</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Program de sarbatori – program de lucru ajustat, reglementari legale si beneficii acordate cu ocazia Craciunului

Program de sarbatori – program de lucru ajustat, reglementari legale si beneficii acordate cu ocazia Craciunului

Salariatii care doresc sa isi planuiasca mini-vacante sau concedii pentru finalul acestui an trebuie sa cunoasca calendarul sarbatorilor legale. Din acest articol vei afla zilele libere ramase pentru anul 2019, reglementarile legale in domeniu, precum si beneficiile de care salariatii pot beneficia cu ocazia sarbatorilor.

Informatii generale despre programul de sarbatori

Desi anul 2019 este aproape de final, lista zilelor libere legale nu s-a incheiat. Intrucat de sarbatori salariatii din Romania au dreptul la zile libere platite, acestia sunt tot mai interesati de calendarul sarbatorilor legale, pentru a-si putea planifica un concediu prelungit sau o mini-vacanta.

Zile libere de Craciun si Revelion

Pentru finalul anului 2019, in calendarul sarbatorilor legale au mai ramas doua zile libere, respectiv prima si a doua zi de Craciun. Concret, salariatii nu vor lucra pe 25 si 26 decembrie 2019 (miercuri si joi). In noul an, angajatii din Romania vor beneficia de alte doua zile libere platite, respectiv 1 si 2 ianuarie (miercuri si joi).

Cand se intorc angajatii la lucru (bugetari si angajati din sectorul privat)

Salariatii se vor intoarce la lucru dupa Craciun vineri, 27 decembrie 2019. De asemenea, atat salariatii din sectorul public, cat si cei din sectorul privat, vor lucra dupa Anul Nou, pe 3 ianuarie 2020.

Ca si in alte situatii de aceasta natura, salariatii din sectorul public ar putea beneficia de zile libere de la stat, concret, Guvernul ar putea declara ziua de 3 ianuarie libera, acestia putand beneficia de o mini-vacanta pana pe 6 ianuarie 2020. Pentru ca bugetarii sa beneficieze de aceste zile libere, acest lucru trebuie oficializat printr-o Hotarare de Guvern.

Reglementari legale

Sarbatorile legale sunt reglementate in Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii. Potrivit dispozitiilor legale, salariatii care sunt nevoiti sa lucreze in zilele de sarbatoare legala (precum cei din unitatile sanitare, alimentatatie publica ori unde activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii) vor beneficia de timp liber platit in urmatoarele 30 de zile. Totodata, Codul Muncii prevede ca, in situatia in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru activitatea desfasurata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

In plus, Legea nr. 153/2019 pentru completarea art. 139 din Codul Muncii stabileste ca pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere, zile care preceda si/sau care succeda zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, prevazute la alin. (1), precum si zilele in care se recupereaza orele de munca neefectuate. In esenta, aceasta Lege se refera la “puntile” pe care Guvernul le acorda in fiecare an pentru angajatii din sectorul public, pentru a face legatura intre zilele lucratoare libere de sarbatori legale si zilele de weekend.

Beneficii acordate cu ocazia Craciunului

Beneficiile extrasalariale pot reprezenta pentru mulți salariati o parte importanta a castigului lunar, contribuind in acelasi timp si la fidelizarea salariatilor intr-o piata a muncii tot mai competitiva. De sarbatori, salariatii pot beneficia de tichete cadou, reglementate la art. 76 alin. (4) din Codul Fiscal. In ce priveste tratamentul fiscal, cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile si nu sunt cuprinse in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Prin urmare, partea care depaseste 150 lei va fi considerata venit salarial si supusa impozitului pe venit in cota de 10% si contributiilor sociale obligatorii (contributia de asigurari sociale in cota de 25% si contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 10%).

Asadar, salariatii se pot bucura la finalul anului atat de beneficii extrasalariale, cat si de mai mult timp liber platit, pentru relaxare si refacerea fortelor proprii.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide