</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Evolutia beneficiilor extrasalariale in Romania. Ce facilitati primesc salariatii de la angajator

Evolutia beneficiilor extrasalariale in Romania. Ce facilitati primesc salariatii de la angajator

Beneficiile extrasalariale reprezinta o parte importanta a castigului lunar al angajatilor, contribuind la fidelizarea si la starea de bine a acestora. Dar cate companii ofera astfel de beneficii si care ar fi acestea?

Anul trecut o stire facea inconjurul lumii: o companie din China i-a adus pe toti cei 6.000 de angajati pe care ii avea intr-o vacanta VIP in Franta, angajatorul ocupandu-se de toate cheltuielile. Potrivit presei internationale, compania chineza a rezervat peste 4.600 de camere la 79 de hoteluri si a inchiriat 146 de autocare cu care si-a plimbat salariatii in Paris, la Nisa si pe Coasta de Azur. Le-a oferit un tur privat al Muzeului Luvru si o sesiune de cumparaturi la celebrele Galerii Lafayette. Autoritatile franceze au estimat ca grupul de turisti din China a cheltuit in jur de 15 milioane de dolari in timpul ineditei vacante.

Acesta este probabil exemplul cel mai extravagant atunci cand discutam despre “surprizele” extrasalariale pe care angajatorul le poate face salariatilor sai. Gigantii IT din Silicon Valley ofera, la randul lor, angajatilor excursii la Disneyland, vacante exotice, le platesc scolile copiilor sau le ofera masini scumpe.

Romania este, din pacate, la ani distanta de asemenea extravagante pe care angajatorii le-ar putea oferi salariatilor, pentru a le rasplati fidelitatea si realizarile la locul de munca. Companiile din Romania au plecat in anii '90 de la beneficii extrasalariale constand in produsele pe care angajatii le fabricau (erau celebre in urma cu 20 de ani primele in pui congelati sau dresuri de dama), dar au evoluat in anii urmatori, apropiindu-se de ceea ce se intampla in strainatate, mai ales dupa intrarea pe piata locala a multinationalelor.

Practica beneficiilor extrasalariale consta in oferirea angajatilor, pe langa salariu, a unor servicii, tichete sau produse care de cele mai multe ori sunt cheltuieli deductibile pentru angajator. Acestea sunt oferite fie lunar (cele mai utilizate in acest sens fiind tichetele de masa), fie anual sau cu ocazia sarbatorilor de Pasti si de Craciun ori la plecarea angajatilor in vacanta.

Cosul cadou si primele in bani

Dar desi o buna parte dintre angajatori ofera beneficii extrasalariale lunare, cand vorbim despre “cadourile” de sarbatori, nu toti salariatii primesc astfel de beneficii.

Sa luam, de exemplu, sarbatorile pascale, care tocmai au trecut. Daca nu lucrezi intr-o companie de stat, unde primele au ajuns chiar si la 3.500 de lei in acest an, potrivit unei analize realizate de agentia de presa News.ro , in privat, doar una din trei companii a dat cadouri angajatilor de Paste.

Un studiu realizat de portalul de recrutare eJobs arata ca 33% dintre companiile participante la sondaj si-au recompensat salariatii de Paste, cele mai multe dintre ele oferindu-le bani (65%) sau tichete cadou. 12% dintre respondenti si-au recompensat angajatii cu produse specifice adica celebrul cos cu un cozonac, dulciuri si o sticla de vin, iar altii - o mica parte dintre angajatori - s-au gandit sa le ofere salariatilor zile libere suplimentare sau cadouri pentru copii.

Studiul remarca insa ca structura cadourilor pe care le primesc angajatii de sarbatori s-a diversificat in ultimii ani. Banii raman componenta principala, insa au inceput sa fie luate in calcul si tichetele cadou, cele de vacanta sau zilele libere suplimentare fata de cele pe care le prevede legislatia muncii.

Ce beneficii exrasalariale lunare primesc angajatii romani

Pe langa aceste cadouri de sarbatori, angajatorii ofera si beneficii lunare, pe care salariatii le primesc odata cu salariul sau alte servicii platite de companie.

Cele mai folosite si mai la indemana sunt tichetele de masa, iar atat companiile private, cat si institutiile de stat folosesc frecvent aceste beneficii extrasalariale pentru ca sunt simplu de utilizat, sumele sunt deductibile, iar angajatii le pot folosi pentru a-si cumpara alimente. In ultimii ani, au aparut si companii care daca nu ofera tichete de masa salariatilor, le dau acestora posibilitatea de a beneficia de o masa calda in fiecare zi.

Al doilea beneficiu, ca valoare, pe care companiile il ofera angajatilor este abonamentul medical. Cei mai multi angajatori, in special companii mari si multinationale, le ofera salariatilor la angajare si un abonament la unul dintre lanturile de clinici private de pe piata din Romania, in baza caruia angajatii beneficiaza de un pachet de analize gratuite si/sau de reduceri la alte investigatii medicale.

Beneficiile flexibile, cea mai noua tendinta in randul angajatorilor

Potrivit specialistilor in resurse umane, in ultima perioada, tendinta in randul angajatorilor este aceea de a oferi beneficii flexibile adica de a lasa posibilitatea angajatilor sa-si aleaga ceea ce isi doresc, in limita unei sume puse la dispozitie de companie.

Potrivit statisticilor oferite de magazinul de beneficii extrasalariale pentru angajati Benefit Online , sumele cheltuite lunar de companii pentru un angajat variaza intre 150 si 750 de lei, iar facilitatile pe care si le aleg cel mai frecvent salariatii sunt decontarea transportului, vacante in tara, contributii la un fond de pensii private si cursuri de dezvoltare personala si profesionala.

Topul beneficiilor extrasalariale oferite de angajatori:

  1. Tichete de masa sau cadou (sau o masa gratuita in timpul programului);
  2. Abonamente la clinici private;
  3. Cadouri cu diferite ocazii;
  4. Vouchere sau tichete de vacanta;
  5. Decontarea transportului;
  6. Descoperire de cont;
  7. Abonamente la sali de sport sau la spa;
  8. Activitati de socializare (team-buildinguri sau petreceri cu diferite ocazii);
  9. Contributii la un fond de pensii private facultative;
  10. Asigurari de sanatate sau de viata.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide