</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

In ce situatii angajatorul poate concedia pe motive care tin de persoana salariatului

In ce situatii angajatorul poate concedia pe motive care tin de persoana salariatului

Concedierea pe motive care tin de persoana salariatului se refera la desfacerea contractului individual de munca (CIM) in urma unor abateri ale angajatului. Abaterile pot fi legate fie de conduita salariatului, fie de aptitudinile necesare postului ocupat.

Ce spune Codul Muncii

Potrivit art. 61 din Codul Muncii, salariatul poate fi concediat in urmatoarele situatii:

- daca are o abatere grava sau daca a incalcat de mai multe ori reguli care tin de disciplina muncii ori norme de comportament care sunt stipulate in contractul individual de munca, in regulamentul intern sau in contractul colectiv de munca. Regulamentul intern al angajatorului trebuie sa contina o sectiune in care sa fie trecute dispozitiile referitoare la abaterile disciplinare si la sanctiunile aplicabile.

Printre abaterile care pot duce la desfacerea CIM se numara intarzierile regulate de la program, absentele repetate, nemotivate, de la locul de munca, daca ele nu au avut cauze care exclud vina persoanei respective, prezenta la serviciu in stare de ebrietate, consumul de bauturi alcoolice in timpul programului, actiuni ofensatoare contra unui coleg de serviciu.

Angajatorul este cel in masura sa aprecieze gravitatea unei abateri, in conformitate cu prevederile contractului individual de munca, contractului colectiv de munca si cu regulamentul intern.

- daca salariatul este arestat preventiv ori daca este arestat la domiciliu pentru o perioada de timp mai mare de 30 de zile, in conditiile prevazute de Codul de procedura penala. Angajatorul nu este obligat sa ii dea preaviz celui concediat in aceste cazuri. Daca angajatul este eliberat din arest inaintea perioadei de 30 de zile, atunci angajatorul este obligat sa il reprimeasca la serviciu.

- un salariat poate fi concediat daca organe competente de expertiza medicala constata ca angajatul este inapt fizic si/sau psihic pentru postul pe care il ocupa , fapt care nu ii mai permite sa isi indeplineasca in mod corespunzator sarcinile de serviciu. Salariatul in cauza are dreptul la preaviz.

- angajatorul mai poate dispune concedierea in cazul in care un angajat nu corespunde profesional la actualul loc de munca. In acest caz, angajatorul trebuie sa faca o apreciere corecta a performantelor, cunostintelor si aptitudinilor salariatului, in raport cu fisa postului si cu criteriile de performanta, daca ele sunt trecute in contractul individual de munca sau in regulamentul intern al companiei. Daca angajatul in cauza nu a avut stabilit niciun criteriu de performanta, atunci angajatorul va face o evaluare tinand cont de performantele profesionale, de comptetentele salariatului. Angajatorul are obligatia de a-i acorda salariatului in cauza o perioada de preaviz.

Cum se face concedierea

Concedierea pe motive care tin de persoana salariatului se face pas cu pas, urmand toate procedurile legale. Astfel, este nevoie de mai multe etape:

- Etapa de intocmire a unui referat constatator (este o etapa recomandata): se intocmeste de catre seful ierahic superior un proces-verbal de constatare, in momentul in care salariatul a facut abaterea disciplinara.

- Etapa de cercetare disciplinara (este o etapa obligatorie): etapa in care sunt stabilite faptele savarsite de angajat, cat si consecintele acestora.

In cazul unui salariat care urmeaza sa fie concediat din motive de necorespundere profesionala, acest lucru nu poate fi facut fara sa existe o evaluare prealabila, etapa care inlocuieste cercetarea prealabila. Evaluarea se face de catre o comisie care va urmari daca salariatul a respectat sau nu cerintele trecute in contractul individual de munca si in regulamentul intern al companiei.

- Etapa de convocare a salariatului (etapa obligatorie): angajatul este convocat, in scris, de catre cel imputernicit de angajator sa efectueze cercetarea. Se precizeaza data, ora, locul si obiectul intrevederii, dupa cum se arata in art. 251 din Codul Muncii. Daca salariatul nu vine la convocare, dar are motive obiective, atunci poate fi stabilita o alta data. In categoria motivelor obiective intra evenimentele familiale deosebite, cazuri de forta majora, precum calamitatile naturale, cat si in cazul in care salariatul in cauza a suferit un accident in drum spre sediul unitatii.

- Etapa de ascultare a salariatului (etapa obligatorie): este dreptul salariatului de a avea un punct de vedere, iar declaratiile sale trebuie consemnate intr-un proces-verbal sau sub forma unei declaratii.

- Etapa de oferire a unui alt loc de munca vacant (doar in anumite cazuri): in cazul concedierilor cauzate de inaptitudine psihica si/sau fizica si a celor de necorespundere profesionala firma angajatoare are obligatia legala de a-i oferi salariatului un alt post compatibil cu aptitudinile sale. Daca angajatorul nu dispune de niciun loc de munca vacant, trebuie sa ceara ajutorul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca, in vederea redistribuirii salariatului.

- Etapa emiterii deciziei de concediere (etapa obligatorie): decizia se emite in scris, in termen de 30 de zile din momentul in care a fost constatata cauza de concediere.

- Etapa comunicarii deciziei de concediere (etapa obligatorie): angajatorul trebuie sa comunice salariatului in cauza decizia de concediere in maximum 5 zile de la emitere.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide