</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Majorarea salariului minim pe economie de la 1.450 lei la 1.900 lei aprobata de Guvern miercuri, 29 noiembrie 2017

Majorarea salariului minim pe economie de la 1.450 lei la 1.900 lei aprobata de Guvern miercuri, 29 noiembrie 2017

Miercuri, 29 noiembrie 2017, s-a discutat in cadrul sedintei de Guvern si s-a aprobat hotararea de guvern (HG 846/2017) care prevede cresterea salariului minim brut garantat in plata, fara adaosuri si alte sporuri, la suma de 1.900 lei.

Regasiti link catre HG 846/2017 in Monitorul Oficial nr. 950, la pagina 5 aici .

Regasiti link catre comunicatul de presa emis de Guvern aici .

Conform ministrului muncii, Lia Olguta Vasilescu, suma de 1.900 lei a fost determinata tinand cont de suma de 1.550 lei care era prevazuta in programul de guvernare, plus impactul ultimelor modificari fiscale introduse prin OUG 79/2017, respectiv transferul majoritatii contributiilor sociale de la angajator la angajat, astfel incat sa nu fie afectat considerabil nivelul salariului net.

Majorarea salariului minim pe economie la 1.900 lei fusese propusa in acelasi timp cu modificarile fiscale din OUG 79/2017, insa discutiile fusesera amanate pentru un moment ulterior.

Astfel, in cazul salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2018, pentru angajator costurile salariale totale (salariu minim brut pe economie plus contributii sociale angajator) vor creste cu aproximativ 156 de lei, respectiv 9%, scaderile de taxe fiind contrabalansate de cresterea nivelului minim.

Cresterea de 9% rezulta din comparatia cu nivelul actual al salariului minim pe economie, de 1.450 lei, in conditiile fiscale actuale.

Daca insa facem comparatia cu nivelul de 1.550 lei preconizat in programul de guvernare, in conditiile fiscale actuale, cresterea costului total al angajatorului ar fi de aprox. 32 lei, respectiv 2% (adica impactul neasteptat).

Conform comunicatului emis de Guvern, nivelul de 1.900 lei al salariului minim brut pe tara a fost stabilit in urma dezbaterilor cu partenerii sociali, iar „Majorarea salariului de baza minim brut pe tara urmareste depasirea pragului de 40% pentru plata muncii din total productie, astfel incat sa se apropie de 50%, media din Europa”.

De asemenea, in comunicat se precizeaza ca: „Masura va conduce la un impact asupra Produsului Intern Brut real de 0,6 puncte procentuale prin stimularea ocuparii, cresterea puterii de cumparare a salariatilor si reducerea muncii la negru”.

Pe de alta parte, la inceputul anului, reprezentatii patronatelor se opuneau cresterii salariului minim pe economie pe motiv ca nu a fost testat suficient impactul asupra IMM-urilor. E posibil ca IMM-urile sa nu poata sustine cresterile salariale, ceea ce ar putea rezulta in concedieri sau de fapt in cresterea muncii la negru. In comunicatul de presa al patronatelor se mai aducea in vedere ca: „La nivel macroeconomic, principalul pericol este cresterea preturilor, deoarece singura alternativa a firmelor de a compensa costurile ridicate este prin transfer catre preturile bunurilor sau serviciilor comercializate”.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide