Iti cauti un job in afara tarii? Afla care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi
Joburile mai bine platite din strainatate, dar si alte motive, printre care se pot numara: dorinta de schimbare sau nevoia de a avansa in cariera te pot determina sa iti cauti un loc de munca intr-o alta tara din Europa sau chiar mai departe, pe un alt continent.
Cele mai multe sanse de angajare pentru romani sunt intr-un stat membru al Uniunii Europene (UE), pentru ca procedura este mai simpla, nefiind nevoie de permis de munca, dar si datorita ofertei mai mari de joburi. Daca vrei insa un job in Elvetia, tara care nu face parte din UE, insa este membra Schengen si face parte din Zona Economica Europeana, este nevoie sa ai un permis de munca.
Cei care isi doresc sa lucreze intr-un loc indepartat de Europa trebuie sa stie ca procedurile de angajare sunt un pic mai complicate, fiind nevoie de viza si/sau de permis de munca.
De exemplu, pentru Statele Unite ale Americii, este nevoie de obtinerea unei vize de munca, viza pe care o poti primi numai dupa indeplinirea tuturor cerintelor statului american. Mai simplu este pentru studenti care pot trai visul american prin programul “Work and Travel”. Joburile disponibile se adreseaza numai celor cu varsta intre 18 si 29 de ani, studenti la cursuri de zi, care cunosc limba engleza. Cele mai multe locuri de munca sunt disponibile in hoteluri si restaurante. Locuri de munca poti gasi si in Asia, in Australia si Noua Zeelanda, chiar si in America de Sud sau in India, in functie de calificarile pe care le ai.
Unde sa iti cauti jobul potrivit pentru tine:
1. Portalul Eures
Reteaua EURES iti poate fi de ajutor daca te afli in cautarea unui job in tarile membre ale Uniunii Europene, dar si in Elvetia, Liechtenstein, Norvegia sau in Islanda. Portalul afiseaza mii de joburi din diferite domenii. Iti poti face si un cont EURES si ai, de asemenea, si posibilitatea sa ceri ajutorul unui consilier EURES. Portalul iti ofera chiar si informatii despre conditiile de trai din tarile respective, ca sa iti faci o idee despre ceea ce presupune mutarea intr-un alt stat.
2. Platforme online de recrutare
Ca sa gasesti jobul din afara tarii la care visezi, si portalurile romanesti de recrutare online iti pot fi de ajutor. Ofertele sunt atat pentru personal necalificat, cat si pentru persoanele cu studii superioare. Trebuie sa iti creezi un cont de utilizator si apoi sa aplici la joburile care ti se potrivesc. Pe aceste portaluri de recrutare, poti sa iti gasesti si joburi departe de Europa, in tari precum: India, Taiwan, China, Emiratele Arabe Unite sau in Qatar. Aplici, iar daca esti contactat de catre companie in vederea obtinerii postului, trebuie sa urmezi pasii specificati de catre reprezentantii acesteia, pentu ca munca in aceste tari presupune si obtinerea unor vize si permise de munca inainte sa incepi efectiv lucrul.
3. Direct pe site-ul angajatorului
Un alt mod de a-ti gasi un job in strainatate este sa te duci direct pe site-ul angajatorului dorit, la sectiunea de Cariere si sa aplici. Ofertele de munca gasite in acest mod nu sunt numai pentru statele din Uniunea Europeana, ci si pentru tari de pe alte continente, precum Asia.
4. Firme de plasare a fortei de munca
O alta posibilitate de a-ti gasi un job o reprezinta si firmele care se ocupa de plasarea de personal in strainatate. In cazul in care vrei sa te adresezi unei firme de plasare a fortei de munca in strainatate, informeaza-te foarte bine, ca sa nu fii pacalit! Autoritatile ii sfatuiesc pe cei care apeleaza la o astfel de companie sa verifice daca este inscrisa la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM). Te mai poti interesa si daca firma respectiva a primit vreo sanctiune. De asemenea, atunci cand iti este propusa oferta de angajare, aceasta trebuie sa specifice si conditiile de cazare, daca este sau nu oferita de firma angajatoare. Inainte sa semnezi un contract de munca, asigura-te ca respecta Legea nr. 156/2000, lege care contine prevederile referitoare la protectia romanilor care lucreaza in afara tarii! Printre datele care trebuie sa fie trecute in contractul tau de munca in strainatate se numara: ocupatia, durata perioadei de angajare, reglementari referitoare la timpul de munca si la repaus, conditiile de munca si de cazare, obligatiile angajatilor romani in strainatate sau alte clauze, in functie de specificul jobului.
5. Targuri de locuri de munca
Sanse ca sa gasesti o oferta de munca in strainatate exista si la targurile de joburi care se desfasoara an de an in Bucuresti, dar si in alte mari orase din tara.
Modul in care iti redactezi CV-ul este foarte important
Ca sa iti cresti sansele de a gasi jobul mult dorit in strainatate, conteaza foarte mult modul in care iti concepi CV-ul. Asigura-te ca este actualizat, ca ai o poza recenta, ca ai trecut toate informatiile importante referitoare la studii si la locurile de munca anterioare, verifica inca o data adresa de e-mail si numarul de telefon ca sa fie corecte! Nu uita de limbile straine pe care le cunosti si de aptitudinile care iti pot fi de folos la joburile pentru care aplici!
Informeaza-te cat mai mult
Daca s-a ivit o posibilitate de job, informeaza-te cat mai mult nu numai despre conditiile de munca, dar si despre tara in care ar urma sa te muti, despre modul de viata, despre drepturile si obligatiile pe care le ai, in calitatea ta dubla: de cetatean si de angajat.
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.