</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Munca de noapte si turele – drepturi si obligatii ale angajatilor si angajatorilor

Munca de noapte si turele – drepturi si obligatii ale angajatilor si angajatorilor

Desi majoritatea salariatilor isi desfasoara activitatea pe timpul zilei, sunt totusi numerosi salariati care presteaza activitate, fie in totalitate, fie partial, pe timpul noptii. Din acest articol vei afla ce reprezinta munca de noapte, care sunt drepturile de care beneficiaza salariatii, dar si categoriile de angajati care nu pot presta munca de noapte.

Cadru legal

Munca de noapte este reglementata in Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, mai precis in Titlul III, Capitolul I, Sectiunea a 3-a (art. 125 si urmatoarele). Codul Muncii defineste munca de noapte, prevede drepturile salariatilor care presteaza munca de noapte si obligatiile corelative ale angajatorilor, dar instituie si anumite limitari.

Ce intelegem prin munca de noapte

Art. 125 alin. (1) din Codul Muncii prevede ca munca prestata intre orele 22:00 – 06:00 este considerata munca de noapte. Totodata, acelasi act normativ defineste salariatul de noapte ca fiind:

  1. salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de munca sau
  2. salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru

Textul articolului mentionat prevede si o limitare, mai exact aceea ca durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal. Astfel, trebuie sa se respecte repausul saptamanal de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica, cu anumite exceptii prevazute la art. 137 din Codul Muncii.

In cazul salariatilor de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca, durata normala a timpului de lucru nu poate depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore, decat in situatia in care majorarea acestei durate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil. Angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.

Care sunt drepturile de care beneficiaza salariatul care presteaza munca de noapte

Un aspect deosebit de important este compensarea orelor de noapte, fie cu timp liber platit, fie in bani. Astfel, art. 126 din Codul Muncii stabileste ca salariatul care presteaza munca de noapte beneficiaza:

  1. fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca acest lucru sa afecteze salariul de baza
  2. fie de un spor la salariu pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Asadar, daca specificul activitatii permite, salariatul de noapte poate beneficia de reducerea timpul de lucru cu o ora, cu acordarea aceluiasi salariu de baza. Daca reducerea timpului de lucru nu este posibila, se va acorda un spor de 25% din salariul de baza, insa doar daca timpul lucrat pe timpul noptii reprezinta cel putin 3 ore din timpul normal de lucru. Nu se poate stabili un procent inferior celui de 25%.

Salariatii care nu pot presta munca de noapte

Codul Muncii instituie anumite limitari privind categoriile de salariati care pot desfasura activitate noaptea.

In primul rand, tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte. De aici rezulta ca munca de noapte este interzisa tinerilor sub 18 ani, indiferent de situatie.

Pe de alta parte, femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte. Astfel, daca o femeie aflata intr-una din aceste situatii lucreaza pe timpul noptii, exprimandu-si acordul in acest sens, dar sanatatea ii este afectata, angajatorul este obligat sa o transfere pe un program de lucru pe timp de zi.

Obligatiile angajatorului care apeleaza la munca de noapte

O prima obligatie a angajatorilor este enuntata in art 125 alin. (6) din Codul Muncii – angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul territorial de munca.

De asemenea, angajatorul are obligatia sa se asigure ca salariatii care urmeaza sa desfasoare munca de noapte sa beneficieze de control medical gratuit inainte de inceperea activitatii si, dupa aceea, periodic. Salariatii care desfasoara munca de noapte si au probleme de sanatate recunoscute ca avand legatura cu faptul ca lucreaza noaptea, vor fi trecuti la o munca de zi pentru care sunt apti.

Aceasta obligatie instituita in sarcina angajatorului de a supune salariatii unui examen medical este motivata de faptul ca acestia trebuie sa beneficieze de un nivel de protectie in materie de securitate si sanatate in munca, potrivit specificului muncii lor.

In plus, angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.

Ce sunt turele

Turele sunt reglementate de art. 136 din Codul Muncii. Astfel, munca in schimburi reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul pe acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotative, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu perioada zilnica sau saptamanala, stabilita in contractul individual de munca.

Asadar, turele sau munca in schimburi reprezinta un mod de organizare a programului de lucru prin care salariatii se succed unul pe altul pe acelasi post, datorita specificului activitatii. De regula, o astfel de activitate implica 3 schimburi in 24 de ore.

Cum raspunde angajatorul in cazul incalcarii prevederilor legale referitoare la munca de noapte

Potrivit art. 260 alin. (1) lit. l) din Codul Muncii, constituie contraventie incalcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 3.000 lei.

De asemenea, exista anumite acte normative speciale care instituie amenzi contraventionale ce vor fi aplicate cu prioritate fata de amenda prevazuta de Codul Muncii. Un astfel de exemplu este prevazut de Ordonanta de Urgenta nr. 96/2003 care prevede o amenda de la 5.000 la 10.000 lei pentru nerespectarea dispozitiilor legate de salariatele gravide, lauze sau cele care alapteaza, prin obligarea acestora la prestarea muncii de noapte.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide