</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

In ce situatii poate fi dispusa concedierea colectiva si care sunt obligatiile companiei

In ce situatii poate fi dispusa concedierea colectiva si care sunt obligatiile companiei

Pe piata fortei de munca, pot aparea situatii in care angajatorul ajunge sa fie nevoit sa disponibilizeze un grup de salariati. Potrivit Codului Muncii, concedierea colectiva presupune disponibilizarea, din cauze care nu tin de persoana angajatului, intr-o perioada de 30 de zile, a minimum 10 salariati daca angajatorul detine mai mult de 20 de angajati si mai putin de 100 de salariati sau a minimum 10% din angajati in cazul in care angajatorul are minimum 100 de persoane angajate, dar mai putin de 300 de angajati ori a minimum 30 de salariati daca angajatorul are incadrati in munca cel putin 300 de salariati.

Este foarte important de precizat ca atunci cand se stabileste numarul de salariati concediati sunt luati in calcul si acei angajati carora le-au incetat contractele de munca din initiativa companiei angajatoare, din una sau mai multe cauze care nu au legatura cu persoana salariatului, dar in conditiile in care exista minimum cinci persoane concediate.

Obligatii ale angajatorului inainte de concedierea colectiva

Codul Muncii spune ca orice angajator care are intentia de a demara o concediere colectiva trebuie sa aiba consultari cu reprezentantii angajatilor sau cu sindicatul. Negocierile care au drept scop ajungerea la o intelegere trebuie sa aiba loc in timp util. Pe agenda discutiilor trebuie sa se regaseasca mijloace de evitare a unei astfel de masuri sau de reducere a numarului de persoane care urmeaza sa ramana fara serviciu. Trebuie, de asemenea, sa se discute si despre masuri care sa sprijine persoanele care raman fara serviciu, ca, de pilda, reconversia profesionala sau cursurile de recalificare.

Membrii de sindicat sau reprezentantii salariatilor care participa la consultari trebuie sa primeasca de la angajator, in scris, numarul si categoriile de angajati, numarul celor care vor fi afectati de masura concedierii, motivele disponibilizarii preconizate. De asemenea, in informare, este necesar sa existe si masurile avute in vedere astfel incat numarul de oameni disponibilizati sa fie cat mai mic si pentru a fi atenuate consecintele concedierii, precum si date despre compensatiile care urmeaza sa fie acordate viitorilor disponibilizati, in conformitate cu dispozitiile legale si cu prevederile contractului colectiv de munca.

Angajatorul este obligat sa trimita o copie a notificarii pe care a comunicat-o sindicatului, in aceeasi zi, la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca.

Membrii de sindicat sau reprezentantii salariatilor ii pot propune angajatorului masuri pentru a evita sau pentru a micsora numarul de concedieri in zece zile de la primirea notificarii, iar angajatorul trebuie sa dea un raspuns in cinci zile calendaristice.

Daca nu se gaseste nicio solutie in afara concedierii colective, atunci firma angajatoare are obligatia sa notifice in scris ITM si Agentia de Ocupare a Fortei de Munca cu minimum 30 de zile calendaristice inainte de a fi emise deciziile de concediere si sa trimita o copie a notificarii si sindicatului.

Decizia de concediere, comunicata in scris

Angajatorul trbeuie sa ii informeze in scris asupra deciziei de concediere colectiva pe cei afectati de masura. Documentul trebuie sa contina motivele concedierii, criteriile stabilirii ordinii de prioritati si durata preavizului. Cei concediati au dreptul la un preaviz de cel putin 20 de zile lucratoare.

Ce se intampla daca angajatorul reinfiinteaza postul

Potrivit articolului 74 din Codul Muncii, daca angajatorul isi reia activitatea in termen de 45 de zile de la data cand au avut loc concedierile colective trebuie sa ii informeze in scris pe salariatii concediati de pe posturile care au fost reinfiintate. Acestia trebuie sa ii raspunda in scris angajatorului in cinci zile, iar in cazul in care nu se reintorc la serviciu, atunci angajatorul are dreptul sa angajeze personal nou pe locurile de munca vacante.

Totodata, tot in 45 de zile calendaristice de la data concedierii, persoana disponibilizata prin concediere colectiva are dreptul sa fie reangajata cu prioritate pe postul reinfiintat fara sa mai sustina concurs sau examen. De asemenea, nu trebuie sa mai treaca printr-o perioada de proba.

Salariatii disponibilizati au dreptul la ajutor de somaj, dar si la plati compensatorii, in conditiile legii si in conditiile prevazute de contractul colectiv de munca aplicabil.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide