</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Diferentele fac diferenta - Comparator Venituri - 2017 vs 2018

Diferentele fac diferenta - Comparator Venituri - 2017 vs 2018

Romanian Software, furnizor de solutii software de ultima generatie in domeniul resurselor umane, lanseaza pe platforma www.calculatorvenituri.ro un comparator gratuit intre diverse forme de angajare si colaborare, valabile pentru 2018 versus 2017.

”Comparatorul de pe CalculatorVenituri sprijina managerii si antreprenorii sa ia rapid decizii juste in privinta formelor de remunerare, aferente contractelor de angajare si colaborare din acest an. In acelasi timp, angajatii pot verifica modul in care angajatorii le-au respectat drepturile negociate, in urma schimbarilor aduse de <<Revolutia Fiscala>>, a declarat Victor Dragomirescu, directorul general al Romanian Software.

Concret, comparatorul de venituri ajuta companiile sa determine in sistem real pentru orice angajat sau colaborator pe care il au (si) in acest an care este nivelul salariului brut, al celui net, sa calculeze veniturile pentru contractele pe PFA, pentru persoanele platite prin drepturi de autor, mandate de director sau administrator, iar totul se realizeaza in oglinda 2018 cu 2017.

Exemple de calcule realizate cu ajutorul comparatorului CalculatorVenituri

Cazul 1

Angajatorul are mai multe scenarii de lucru pentru un salariu brut de 7.128 lei acordat in acest an, post ”Revolutia Fiscala”:

a) Daca pastreaza acelasi salariu brut in 2018, salariul net scade de la 5.000 lei la 4.170 lei, dar daca doreste ca in 2018 angajatul sa aiba acelasi salariu net ca in 2017, adica 5.000 lei, prin modificarea salariului brut in 2018, comparatorul ofera posibilitatea unei actiuni de tip ”what-if”, prin care cu un singur clic calculeaza valoarea salariului brut care trebuie acordat, adica 8.548 lei.

b) Daca angajatorul vrea ca in 2018 angajatul sa aiba acelasi salariu net (adica 5.000 lei, la fel ca in 2017) prin acordarea unei prime brute, comparatorul ii ofera posibilitatea unei actiuni de tip ”what-if”, prin care calculeaza valoarea primei brute care trebuie acordate, mai exact in cazul de fata aceasta este de 1.420 lei.

c) In cazul in care angajatorul doreste ca in 2018 sa isi pastreze acelasi total de cheltuieli ca in 2017, comparatorul ii da posibilitatea unei actiuni de tip ”what-if” si stabileste valoarea salariului brut care trebuie acordat in 2018, mai exact: 8.558 lei. In aceasta situatie, exista o crestere a salariului net de 0,12%, adica de la 5.000 lei pana la 5.006 lei.

 

Cazul 2

De exemplu, cu ajutorul comparatorului de venituri, o Persoana Fizica Autorizata (PFA) care desfasoara activitati de creatie, care pot fi incadrate ca cedare a drepturilor de proprietate intelectuala poate lua o decizie corecta daca va incheia in 2018 contracte de cedarea drepturilor ca persoana fizica in locul contractelor de prestari servicii. Pentru un venit lunar net de 5000 lei, in anul 2017, in cazul unei norme de venit de 28.000 lei pe an (valoarea stabilita pentru domeniul IT in 2017) si optand pentru cota individuala la determinarea contributiei de asigurari sociale, costul contributiilor si impozitului pe venit datorate este de 746 lei lunar, adica 15% din valoarea venitului net. In anul 2018, in acelasi context, cu norma de venit in valoare de 30.000 lei (valoarea stabilita pentru domeniul IT in 2018) si o cota de 25% la determinarea contributiei de asigurari sociale, potrivit legislatiei in vigoare, costul contributiilor si impozitului pe venit datorate este de 915 lei lunar, adica 18,3% din valoarea venitului net.

 

Cazul 3

Tot in cazul unei PFA, insa cu impozit determinat in sistem real, pentru un venit net de 5.000 lei, contributiile si impozitul datorate erau in anul 2017 in cuantum de 2.086 lei lunar, adica 41,7% raportat la venitul net si in anul 2018 sunt in cuantum de 1.221 lei lunar, adica 24,2% raportat la net. Scaderea taxelor pentru PFA in sistem real se datoreaza faptului ca pentru acest exemplu, specialistii Romanian Software au considerat baza minima de calcul pentru contributia de asigurari sociale venitul minim asigurat care este egal cu salariul minim garantat in plata, iar baza contributiei de asigurari sociale de sanatate este salariul minim.  

 

Cazul 4

Pentru 5.000 lei venit net obtinut ca urmare a cedarii drepturilor de autor, in anul 2017, contributiile si impozitul pe venit datorate erau in valoare de 1.073 lei, 21,5% raportat la net, iar in anul 2018 sunt in valoare de 1.027 lei, 20,5% din valoarea venitului net.

 

Concluzii

Prin comparatie, in anul 2017, o PFA cu norma de venit avea cele mai mici costuri, in timp ce la polul opus, cu cele mai mari costuri, se afla o PFA care avea determinarea impozitului in sistem real. Mai mult, anul trecut, pentru veniturile obtinute din cedarea drepturilor de proprietate intelectuala, persoanele in cauza datorau taxe mai mici decat pentru PFA in sistem real, diferenta dintre acestea fiind de 20,2% raportat la net.

In anul 2018 se pastreaza acelasi trend, potrivit analizelor realizate de specialistii Romanian Software, cel mai mic cost fiind cel pentru PFA cu norma de venit si cel mai mare cost - pentru PFA in sistem real, iar diferenta intre costul taxelor cu PFA in sistem real si drepturi de autor este de 4%.

In concluzie, costul taxelor PFA cu norma de venit creste cu 22,6% in 2018 fata de anul anterior, iar costul taxelor PFA in sistem real scade cu 41,5% fata de anul anterior. In acelasi timp, costul taxelor pentru drepturi de autor se diminueaza cu 4,2% si ramane in continuare o optiune avantajoasa din punct de vedere fiscal in cazul celor care nu se pot sau nu vor sa se autorizeze ca PFA si care desfasoara activitati de creatie.

Un alt exemplu realizat cu ajutorul comparatorului ne arata ca pentru un venit brut de 5000 de lei, in 2018, costurile vor fi identice pentru contractul individual de munca si contractul de administrator. In schimb, daca persoana respectiva poate fi platita prin drepturi de autor, un astfel de contract i-ar aduce un venit net mai mare cu aproximativ 28% intrucat cheltuiala totala fata de un contract clasic de angajare este destul de mult diminuata.

Va reamintim ca schimbarile aduse de ordonanta ”Revolutiei Fiscale” de la 1 ianuarie 2018 vizeaza printre altele un transfer al cotelor de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate de la angajator la angajat, acestea devenind 25%, respectiv 10%, eliminarea contributiei de asigurari sociale de somaj si introducerea unei contributii unice de asigurari sociale, in cota de 2,25% la angajator.  

Despre Romanian Software

Romanian Software este administratorul platformei gratuite CalculatorVenituri.ro, platforma care este des folosita in ultima vreme atat de companii, freelenceri, posesori de PFA, cat si de persoane fizice pentru realizarea de calculatii rapide de la brut la net si de la net la brut pentru venituri din salarii, inclusiv deduceri personale sau pentru alte beneficii cu facilitate fiscala, precum si pentru calcularea unor venituri din mandate de director, administrator, conventii civile, drepturi de autor sau PFA.

Romanian Software este furnizor de solutii software de ultima generatie in domeniul resurselor umane si unul dintre liderii pietei romanesti de solutii de acest tip. Compania a fost infiintata in urma cu mai bine de 12 ani si are la ora actuala aproximativ 500 clienti si circa 140 angajati si colaboratori, administrand datele a peste 120.000 de salariati din Romania. Printre clientii sai se numara firme si institutii de renume precum: eMAG, Altex, Universitatea Bucuresti, Nuclearelectrica sau Alro Slatina.  

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide