</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Pilonul II de pensii - cum functioneaza si cum poti urmari modul in care este administrat?

Pilonul II de pensii - cum functioneaza si cum poti urmari modul in care este administrat?

Din cauza scaderii continue a natalitatii  in randul populatiei lumii, dar si a cresterii sperantei de viata, majoritatea statelor lumii au schimbat sistemul de pensii pentru a putea oferi cetatenilor lor un trai decent dupa varsta pensionarii. In Romania, acest lucru s-a manifestat prin sistemul piloanelor de pensii.

Despre Pilonul II de pensii

Pana in anul 2008, fondurile de pensii erau administrate exclusiv de statul roman. In urma unor reforme propuse de Banca Mondiala, o parte din contributiile obligatorii ale angajatilor la fondurile de pensii au fost redirectionate de la administrarea statului catre fonduri de administrare private.

Astfel au luat nastere Pilonul I de pensii - fonduri administrate in continuare de stat - si Pilonul II - fonduri realizate tot din contributii obligatorii, dar administrate de firme private. Pentru a da cetatenilor o sansa in plus sa-si sporeasca veniturile obtinute dupa varsta pensionarii, a fost implementat si Pilonul III de pensii, unde contributiile sunt facultative si administrate tot de companii private.

Cum functioneaza Pilonul II de pensii?

Contributiile salariatiilor la Pilonul 2 de pensii sunt acumulate in conturi individuale, gestionate de administratori privati. Munca administratorilor este de a investi acesti bani cu scopul obtinerii unui profit, de care va beneficia tot contribuabilul, odata ce atinge varsta pensionarii.

In anul in care Pilonul 2 a fost introdus (2008), contributiile au fost facute obligatorii pentru persoanele angajate cu varste de pana la 35 de ani si optionale pentru persoanele care aveau atunci intre 35 si 45 de ani.

Astazi, practic toate persoanele angajate care, la introducerea Pilonului II aveau sub 35 de ani sunt obligate sa cotizeze la cele doua sisteme de pensii (public si privat). Incepand cu anul 2018, unui angajat i se retine 25% din salariul brut reprezentand contributia la asigurarile sociale(pensii). Din acest procent, doar 3,75% ajunge la Pilonul II, restul banilor fiind asimilati in sistemul Pilonului I.

Daca vrei sa afli care este contributia la Pilonul II de pensii, nu trebuie decat sa folosesti un calculator de venituri pentru a afla ce suma iti este retinuta din salariul brut.

Avantajele contributiei la Pilonul II de pensii

Asa cum am mentionat deja, scopul unui administrator de fonduri de pensii private este de a investi banii din conturile contribuabililor (de obicei in titluri de stat sau actiuni ale companiilor afisate la bursa) cu scopul de a genera profit. Investitiile facute de administratori nu sunt riscante, iar sansele de profit sunt cu atat mai mari cu cat administratorul gestioneaza mai multe conturi (ceea ce se numeste avantaj de volum).

 Garantia cea mai importanta a Pilonului II este ca, odata ce iesi la pensie, vei primi cel putin suma totala a contributiilor pe care le-ai facut in timpul anilor de munca. Apoi exista inca doua masuri care garanteaza siguranta conturilor: 

  • Banii din fondurile de pensii sunt tinuti separat de banii administratorului - asta inseamna ca administratorul nu poate sa isi insuseasca nicio parte din banii contribuabililor;
  • Conform legii, fondurile de pensii nu pot da faliment - administratorul poate da, intr-adevar, faliment, insa asta nu afecteaza cu nimic fondurile, tocmai datorita separarii banilor contribuiti de cei ai administratorului.

Nu in ultimul rand, activitatea administratorilor de pensii este verificata si auditata in mod regulat de catre ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara).

Participarea la Pilonul II de pensii

Inca de la prima angajare, ai posibilitatea de a iti alege administratorul care iti va gestiona contributiile la fondurile de pensii. Daca nu folosesti aceasta optiune, iti va fi alocat un administrator din oficiu.

Daca nu detii inca informatiile necesare despre aderarea ta la Pilonul II, poti solicita toate informatiile de care ai nevoie Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Poti face asta chiar si online, de pe site-ul asfromania.ro.

ASF are rolul de a te pune in contact cu administratorul contului tau, care iti va oferi in continuare toate informatiile de care ai nevoie - de la suma acumulata pana acum in cont, pana la randamentul investitiilor facute de un administrator.

Daca, din orice motiv, nu esti multumit de felul in care iti sunt administrate contributiile, iti poti schimba administratorul oricand doresti.

Pilonul II de pensii private poate fi privit ca pe un cont de economii facut pe termen lung, banii din cont nu pot fi accesati inainte de varsta pensionarii. Totusi, ei pot fi accesati in caz de invaliditate si sunt automat transmisi mostenitorilor in caz de deces.

Asa cum este gandit in momentul de fata, Pilonul II este construit pentru a nu prezenta niciun fel de risc pentru contribuabil.

Sursa foto: Shutterstock.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide