</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Decizie fiscala fara precedent: Contributiile pentru angajatii part-time se vor plati la nivelul salariului minim

Decizie fiscala fara precedent: Contributiile pentru angajatii part-time se vor plati la nivelul salariului minim

Din data de 1 august 2017, autoritatile au decis modificari la nivelul contractelor part-time pentru care se vor plati contributii ca si pentru contractele full-time incheiate la nivelul salariului minim. Mai exact, „baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale datorata de angajator se determina ca suma a castigurilor brute realizate de persoane care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor, cu exceptia situatiilor in care venitul realizat este sub nivelul salariului minim garantat in plata, cand se va lua in calcul valoarea salariului minim pentru luna pentru care se

datoreaza contributia, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna, in care contractual a fost activ”. Este important de mentionat ca prevederea nu se aplica pentru perioada in care salariatii sunt elevi sau studenti pana la varsta de 26 de ani si urmeaza o forma de scolarizare, ucenicilor pana la varsta de 18 ani, persoanelor cu dizabilitati care au capacitate de munca sub 8 ore, pensionarilor la limita de varsta si persoanelor care realizeaza in aceeasi luna venituri din mai multe contracte, pentru care suma este cel putin egala cu salariul minim. Prevederile de mai sus intra in vigoare incepand cu 1 august 2017 si se aplica pentru veniturile lunii august 2017.

De asemenea, este important de adaugat ca decizia luata de Guvern vizeaza si persoanele care au contracte cu plata in acord. Potrivit Executivului, noile prevederi ”au scopul sa limiteze situatiile in care contractele de munca cu timp partial sunt incheiate pentru evitarea impozitarii”.

Care ar putea fi efectele acestei decizii pentru mediul de business

Potrivit estimarilor oficiale, in prezent, exista circa 1,1-1,2 milioane de contracte de munca part-time care vor fi afectate de aceasta decizie. Patronatele sunt contra acestei masuri si cred ca vor fi afectate peste un milion de locuri de munca, iar cheltuielile rezultate nu vor putea fi suportate de catre microintreprinderi care vor intra in faliment sau vor angaja numai ”la negru” ori isi vor concedia toti colaboratorii.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide