</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Programul “Prima Casa” devine “Noua Casa”: care sunt noile conditii de acordare a creditului

by Maria Ciudin , 06 aug 2020 Beneficii / COVID-19
Programul “Prima Casa” devine “Noua Casa”: care sunt noile conditii de acordare a creditului

In Monitorul Oficial a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 129/2020 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului "O familie, o casa".

In concret, Ordonanta de Urgenta nr. 129/2020 modifica programul “Prima Casa”, devenind programul “Noua casa”, instituind noi conditii de acordare a creditului. Programul “Prima Casa” a mai fost anterior modificat si denumit “O familie, o casa”.

Beneficiarul Programului este persoana fizica ce indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) la data solicitarii creditului garantat declara pe propria raspundere fie ca nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 mp;

b) achizitioneaza o singura locuinta, printr-un credit acordat si garantat in conditiile Programului;

c) are calitatea de imprumutat in raport cu finantatorul.

Potrivit programului "Noua Casa", se vor acorda:

a) cel mult 140.000 de euro echivalent lei, pentru locuintele noi si consolidate, receptionate la terminarea lucrarilor cu cel mult cinci ani inainte de data solicitarii finantarii, in procent de maximum 60% din valoarea creditului, reprezentand maximum 85% din pretul de achizitie al locuintei, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei;

b) cel mult 70.000 de euro echivalent lei, pentru achizitionarea altor categorii de locuinte, in procent de maximum 50% din valoarea creditului, reprezentand maximum 95% din pretul de achizitie al locuintei, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei.

Programul modifica si valoarea avansului minim, care va fi intre 5% si 15%, in functie de tipul de locuinta achizitionat. Acest avans reprezinta, de fapt, diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei rezultat din promisiunea bilaterala de vanzare si finantarea garantata si se plateste astfel:

a) minimum 15% din pretul de achizitie al locuintelor, de catre cei care vor cumpara locuinte noi si consolidate;

b) minimum 5% din pretul de achizitie al locuintelor, de catre cei care vor cumpara alte tipuri de locuinte.

Locuintele cumparate prin intermediul noului program nu vor putea fi instrainate pe o perioada de 5 ani. De asemenea, sunt eliminate limitele de venituri ce se regasesc in programul "O familie”, o casa", respectiv de cel mult 4.500 de lei, pentru veniturile individuale ori impreuna cu sotul sau sotia si de 7.000 de lei, atunci cand este vorba despre veniturile familiilor cu unul sau mai multi copii.

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide