</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Impactul anumitor indicatori asupra salariului net

24 aug 2016
Impactul anumitor indicatori asupra salariului net
Calculator Salarii 2018 - Dupa Modificarea Codului Fiscal

La inceput de an cel mai important impact in calculul salarial, dintre modificarile legislative aplicabile in acest domeniu, este cresterea salariului minim.

Consecinte ale acestei cresteri sunt, pentru companiile care lucreaza cu forta de munca remunerata la limita minima, cresterea corespunzatoare a fondului de salarii, care poate fi semnificativa, considerand ca in ultimii 5 ani nivelul salariului minim a crescut cu 86.5%, aproape s-a dublat, de la 670 in anul 2011 pana la 1250 lei in 2016.

Cresterea salariului minim garantat in plata are, in mod evident, un impact pozitiv in salariul net, insa pentru alte nivele salariale, un alt indicator ce se modifica anual are un impact negativ in salariul net. Acesta este castigul salarial mediu brut sau salariul mediu pe economie.

Impactul salariului mediu este mai putin considerat si dezbatut, insa este unul dintre indicatorii care au impact direct la calculul anumitor contributii sociale si prin urmare in salariul net.

Castigul salarial mediu brut a crescut in ultimii 5 ani in proportie de 32.5%, de la 2022 lei in anul 2011 la 2681 lei in anul 2016. In fiecare an, salariile aflate intre pragul de 5 ori castigul salarial mediu al anului anterior si 5 ori noul castig salarial mediu sunt afectate. Cauza care determina impactul negativ asupra salariilor nete este modificarea plafonului CAS, care crescand, determina o contributie CAS mai mare. Crescand contributia CAS, impozitul va scadea, insa nu atat de mult cat creste contributia la pensii.

Astfel, de la an la an, salariile aflate intre pragurile mai sus mentionate se diminueaza cu 0.52% pana la 1.24%, in cazul in care nu sunt negociate mariri salariale anuale.

Inchide
Inchide
Real Time Analytics