</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Procedura de acordare a spijinului financiar pentru telesalariati – in dezbatere publica

by Alina Chirila , 27 aug 2020 COVID-19
Procedura de acordare a spijinului financiar pentru telesalariati – in dezbatere publica

Proiectul de ordin care prevede modalitatea de acordare a a sprijinului financiar pentru telesalariati si categoriile de bunuri ce pot fi achizitionatea fost supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii marti, 25.08.2020.

1. Context

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 132/2020, a fost instituita o masura de sprijin a angajatorilor prin care acestia pot beneficia de o suma in valoare de 2.500 lei pentru fiecare telesalariat care a lucrat pe perioada starii de urgenta, timp de cel putin 15 zile lucratoare, in regim de telemunca. Acest sprijin se acorda in scopul achizitionarii de pachete de bunuri si servicii tehnologice necesare desfasurarii activitatii in regim de telemunca. OUG 132/2020 stabileste care sunt categoriile de beneficiari si conditiile de acordare. Atat acestea, cat si regimul fiscal aplicabil au fost discutate intr-un articol anterior.

2. Prevederile proiectului de Ordin:

2.1 Echipamentele ce pot fi achizitionate

In primul rand, proiectul stabileste care sunt echipamentele ce pot fi achizitionate din ajutorul financiar, conform OUG 132/2020.

Acestea trebuie sa fie bunuri noi si sa se regaseasca in enumerarea din anexa 1:

  1. Sisteme de calcul tip laptop/notebook;
  2. Tablete;
  3. Smartphone;
  4. Echipamente periferice de intrare si iesire aferente bunurilor prevazute la pct.1-3;
  5. Echipamente necesare conectarii la internet a bunurilor prevazute la pct.1-3;
  6. Licente aferente sistemelor de operare si aplicatiilor software aferente bunurilor prevazute la pct.1-3 necesare pentru desfasurarea activitatii in regim de telemunca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 81/2018.

2.2 Formalitatile pe care angajatorii trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de masura de sprijin

In vederea acordarii sprijinului financiar, angajatorii vor transmite, prin mijloace electronice, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti, in raza carora isi au sediul social, urmatoarele documente, pentru care isi asuma raspunderea privind corectitudinea si veridicitatea datelor inscrise:

1. o cerere semnata si datata de reprezentantul legal

Descarcă aici modelul de cerere prevăzut în Anexa nr. 2:

2. o declaratie pe propria raspundere, data prin reprezentantul legal

Descarcă aici modelul de declarație prevăzut în Anexa nr. 3:

3. lista telesalariatilor pentru care se solicita acordarea sumei prevazute de art. 6 alin. (1) din ordonanta de urgenta

Descarcă aici modelul de lista prevăzut în Anexa nr. 4:

Agentiile pentru ocuparea fortei de munca vor putea solicita informatii suplimentare in cazul in care constata ca documentele sunt incomplete sau exista inadvertente.

Plata din bugetul asigurarilor pentru somaj a sumelor solicitate se va face in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie, in ordinea depunerii cererilor, pana la 31 decembrie 2020, prin virament in conturile deschise de angajatori la institutiile de credit, in termen de 10 zile de la data inregistrarii documentatiei complete.

In situatia in care agentiile pentru ocuparea fortei de munca vor solicita informatii suplimentare conform art. 3 alin. (2), termenul de 10 zile curge de la data inregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti a clarificarilor scrise si/sau a documentelor suplimentare solicitate.

2.3 Obligatia de a transmite documente justificative

Angajatorii au obligatia de a transmite, in termen de 30 de zile de la acordarea sprijinului, prin mijloace electronice, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti, care au efectuat plata sumelor prevazute la art. 6 alin. (1) din ordonanta de urgenta, urmatoarele documente justificative:

  1. facturile fiscale emise de catre furnizorii de bunuri si servicii tehnologice;
  2. bonurile fiscale sau extrasele de cont care sa ateste plata facturilor prevazute la lit. a);
  3. fisele de evidenta a materialelor de natura obiectelor de inventar date in folosinta telesalariatilor, intocmite conform modelului prevazut in anexa nr. 3 la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile;
  4. bonurile de miscare a mijloacelor fixe date in folosinta salariatilor, intocmite conform modelului prevazut in anexa nr. 3 la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2634/2015
  5. situatia cu serviciile tehnologice pe care angajatorul le asigura fiecarui telesalariat.

OUG 132/2020 prevede ca, in cazul nerespectarii obligatiei de transmitere a documentelor justificative referitoare la achizitia categoriilor de bunuri stabilite prin ordinul ministrului muncii si protectiei sociale, angajatorul restituie integral suma acordata, in termen de 30 de zile de la expirarea termenului prevazut laart. 6 alin. 4 (30 de zile de la acordarea sumei).

In acest caz, angajatorii vor restitui integral suma acordata, in contul de trezorerie al agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti, care au efectuat plata sumelor atribuite cu titlu de sprijin financiar.

Debitele rezultate in urma constatarii de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti a nerespectarii conditiilor legale pentru acordarea sumelor prevazute la art. 6 alin. (1) din ordonanta de urgenta precum si a obligatiei prevazute la art. 6 alin. (4) din ordonanta de urgenta se vor recupera in conformitate cu prevederile art. 47 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare. Adica, acestea se vor recupera pe baza deciziilor emise de agentiile pentru ocuparea fortei de munca care constituie titluri executorii, de la beneficiari in termenul general de prescriptie legal. Sumele ramase nerecuperate de la beneficiarii decedati nu se mai urmaresc.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide