</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Salariul minim pe economie

Salariul minim pe economie

Stabilit pentru prima oara in Australia si Noua Zeelanda, la sfarsitul secolului al XIX-lea - in plina revolutie industriala, salariul minim pe economie exista in prezent in peste 90% dintre statele lumii, printre care si Romania, si reprezinta una dintre cele mai eficiente masuri de protectie sociala.


  1. Salariul minim pe economie
    1. Ce este salariul minim pe economie
    2. Valoarea salariului minim pe economie in Romania
    3. Valoarea salariului minim pe economie in alte tari
    4. De ce este necesar salariul minim pe economie
    5. Parerile „contra” unui salariu minim pe economie
  2. Legislatia privind salariul minim pe economie
    1. Prevederile legale ce reglementeaza salariul minim pe economie
    2. Ce risca angajatorul daca nu respecta salariul minim pe economie
  3. Impozitele legate de salariul minim pe economie
    1. Contributiile angajatului catre stat din salariul minim pe economie
    2. Contributiile angajatorului catre stat din salariul minim pe economie

Salariul minim pe economie

Legislatia referitoare la salariul minim pe economie, precum si valoarea acestuia difera de la o tara la alta, in Uniunea Europeana existand si state care refuza sa adopte acest concept. Printre acestea, Danemarca, Italia, Austria si Suedia.

Ce este salariul minim pe economie

Salariul minim pe economie reprezinta venitul minim brut garantat de stat pentru activitatea depusa lunar. La noi in tara, acesta se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor.

In situatia in care programul de munca este mai mic de 8 ore zilnic, se acorda salariul de baza minim brut orar, calculat prin raportarea salariului minim pe economie la media orelor de munca lunare, stabilite prin contractul de munca.

Valoarea salariului minim pe economie in Romania

In tara noastra, in ciuda valorii inca scazute, comparativ cu numeroase tari din Uniunea Europeana, din anul 2000, pana in prezent, salariul minim pe economie a avut o evolutie ascendenta - cu cresteri anuale, uneori chiar si in doua transe pe an. Pana in anul 2011, legea prevedea acordarea obligatorie a unui salariu minim pentru angajatii care au absolvit o facultate - echivalentul a doua salarii minime la nivel national.

Valoarea salariului minim pe economie este inscrisa in Codul Muncii, ultima modificare datand din ianuarie 2017.

Conform Hotararii de Guvern Nr. 1/2017 din 6 ianuarie 2017, incepand cu data de 1 februarie 2017, salariul minim brut de baza - suma in bani care nu include sporuri si alte adaosuri - a fost stabilit la valoarea de 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166 ore.

Valoarea salariului minim pe economie in alte tari

Australia nu este doar prima tara in care a fost acordat pentru prima data, prin lege, salariul minim pe economie. In 2015, potrivit unui raport realizat de OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) pentru 27 de tari, Australia se afla pe primul loc, la nivel mondial, in ceea ce priveste valoarea maxima a salariului minim, fiind secondata de Luxemburg. Un top al primelor 10 tari, cu valoarea salariilor in dolari americani/ora, arata astfel in urma cu doi ani, conform raportului citat:

  1. Australia - $ 9,54
  2. Luxemburg - $ 9,24
  3. Belgia - $ 8,57
  4. Irlanda - $ 8,46
  5. Franta - $ 8,24
  6. Olanda - $ 8,2
  7. Noua Zeelanda - $ 7,55
  8. Germania - $ 7,19
  9. Canada - $ 7,18
  10. Marea Britanie - $ 7,06

*Sumele reprezinta salariul minim net, pe ora.

In Uniunea Europeana, potrivit statisticilor Eurostat, salariul minim pe economie este reglementat intr-un numar de 22 de state, dintr-un total de 28 si poate fi impartit in trei categorii, in functie de valoarea lui: salarii minime cu valoarea mai mica de 500 euro pe luna (Bulgaria, Romania, Republica Ceha, Ungaria, Lituania, Estonia, Polonia, Croatia, Slovacia, dar si cateva tari candidate); salarii de 500-1000 euro/luna (Grecia, Portugalia, Malta, Spania); salarii minime care depasesc valoarea de 1000 euro/luna (Luxemburg, Germania, Franta, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Irlanda).

Decalajul dintre tari este in realitate mai mic, daca se iau in considerare diferentele referitoare la nivelul preturilor (puterea de cumparare).

De ce este necesar salariul minim pe economie

Salariul minim pe economie reprezinta o masura de protectie sociala, dar si un instrument care poate impulsiona consumul si cresterea economica. Marirea valorii salariului minim de la un an la altul poate avea ca efect o revigorare a pietei muncii, atata timp cat aceasta masura este corelata cu datele din piata.

Potrivit raportului de stabilitate financiara prezentat de BNR in luna mai 2017, de la inceputul anului - cand a fost majorat salariul minim - s-a inregistrat o crestere a ratei de ocupare a locurilor de munca si o scadere a somajului, o treime din angajatii din Romania fiind platiti cu salariul minim pe economie.

Parerile „contra” unui salariu minim pe economie

De-a lungul timpului, masurile de crestere a salariului minim pe economie au fost criticate de unii analisti, de organizatii precum FMI sau de asociatiile profesionale de business, una dintre motivatii fiind aceea ca, in unele cazuri, salariul minim este prea mare comparativ cu salariul mediu brut si poate afecta concurenta sau poate crea deficit de cont curent.

Legislatia privind salariul minim pe economie

Salariul minim este reglementat prin Codul Muncii si prin Hotararea de Guvern nr. 1 din 2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Prevederile legale ce reglementeaza salariul minim pe economie

Articolul 1 din Hotararea nr. 1/2017

Incepand cu data de 1 februarie 2017, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, se stabileste la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,00 ore, in medie, pe luna, in anul 2017, reprezentând 8,735 lei/ora.

Articolul 2

(1) Stabilirea salariului de baza sub nivelul celui prevazut la art. 1 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de munca in care salariul minim este stabilit sub cel mentionat in prezenta hotarâre, in masura in care, potrivit legii, fapta nu constituie infractiune.

(2) Constatarea contraven?iei si aplicarea sanctiunii prevazute la alin. (1) se fac de catre personalul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, prin inspectoratele teritoriale de munca judetene si al municipiului Bucuresti, imputernicit, dupa caz, prin ordin al ministrului muncii si justitiei sociale.

(3) Prevederile alin. (1) ?i (2) se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002 , cu modificarile si completarile ulterioare.

Ce risca angajatorul daca nu respecta salariul minim pe economie

Potrivit Articolului 164 (2) din Codul Muncii, angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.

Conform Hotararii de Guvern, stabilirea de catre angajator a unui salariu de baza sub nivelul celui prevazut la articolul 1 reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 300 si 2.000 lei - pentru fiecare contract individual de munca in care salariul minim este stabilit sub cel mentionat in Hotararea de Guvern.

Impozitele legate de salariul minim pe economie

Din valoarea salariului minim brut pe economie, angajatul achita asigurari sociale CAS, asigurari sociale de sanatate CASS, fonduri de somaj (CFS), deducere personala (DP) si impozit pe venit (IP).

Angajatorul plateste catre stat asigurari sociale CAS, asigurari de sanatate CASS, fondul de somaj (CFS), concedii si indemnizatii (CCI), creante salariale (FGPCS) si fondul de risc si accidente (AMBP).

Contributiile angajatului catre stat din salariul minim pe economie

Luand ca exemplu calculul contributiilor pentru valoarea salariului minim pe economie din prezent - 1450 lei, un angajat ajunge sa plateasca catre stat un total al valorii taxelor de 385 lei.

Contributiile angajatorului catre stat din salariul minim pe economie

Pentru salariul de baza minim brut de 1450 lei, angajatorul plateste statului o suma de 329 lei.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide