</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

De ce drepturi beneficiaza salariatii temporari

De ce drepturi beneficiaza salariatii temporari

Munca temporara le ofera angajatilor flexibilitate, posibilitatea de a experimenta si de a castiga experienta. Dincolo de aceste beneficii, persoanele angajate prin intermediul unei firme de leasing de personal au nenumarate beneficii, potrivit legislatiei in vigoare.

Care sunt drepturile angajatului referitoare la salariu

Salariatul temporar are aceleasi drepturi salariale ca ale unei persoane care lucreaza cu un contract pe perioada nedeterminata. Astfel, beneficiaza de acelasi nivel de salarizare pe care il au si alti angajati pe perioada nedeterminata, care presteaza exact aceeasi munca. Ceea ce face diferenta este faptul ca salariatul temporar isi primeste leafa prin intermediul companiei de leasing de personal, iar aceasta se stabileste prin negociere intre salariat si agentul de munca temporara. Este important de stiut ca remuneratia nu trebuie sa fie mai mica decat salariul minim brut pe tara. Agentul de munca temporara este obligat prin lege sa ii retina si sa ii vireze salariatului contributiile si impozitele datorate, potrivit legii.

Angajatului in regim de munca temporara trebuie sa i se ofere accesul la toate facilitatile pe care compania unde lucreaza temporar le acorda salariatilor sai. Poate fi vorba despre drepturi ale angajatului precum accesul la cantina, la sala de sport a companiei, la spatiile pentru ingrijirea copiilor, dar si despre accesul la serviciile de transport. De asemenea, firma unde salariatul lucreaza temporar trebuie sa ii ofere acestuia conditii de munca in conformitate cu legislatia in vigoare, sa ii puna la dispozitie mijloacele de protectie necesare, in cazul in care este nevoie.

Potrivit Directivei 2008/104/CE, salariatii temporari au dreptul sa fie informati daca in intreprinderea beneficiara exista locuri de munca vacante astfel incat sa aiba oportunitatea de a deveni angajati permanenti.

Dreptul la perioada de proba

Orice persoana care se angajeaza printr-o firma de leasing de personal are dreptul la o perioada de proba, care nu este numai in favoarea sa (in perioada de contract de munca in perioada de proba isi poate da seama daca ii place sau nu mediul din firma sau munca sezoniera pe care trebuie sa o presteze), dar este benefica si pentru utilizator (firma pentru care angajatul temporar este pus la dispozitie). Perioada de proba va fi (potrivit Art. 97 din Codul Muncii) de 2 zile lucratoare in situatia in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna, de 5 zile lucratoare atunci cand contractul de munca temporar are o durata cuprinsa intre o luna si 3 luni, de 15 zile lucratoare daca perioada cuprinsa in contract este intre 3 si 6 luni, de 20 de zile lucratoare in cazul in care misiunea temporara are o durata mai mare de 6 luni, de 30 de zile lucratoare daca angajatul temporar va detine o functie de conducere, iar durata contractului de munca temporara este mai lunga de 6 luni.

Durata contractului de munca temporara

Un salariat angajat printr-un agent de munca temporara nu trebuie sa aiba un contract cu o durata mai lunga de doi ani, conform Codului Muncii. Perioada contractuala poate fi prelungita numai printr-un act aditional, cu perioade succesive, pana la maximum 36 de luni. Este importat de mentionat si faptul ca agentii de munca temporara nu trebuie sa ceara niciun fel de taxa angajatilor temporari pentru demersurile facute in scopul recrutarii de catre utilizator, nici pentru serviciile de incheiere a unui contract de munca temporara, dupa cum se arata in Codul Muncii.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide