</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Salariatii cu mai multe contracte de munca. Modificari aduse concediilor medicale

by Cristina Tanase , 14 mar 2023
Salariatii cu mai multe contracte de munca. Modificari aduse concediilor medicale

În data de 09 martie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 199, Ordinul nr. 670/131/2023 pentru modificarea şi completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017.

Ca urmare a clarificărilor aduse deOrdonanța nr.21/2023, au fost modificate și normele de aplicare a Ordonanței nr.158/2005, astfel încât să se poată aplica efectiv aceste modificări.

Astfel, pentru persoană asigurată care își desfășoară activitatea la mai mulți angajatori și care este asigurată la fiecare dintre aceștia pentru concedii și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, stagiul de asigurare este de 6 luni realizate la fiecare angajator, iar indemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizație o constituie numai venitul obținut pe fiecare loc de realizare. Pentru astfel de situatii, angajații vor trebui să prezinte primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical spre calcul angajatorului la care are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintă cele două exemplare în copii certificate de către medicul care a eliberat certificatul.

În cazul cadrelor didactice a căror normă se completează de la mai mulți angajatori, perioadele de stagiu de asigurare realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical se utilizează de către toţi angajatorii, iar indemnizaţiile se calculează şi se plătesc de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizaţie o constituie numai venitul obţinut pe fiecare loc de realizare. În situația în care încetează contractul/contractele de muncă și încheie alte contracte individuale de muncă cu mai mulţi angajatori care însumate completează norma didactică, în cazul în care intervine un certificat de concediu medical, indemnizaţia aferentă certificatului de concediu medical va fi plătită de fiecare angajator.

Noul ordin stabilește, deasemenea, că plata indemnizaţiilor încetează începând cu ziua următoare celei în care pacientul cu afecţiuni oncologice a decedat.

Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, și în caz de deces al beneficiarului sau, după caz, al pacientului cu afecţiuni oncologice, alături de concediile medicale pentru care era stabilită deja această regulă, și anume: concediile medicale de sarcina și lăuzie, carantină, etc.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide