</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

In ce consta si cat dureaza contractul de ucenicie

In ce consta si cat dureaza contractul de ucenicie

Ucenicia reprezinta un tip de formare profesionala a unei persoane care are cel putin 16 ani. Formarea profesionala de acest tip are loc direct la locul de munca, in baza unui contract de ucenicie, prin care angajatorul (indiferent daca este persoana juridica sau fizica) isi asuma obligatia de a asigura formarea profesionala a ucenicului intr-o meserie potrivita domeniului sau de activitate. La randul sau, ucenicul se obliga sa se formeze profesional si sa munceasca pentru angajatorul sau.

Contractul de munca de ucenicie este un contract individual de munca de tip particular, avand clauza de formare profesionala. Contractul de ucenicie se incheie pentru o perioada determinata, iar incadrarea persoanei care lucreaza astfel este de ucenic, potrivit Codului Muncii. Ucenicul are dreptul la un salariu lunar care trebuie sa fie cel putin egal cu salariul minim brut pe tara, la un program de lucru de 40 de ore saptamanal. Pentru tinerii care au sub 18 ani, durata timpului de munca este de 30 de ore pe saptamana, potrivit Codului Muncii.

Dispozitiile care se aplica celorlalti salariati se aplica si in cazul ucenicului, in masura in care acestea nu sunt contrare celor specifice statutului ucenicului. Ucenicul poate sa treaca si printr-o perioada de proba care insa nu trebuie sa fie mai mare de 30 de zile. De retinut si faptul ca ucenicia la locul de munca este considerata vechime in munca.

Potrivit Art. 5 din Legea nr. 279/2005, angajatorul are obligatia de a desemna un coordonator de ucenicie. Este persoana care il va indruma pe ucenic, astfel incat acesta sa dobandeasca toate calitatile teoretice si practice necesare calificarii.

Ce contine mai exact un contract de ucenicie

Un contract de ucenicie trebuie sa se incheie obligatoriu in forma scrisa. In document se specifica durata, denumirea calificarii pe care o va obtine ucenicul, numele si calificarea coordonatorului de ucenicie, atributiile postului, criteriile de evaluare, obligatiile pe care le are ucenicul si trebuie sa fie trecute si adresa unde se face activitatea de formare profesionala, obligatiile suplimentare ale angajatorului, dar si alte clauze in conformitate cu legislatia in vigoare.

Cat dureaza un contract de ucenicie la locul de munca

Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, completata prin Legea 164/2017 arata ca durata uceniciei se stabileste in functie de nivelul de calificare, fiind de cel putin:

- 12 luni daca ucenicia la locul de munca este organizata pentru dobandirea competentelor care corespund unei calificari de nivel 2;

- 24 de luni in cazul in care formarea profesionala a salariatilor/angajatilor are loc in vederea dobandirii unor competente pentru o calificare de nivel 3;

- 36 de luni pentru calificarea la locul de munca in vederea pregatirii unei calificari de nivel 4.

La finalizarea unui contract de ucenicie, ucenicul va primi un act de calificare ce are recunoastere la nivel national.

Potrivit noilor modificari aduse de Legea nr. 146/2017, care intra in vigoare din data de 14 iulie 2017, angajatorii care incheie un contract de ucenicie vor beneficia de 1.125 lei lunar pe toata perioada cat se deruleaza contractul. Ca sa poata beneficia de acesti bani care provin din bugetul asigurarilor pentru somaj angajatorul trebuie sa faca o cerere in acest sens.

Un angajator care doreste sa incheie contracte de munca de ucenicie este obligat sa anunte agentiile pentru ocuparea fortei de munca de care apartin locurile de munca vacante.

Alte forme de pregatire profesionala sunt stagiile de practica, programele de training, dar si internshipul. Un contract de internship difera de contractul de ucenicie prin faptul ca se adreseaza proaspetilor absolventi, studentilor si masteranzilor.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide