce mai rămâne valabil până la 31 mai 2023.

Prin Ordinul nr. 21.813/6421/2246/4433/2022 se stabilise că începând cu luna ianuarie 2023, beneficiază de scutirea de impozit pe venit și angajații din instituţiile publice centrale pentru perioada în care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator, potrivit competenţelor şi atribuţiilor specifice prevăzute în fişa postului. Noutatea adusă prin Ordinul nr. 20.463/3.964/967/1.415/2023, ce se va aplica din luna iunie 2023, extinde facilitatea de scutire de impozit pe venit atât pentru angajații IT din instituțiile publice centrale cât și pentru angajații din instituțiile publice locale, pentru perioada în care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator, potrivit competenţelor şi atribuţiilor specifice prevăzute în fişa postului sau în orice alt act juridic care stabileşte atribuţiile de serviciu ale angajatului. Postul alocat desfăşurării activităţii de creare de programe pentru calculator poate face parte şi din categoria celor înfiinţate în afara organigramei, potrivit legii, mai prevede noul ordin.

O altă noutate adusă de acest Ordin, se referă la faptul că de această facilitate de scutire de impozit pot beneficia din luna iunie și salariații delegați, anterior scutirea putându-se aplica doar pentru contractul individuale de muncă, raportul de serviciu, statut special prevăzut de lege sau act de detaşare, introducându-se astfel din luna iunie 2023 și actul de delegare pe lista actelor pentru care se poate beneficia de scutire de impozit pe veniturile din salarii pentru salariații din IT.

Prin noul Ordin se stabilește de asemenea, și o listă concretă de activități pentru compartimentul din care trebuie să facă parte postul pentru care se aplica facilitatea de scutire de impozit pe veniturile din salarii: “ postul face parte dintr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel puţin unul dintre următoarele domenii, evidenţiat în organigrama angajatorului: tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, inteligenţă artificială şi tehnologii digitale emergente, administrare fiscală în format electronic, baze de date, servicii de e-guvernare şi transformare digital”, prevede ordinul.

Prevederile noului ordin se vor aplica începând cu venituriule aferente lunii iunie 2023, până atunci ramân în vigoare reglementările anterioare.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide