Guvernul va oferi masti de protectie gratuit familiilor si persoanelor defavorizate
UPDATE
In Monitorul Oficial a fost publicata recent Ordonanta de urgenta nr. 78/2020 privind acordarea de catre Ministerul Sanatatii, prin directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, autoritatilor publice locale a necesarului de masti de protectie pentru familiile si persoanele defavorizate de pe raza unitatilor administrativ-teritoriale, precum si pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii, din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2020.
Prin acest act normativ a fost definita sfera persoanelor care pot beneficia de masti de protectie in mod gratuit. Astfel, familiile si persoanele defavorizate sunt definite ca fiind:
a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat in baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
b) persoanele din familiile beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei acordata in baza Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei;
c) pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi sunt de pana la 704 lei inclusiv, reprezentand nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate;
d) persoanele incadrate in grad de handicap care realizeaza venituri exclusiv din prestatiile sociale prevazute de art. 42 si 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap – este vorba despre indemnizatia de insotitor, indemnizatia lunara acordata indiferent de venituri si bugetul personal complementar lunar.
Pentru fiecare persoana din cele definite mai sus se acorda un numar de 50 de masti de protectie, aferente unei perioade de 2 luni.
Pentru acordarea acestui sprijin autoritatile publice locale au obligatia sa intocmeasca liste nominale cu persoanele beneficiare si sa le transmita directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, in termen de 3 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea stabilirii necesarului de repartizat.
Distribuirea mastilor de protectie se va face de catre Ministerul Sanatatii prin directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, potrivit necesarului comunicat de acestea intocmit in baza listelor mentionate.
Mastile de protectie vor fi distribuite beneficiarilor de catre autoritatile publice locale cu ajutorul asistentilor medicali comunitari, mediatorilor sanitari, asistentilor sociali sau altor angajati din cadrul serviciului public de asistenta sociala, in termen de maximum 3 zile de la primire, pe baza procedurii de distribuire stabilite de autoritatile publice locale, conform reglementarilor interne.
Persoanelor beneficiare se acorda de masti de protectie, o singura data, indiferent de categoria de persoane defavorizate careia ii apartin, la data distribuirii acestora. Totodata, persoanele care se incadreaza in categoriile mentionate mai sus, ulterior intocmirii listelor, beneficiaza de masti de protectie pe baza documentelor doveditoare,reprezentand dispozitiile de stabilire a dreptului la ajutor social sau alocatie pentru sustinerea familiei, decizia de pensie si certificatul de incadrare in grad de handicap, dupa caz
***
In Monitorul Oficial a fost publicata joi, 21 mai, Hotararea nr. 5/2020 pentru incuviintarea starii de alerta si a masurilor instituite prin Hotararea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea starii de alerta si masurile care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Hotararea Parlamentului nr. 5/2020 modifica si completeaza Hotararea nr. 364/2020 privind instituirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei.
In esenta, a fost decisa acordarea de catre Guvern a mastilor de protectie, in mod gratuit, familiilor si persoanelor defavorizate: Guvernul Romaniei, prin Ministerul Sanatatii, va pune la dispozitia autoritatilor publice locale necesarul de masti de protectie pentru familiile si persoanele defavorizate de pe raza unitatilor administrativ-teritoriale respective.
Numarul mastilor, precum si identificarea sferei beneficiarilor va fi decisa printr-un act normativ normativ ulterior. Pe pagina de internet a Ministerului Muncii si Protectiei Sociale a fost publicat un proiect de Hotarare care stabileste ca acest ajutor va fi acordat pentru toate persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat in baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, precum si pentru persoanele din familiile beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei acordata in baza Legii nr.277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei.
Totodata, proiectul legislativ prevede faptul ca mastile de protectie faciala se acorda in numar de 50 bucati pe luna, pentru o perioada de 2 luni, pentru fiecare persoana si se distribuie la domiciliul sau resedinta beneficiarilor. Pentru persoanele fara domiciliu si fara locuinta se va asigura livrarea mastilor la nivelul serviciului public de asistenta sociala, acesta urmand sa le distribuie acestor persoane in termen de 3 zile de la receptia mastilor.
Acordarea ajutorului de urgenta se va realiza in urmatoarele conditii:
a) fara a se solicita cerere din partea beneficiarilor;
b) fara efectuarea anchetei sociale;
c) fara a fi luat in calcul la acordarea unui alt ajutor de urgenta in conditiile legii.
Reamintim faptul ca dispozitiile analizate nu se aplica momentan. Desi Guvernul a decis acordarea mastilor de protectie pentru persoanele vulnerabile prin Hotararea nr. 5/2020, este nevoie ca proiectul legislativ analizat sa fie aprobat si publicat in Monitorul Oficial.
Sursa foto: pixabay.com
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.