</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

De cate zile libere vom avea parte in 2018

De cate zile libere vom avea parte in 2018

Angajatii romani vor primi anul viitor cadou de la stat 14 zile libere, conform Codului Muncii in vigoare la data redactarii acestui articol. Este vorba despre zilele de sarbatoare legala. Anul viitor, 11 dintre acestea vor fi in timpul saptamanii, insa vor exista si cateva minivacante, ceea ce inseamna ca iubitorii de calatorii isi pot face de pe acum rezervari.

Calendarul zilelor libere in 2018:

1, 2 ianuarie (luni, marti): Sarbatoarea Anului Nou

24 ianuarie (miercuri): Ziua Unirii

8, 9 aprilie 2018 (duminica, luni): Sarbatoarea Pastelui

1 mai (marti): Ziua Muncii

27, 28 mai (duminica si luni): Sarbatoarea de Rusalii

1 iunie (vineri): Ziua Copilului

15 august (miercuri): Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului

30 noiembrie (vineri): Sfantul Andrei

1 decembrie (sambata): Ziua Nationala a Romaniei

25, 26 decembrie (marti si miercuri): Sarbatoarea Nasterii Domnului (Craciunul)

Dupa cum arata calendarul zilelor libere din 2018, romanii vor avea mai multe minivacante in timpul anului, insa acestea vor fi mai putine decat cele in anul 2017. Astfel, prima dintre minivacante va fi de Paste, dupa care urmeaza minivacantele de Rusalii si de Ziua Copilului, iar ultima va fi cea de Sfantul Andrei.

Ce se intampla cu angajatii care lucreaza in zilele libere

Potrivit Codului Muncii, art. 139, alineatul 2, cel care acorda zilele libere este angajatorul. Insa aceasta prevedere nu se aplica in cazul angajatilor care lucreaza in unitati unde activitatea nu poate sa fie sistata, pentru a nu fi afectat procesul de productie sau din cauza specificului activitatii. In cazul in care un angajat este nevoit sa lucreze intr-o astfel de zi declarata libera, el are dreptul legal sa fie compensat cu timpul liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, potrivit art. 142 din Codul Muncii.

Daca angajatorul nu are posibilitatea sa ii dea salariatului zilele libere, din motive justificate, atunci el are obligatia sa ii acorde angajatului in cauza un spor la salariul sau de baza, spor care nu trebuie sa fie mai mic de 100% din salariul de baza. Asadar, acesti angajati primesc mai multi bani la salariu.

Persoanele vizate de aceste prevederi sunt cele care activeaza in unitati sanitare sau in domeniul alimentatiei publice. Acesti angajati sunt cei care in mod obisnuit au un program special in zilele de sarbatori legale.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide