</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Reglementarile contabile modificate pentru implementarea perioadei unice de arhivare a statelor de salarii

by Cristina Tanase , 26 mai 2023
Reglementarile contabile modificate pentru implementarea perioadei unice de arhivare a statelor de salarii

În data de 24 mai 2023, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 453, Ordinul nr.1447/2023 pentru modificarea şi completarea unor reglementări privind documentele financiar-contabile, ordin ce a intrat în vigoare în data de 24 mai 2023.

Ordinul nr. 1447/2023 vine să oficializeze perioada unică de arhivare de 5 ani pentru tot ce înseamnă registre de contabilitate obligatorii și documente justificative.

Astfel, se stabilise anterior prin Legea nr.195/2022 și prin Legea nr.36/2023, începând cu data de 15 ianuarie 2023 o perioadă de arhivare unică de 5 ani pentru registrele de contabilitate obligatorii şi documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară.

Ordinul nr.1447/2023, aduce modificări Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile cu privire la regula de constituire a actelor contabile: “Reconstituirea prevăzută de prezentele norme este obligatorie pentru documentele financiar-contabile pierdute, sustrase sau distruse, care se află în termenul de păstrare prevăzut de legea contabilităţii, " și totodată adaugă prevederea expresă cu privire la arhivarea documentelor contabile:” Registrele de contabilitate obligatorii şi documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară se păstrează în arhiva persoanelor prevăzute la art. 1 din legea contabilităţii timp de 5 ani calculaţi de la data de 1 iulie a anului următor celui încheierii exerciţiului financiar în care au fost întocmite, inclusiv pentru statele de salarii."

Se abrogă totodată termenele anterioare de arhivare a statelor de plata (termenul de 50 de ani), respectiv 10 ani pentru celelalte documente financiar-contabile.

Ordinul nr.1447/2023, aduce modificări și Ordinului nr.170/2015, privind reglementările contabile privind contabilitatea în partidă simplă cât și Ordinului nr. 3103/2017 privind reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial. În ambele ordine se prevede expres aceeași perioadă unică de arhivare de 5 ani și se abrogă prevederile anterioare.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide