</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Facilitati fiscale pentru testarea COVID-19 a salariatilor la initiativa angajatorului

Facilitati fiscale pentru testarea COVID-19 a salariatilor la initiativa angajatorului

In Monitorul Oficial a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 181/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene.

Printre modificarile aduse de aceasta ordonanta se numara si scutirea de la plata impozitului, a contributiilor de asigurari sociale, a contributiilor de asigurari sociale de sanatate si a contributiei pentru munca a testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19 realizate la inititativa angajatorului. Despre aceasta modificare am discutat si intr-un articol anterior, cand se afla in faza de proiect.

Ordonanta modifica Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal dupa cum urmeaza:

  • Pentru veniturile din activitati independente

Adauga în categoria cheltuielilor deductibile care se scad din venitul brut pentru a determina venitul net anual din activitati independente:

Sunt cheltuieli deductibile contravaloarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19 efectuate pentru contribuabil, cu scopul depistarii si prevenirii raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfasurarii activitatii, individual sau într-o forma de asociere, pe perioada instituirii starii de urgenta sau de alerta, potrivit legii.

  • Pentru veniturile din salarii si asimialte salariilor

Se adauga in lista veniturilor neimpozabile:

contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/platitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, din initiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, în scopul depistarii si prevenirii raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfasurarii activitatii în conditii de securitate si sanatate în munca, pe perioada instituirii starii de urgenta sau de alerta, potrivit legii.

De asemenea, aceleasi cheltuieli sunt adaugate in categoria veniturilor pentru care nu se platesc contributii de asigurari sociale.

Acesta din urma modificare scuteste cheltuielile suportate cu efectuarea testelor COVID-19 si de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate si a contributiei asiguratorie pentru munca.

Aceste prevederi se aplica începand cu data de 26 octombrie 2020.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide