</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Proiect de O.U.G.: Facilitati fiscale pentru testarea COVID-19 a angajatilor

Proiect de O.U.G.: Facilitati fiscale pentru testarea COVID-19 a angajatilor

Pe site-ul Ministerul Finantelor Publice a fost publicat un proiect de Ordonanta de Urgenta care propune facilitati fiscale pentru testarea COVID-19 a angajatilor, si anume: scutirea de la plata impozitului pe venit si a contributiilor pentru aceste sume.

Prevederea are în vedere cheltuielile pe care le înregistreaza angajatorul sau platitorul pentru testarea voluntara a angajatilor, întrucat Codul Fiscal nu reglementa o astfel de situatie, iar pentru sumele respective firmele ar fi fost obligate sa plateasca contributii, ceea ce crestea semnificativ costurile aferente investigatiei.

Posibilitatea încadrarii acestor cheltuieli în categoria cheltuielilor deductibile se acorda si contribuabililor care desfasoara activitatea individual sau într-o forma de asociere, pentru perioada în care este instituita starea de urgenta sau de alerta.

Proiectul de act normativ propune completarea prevederilor Codului fiscal în sensul introducerii în categoria veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile si care nu sunt cuprinse în baza lunara de calcul al contributiilor a avantajelor reprezentand contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/platitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, la initiativa angajatorului/platitorului, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor.

Proiectul propune aceste facilitati fiscale doar pentru testarea voluntara, in situatiile in care statul roman nu asigura testarea gratuita.

Statul roman asigura testarea gratuita a populatiei care prezinta simptome ale infectiei COVID-19, precum si pentru persoanele identificate drept contacti directi ai celor îmbolnaviti si care prezinta cel putin unul dintre simptomele virusului.

Cu aceasta ocazie amintim ca definitia contactului direct este urmatoarea:

Contactul direct:

  • Persoana care locuieste în aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19;
  • Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strangere de mana fara igiena ulterioara a mainilor);
  • Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
  • Persoana care a avut contact fata în fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si cu o durata de minim 15 minute;
  • Persoana care s-a aflat în aceeasi încapere (ex. sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;
  • Persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda îngrijire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara portul corect al echipamentului de protectie;
  • Legatura epidemiologica ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului.

Orice persoana care a purtat masca/ echipamentul de protectie corespunzator si a respectat distantarea fizica nu este considerata contact direct.

Atragem atentia asupra faptului ca acest proiect nu va produce efecte decat dupa adoptarea sa si publicarea in Monitorul Oficial.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide