</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Premiile si bonusurile acordate salariatilor- Reglementari

Premiile si bonusurile acordate salariatilor- Reglementari

Din ce in ce mai multe companii incearca sa gaseasca tot felul de metode prin care sa isi pastreze angajatii, sa ii fidelizeze si sa ii motiveze astfel incat acestia sa nu renunte la job in favoarea competitorilor. Desi in ultimii ani au aparut noi metode de motivare a angajatilor, premiile si bonificatiile atat in bani, cat si ”in natura” raman una dintre modalitatile prin care departamentele de HR isi recompenseaza angajatii pentru munca depusa.

Bonificatiile au rolul de a creste veniturile si satisfactia unui salariat astfel incat acesta sa aiba in continuare motive sa se dedice muncii pe care o face.

Orice persoana angajata primeste un salariu de baza, la care se pot adauga si alte venituri. Astfel, dupa cum spune articolul 160 din Codul Muncii, cand ne referim la salariu, trebuie sa stim ca acesta cuprinde salariul de baza, indemnizatiile pe care le primeste o persoana, sporurile, dar si alte adaosuri. In categoria de “adaosuri” intra premiile si bonusurile pe care le primesc angajatii. Exista anumite categorii ale acestor beneficii extrasalariale care il avantajeaza si pe angajator din punct de vedere fiscal.

Tichetele cadou sunt neimpozabile pana la o anumita valoare

Sarbatorile pot fi un prilej pentru ca angajatorul sa isi arate recunostinta fata de angajati prin oferirea unor cadouri care nu sunt impozitate. Poate fi vorba despre cosuri-cadou, un voucher pentru cumparaturi sau tichete cadou. Potrivit art. 176 din Codul Fiscal, tichetele cadou si alte cadouri pe care angajatorul le da salariatului cu ocazia sarbatorilor (Paste, 1 iunie, Craciun, An Nou) nu sunt impozabile daca valoarea lor este sub suma de 150 de lei.

Bonusurile de performanta

Firmele private le pot oferi angajatilor bonusuri, criteriile de acordare fiind la latitudinea angajatorului. Acordarea acestor bonificatii se va face in conformitate cu legislatia in vigoare si in functie de ceea ce este stipulat in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca. Aceste sume acordate ca bonusuri pot fi anuale, trimestriale sau lunare, in functie de performantele angajatilor, dar si strans legate de situatia financiara a companiei.

Un alt beneficiu pe care angajatorul il poate acorda in plus la salariu sunt tichetele de masa. Acestea se supun impozitarii, la fel ca salariile, dar angajatul si angajatorul nu trebuie sa achite contributii sociale pentru acestea. 

Prime de asigurare medicala

Cum sanatatea este foarte importanta pentru fiecare persoana, o forma de recompensa cu siguranta apreciata de catre angajati este reprezentata de primele de asigurare medicala. Firmele pot acorda prime de asigurare medicala privata si abonamente medicale la clinicile private. Aceste prime si abonamente nu sunt impozitate daca nu depasesc un plafon anual de 400 de euro. De servicii medicale si prime pot beneficia si persoanele aflate in intretinerea salariatului sau din familia acestuia.

Prime de fidelitate

Ca sa isi pastreze angajatii, angajatorii din mediul privat pot recurge la un alt beneficiu extrasalarial: prima de fidelitate. Aceasta suma de bani se acorda celor care au implinit un anumit numar de ani in companie (poate fi vorba despre 5 ani, de 10 ani, etc.).  Salariatii mai pot primi bonusuri de fidelitate si pentru fiecare an pe care il petrec in firma.

Companiile private pot decide si acordarea celui de-al 13 salariu. Acest beneficiu trebuie sa fie trecut in contractul colectiv de munca sau in cel individual. Aceste prime intra in categoria veniturilor impozabile.

Codul Muncii ii obliga pe toti angajatorii din Romania sa ii acorde fiecarui angajat o indemizatie de concediu, suma care nu trebuie sa aiba o valoare mai mica decat cea a salariului de baza, a indemnizatiilor si a sporurilor care au caracter permanent si pe care angajatul le are trecute in contractul sau de munca.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide