</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

In ce situatii se pot acorda zile in plus la concediu

In ce situatii se pot acorda zile in plus la concediu

Orice salariat din Romania beneficiaza de concediu de odihna, potrivit articolului 144 din Codul Muncii. Durata minima a concediului este de 20 de zile lucratoare, perioada in care angajatii sunt remunerati cu salariul pe care il primesc in mod obisnuit, indiferent daca activeaza in sectorul privat sau sunt angajati ai statului.

Cum se stabileste perioada de concediu

Perioada de concediu se stabileste in urma unei consultari dintre angajat si angajator. Acordarea concediului se poate stabili, de asemenea, si in baza unei programari colective, in urma unei consultari cu sindicatele sau cu alti reprezentati ai angajatilor.

Potrivit Codului Muncii, in functie de data angajarii, durata concediului de odihna se stabileste proportional cu perioada lucrata in anul calendaristic respectiv, in raport cu vechimea in munca.

Pentru cei care lucreaza in mediul privat, numarul de zile de concediu este stipulat in contractul individual de munca, respectand temeiul legii si contractele colective de munca aplicabile.

Cand poti lua zile de concediu in plus

Angajatorii pot acorda insa, anual, mai mult de 20 de zile de concediu, in diverse situatii. Astfel, persoanele care lucreaza in conditii periculoase, grele, vatamatoare, persoanele cu handicap si minorii cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani au dreptul legal la un concediu suplimentar de cel putin trei zile lucratoare.

Vechimea in munca poate creste durata concediului

Personalul din administratia publica si din unitatile bugetare are dreptul la un concediu de odihna cuprins intre 21 - 25 zile lucratoare, in raport cu vechimea in munca. Functionarii si bugetarii care au mai putin de 10 ani in campul muncii au dreptul la 21 de zile lucratoare de concediu, iar cei care au peste 10 ani vechime beneficiaza de 25 de zile de concediu pe an. Dreptul salariatilor din cercetare este de 25 de zile lucratoare de concediu, daca au o vechime in munca mai mica de 10 ani si de 30 de zile daca vechimea depaseste 10 ani.

Vechimea in munca poate influenta durata concediului de odihna si in cazul angajatilor care activeaza in mediul privat, daca acest lucru este trecut in contractul individual de munca ori in Regulamentul intern al companiei.

Toti salariatii au dreptul la concediu de odihna chiar si daca s-au aflat in concediu medical pe toata durata unui an calendaristic.

Concediul fara plata

Un alt mod de a obtine zile in plus de stat acasa, pentru realizarea unor obiective profesionale sau personale, valabil atat pentru angajatii din mediul privat, cat si pentru bugetari il reprezinta concediul fara plata. Potrivit Codului Muncii, mai exact, articolul 54 stipuleaza ca un contract individual de munca poate fi suspendat, in urma unui acord dintre partile implicate, in cazul concediului fara plata dedicat studiilor sau altor nevoi personale. In cazul angajatilor din companiile private, durata unui concediu fara plata este stipulata fie in contractul colectiv de munca, fie in Regulamentul intern.

Personalul din administratia publica si bugetarii pot lua concediu fara plata care nu trebuie sa aiba anual o durata insumata mai mare de 90 de zile lucratoare. Concediul se poate acorda pentru sustinerea mai multor tipuri de examene (de exemplu: Bacalaureat, examen de admitere in universitati, examen de licenta, examene de an universitar, de doctorat), pentru prezentarea la concursuri in vederea ocuparii unui post in alta unitate, cat si pentru activitati de formare profesionala. Astfel de zile de concediu fara plata pot fi acordate si pentru alte interese personale, durata fiind stabilita prin acordul partilor.

Dupa cat timp pierzi zilele de concediu

Zilele de concediu neefectuate pe durata unui an calendarsitic pot fi recuperate incepand cu anul urmator, pe parcursul a 18 luni, conform prevederilor legale. Daca nici in acest timp nu iti poti lua zilele de concediu, atunci acesta se pierde. Compensarea in bani nu este posibila decat in cazul in care inceteaza contractul individual de munca.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide