</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Impactul anumitor indicatori asupra salariului net

Impactul anumitor indicatori asupra salariului net

La inceput de an cel mai important impact in calculul salarial, dintre modificarile legislative aplicabile in acest domeniu, este cresterea salariului minim.

Consecinte ale acestei cresteri sunt, pentru companiile care lucreaza cu forta de munca remunerata la limita minima, cresterea corespunzatoare a fondului de salarii, care poate fi semnificativa, considerand ca in ultimii 5 ani nivelul salariului minim a crescut cu 86.5%, aproape s-a dublat, de la 670 in anul 2011 pana la 1250 lei in 2016.

Cresterea salariului minim garantat in plata are, in mod evident, un impact pozitiv in salariul net, insa pentru alte nivele salariale, un alt indicator ce se modifica anual are un impact negativ in salariul net. Acesta este castigul salarial mediu brut sau salariul mediu pe economie.

Impactul salariului mediu este mai putin considerat si dezbatut, insa este unul dintre indicatorii care au impact direct la calculul anumitor contributii sociale si prin urmare in salariul net.

Castigul salarial mediu brut a crescut in ultimii 5 ani in proportie de 32.5%, de la 2022 lei in anul 2011 la 2681 lei in anul 2016. In fiecare an, salariile aflate intre pragul de 5 ori castigul salarial mediu al anului anterior si 5 ori noul castig salarial mediu sunt afectate. Cauza care determina impactul negativ asupra salariilor nete este modificarea plafonului CAS, care crescand, determina o contributie CAS mai mare. Crescand contributia CAS, impozitul va scadea, insa nu atat de mult cat creste contributia la pensii.

Astfel, de la an la an, salariile aflate intre pragurile mai sus mentionate se diminueaza cu 0.52% pana la 1.24%, in cazul in care nu sunt negociate mariri salariale anuale.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide