</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau
De la brut pana la net si inapoi

Simulator de Costuri Salariale 2018

Simulatorul de costuri salariale face calculele pentru salarii in locul tau, tinand cont de sapte scenarii posibile pentru a actualiza salariile angajatilor astfel incat acestea sa fie in conformitate cu noile prevederi fiscale din 2018. Simuleaza chiar acum si afla costurile salariale in oricare din scenariiile de mai jos, utilizand aplicatia noastra.

4
Pasi
&
7
Scenarii
6
Termeni

Ii explicam pentru tine

 • Salariul brut

  salariul de baza din contract, pe baza caruia se calculeaza venitul brut lunar in functie de numarul de ore lucrate in luna.
 • Salariu net

  castigul net "in bani" al angajatului. Precizarea "in bani" este adusa pentru a face diferentierea de beneficiile in natura (de tipul tichetelor de masa), care fac parte din castigul net al salariatului, dar nu se platesc in acelasi mod (cash sau virament pe card de salariu).
 • Pachet salarial net

  castig net al angajatului, format din salariu net "in bani" si beneficii in natura. Sunt luate in calcul ca beneficii in natura tichetele de masa.
 • Tichete de masa ca beneficiu net

  Avand in vedere ca pentru tichetele de masa se calculeaza si retine impozit, implicatiile acordarii tichetelor de masa sunt un impozit mai mare si o deducere la impozit mai mica (pentru ca valoarea tichetelor majoreaza venitul brut, in functie de care se calculeaza deducerea). Tichetele de masa acordate ca beneficiu net implica si acordarea unei prime care sa acopere diferenta de impozit determinata de acordarea tichetelor.
  Exemplu: Salariatul are un salariu brut de 2841 de lei, pentru care primeste un salariu net de 2000 de lei. Prin acordarea tichetelor de masa in valoare de 300 de lei ca beneficiu net el ar trebui sa castige salariu net de 2000 de lei si 20 de tichete * 15 lei. Acordarea tichetelor implica un impozit aferent. Pentru a compensa acest impozit astfel incat salariatul sa primeasca tot 2000 de lei net "in bani" pe langa tichetele de masa, se acorda si o prima (o numim Prima compensare impozit tichete de masa) de 80 de lei brut.
 • Tichete de masa ca beneficiu brut

  Avand in vedere ca pentru tichetele de masa se calculeaza si retine impozit, implicatiile acordarii tichetelor de masa sunt un impozit mai mare si o deducere la impozit mai mica (pentru ca valoarea tichetelor majoreaza venitul brut, in functie de care se calculeaza deducere). Tichetele de masa acordate ca beneficiu brut implica diminuarea salariului net "in bani", care va fi afectat de impozitul aferent tichetelor de masa, avand in vedere ca tichetele de masa raman in valoarea la care se acorda. Nu se poate retine impozit din tichetele de masa.
  Exemplu: Salariatul are un salariu brut de 2841 de lei, pentru care primeste un salariu net de 2000 de lei. Prin acordarea tichetelor de masa in valoare de 300 de lei ca beneficiu brut el va castiga un salariu net de 1945 de lei si 20 de tichete * 15 lei. Acordarea tichetelor implica un impozit aferent, impozit care va diminua salariul net "in bani".
 • Total cost

  reprezinta costul angajatorului aferent salariatului. Include castigul net al angajatului, contributiile angajatului si contributiile angajatorului.
7
Scenarii

Am pregatit pentru tine

Indiferent de optiune, salariul brut 2018 va respecta minimul legal de 1900 RON, proportional cu norma in cazul contractelor cu timp partial.
 • 1

  Se pastreaza salariul brut 2017

  Se calculeaza Salariul net 2018, contributiile si impozitul aferent fiscalitatii 2018. Se pastreaza acelasi salariu brut in 2018, daca este peste nivelul minim legal (1900 RON proportional cu fractiunea de norma).

  Daca Salariul brut 2017 este sub nivelul Salariului minim pe economie 2018 atunci Salariul brut este majorat la nivelul salariului minim pentru anul 2018.

  Salariul net va fi afectat de trecerea contributiilor de la angajat la angajator.

  Optiunea nu este recomandata decat in situatiile in care:

  • va asumati diminuarea salariului net al angajatului Se diminueaza salariul net al angajatului cu aproximativ 16% si costul total cu aproximativ 17%, daca salariul brut in 2017 este mai mare de 1900 RON
  • salariul brut din 2017 este mai mic de 1900 RON Daca salariul brut 2017 este mai mic de 1900 RON, salariul net al angajatului si costul total vor creste cu pana la 9%.
  • acordati tichete de masa prin care sa compensati diminuarea salariului net „in bani” Daca salariul brut 2017 este intre 1900 RON si 2400 RON, prin acordarea de tichete de masa in 2018 in valoare de 300 RON in conditiile in care salariatul nu a beneficiat de tichete de masa in 2017, pachetul salariat net al angajatului creste sau se mentine la nivelul 2017 iar costurile angajatorului scad cu pana la 6,52%.
 • 2

  SE PASTREAZA SALARIUL NET 2017 PRIN MODIFICARE SALARIU BRUT

  Se calculeaza Salariul brut 2018 astfel incat Salariul net calculat conform fiscalitatii 2018 sa ramana acelasi cu Salariul net 2017. Daca Salariul brut rezultat prin calcul este sub nivelul Salariului minim pe economie atunci Salariul net 2018 va fi mai mare decat Salariul net 2017.

  Tichetele de masa acordate nu afecteaza calculul. Salariul net 2017 care se va pastra si in 2018 este cel calculat fara a lua in considerare tichetele de masa

  Total cost este diminuat cu aproximativ 1% cu exceptia angajatilor scutiti de impozit, pentru care costul creste cu aproximativ 7%, in conditiile in care se pastreaza aceeasi valoare pentru tichetele de masa acordate in 2018 fata de 2017.

  Optiunea 2 este recomandata in situatiile in care salariatul are negociat salariul net, veti pastra modul de acordare a tichetelor de masa (daca nu ati acordat in 2017, nu acordati nici in 2018 iar daca ati acordat in 2017 acordati aceeasi valoare si in 2018) si doriti ca salariatul sa nu simta nicio modificare. Salariul net se pastreaza si in cazul in care salariatul are si alte drepturi salariale (ore suplimentare, sporuri) care se calculeaza pe baza salariului brut.

  Daca salariul brut din 2017 este sub nivelul de 1900 RON, atat salariul net cat si costul total in 2018 vor fi mai mari cu pana la 9%.

 • 3

  SE PASTREAZA SALARIUL NET 2017 PRIN ACORDARE PRIMA BRUTA

  Se calculeaza o Prima bruta astfel incat Salariul net calculat conform fiscalitatii 2018 sa ramana acelasi cu Salariul net 2017. Se pastreaza acelasi salariu brut in 2018, daca este peste nivelul minim legal (1900 RON proportional cu fractiunea de norma). Daca Salariul brut 2017 este sub nivelul Salariului minim pe economie 2018 atunci Salariul brut este majorat la nivelul salariului minim pentru anul 2018.

  Total cost este diminuat cu aproximativ 1% cu exceptia angajatilor scutiti de impozit, pentru care costul creste cu aproximativ 7%, in conditiile in care se pastreaza aceeasi valoare pentru tichetele de masa acordate in 2018 fata de 2017.

  Poate reprezenta o optiune temporara pentru angajatii scutiti de impozit, pana la definitivarea de catre Guvern a unei solutii prin care trecerea contributiilor de la angajator la angajat pentru aceasta categorie sa nu afecteze costurile companiei.

  Puteti decide sa acordati tichete de masa in 2018 pentru angajatii scutiti de impozit, caz in care cresterea cu 7% a costului total puteti sa o diminuati cu aproximativ 180 de lei.

  Este recomandata in situatiile in care salariatul are negociat salariul net si pastrati modul de acordare a tichetelor de masa (daca nu ati acordat in 2017, nu acordati nici in 2018 iar daca ati acordat in 2017 acordati aceeasi valoare si in 2018). In cazul in care salariatul are si alte drepturi salariale (ore suplimentare, sporuri) care au ca baza de calcul salariul brut, castigul sau net ar fi mai mic cu aproximativ 11% * salariul brut din 2017 * procent sporuri prin aceasta optiune.

 • 4

  SE PASTREAZA PACHET SALARIAL NET 2017 PRIN ACORDARE TICHETE DE MASA SI MODIFICARE SALARIU BRUT

  Se calculeaza Salariul brut 2018 astfel incat Pachetul salarial net (Salariul net + Valoare tichete de masa 2018) calculat conform fiscalitatii 2018 sa ramana acelasi cu Pachetul salarial net din 2017 (Salariu net 2017 + Valoare tichete de masa 2017). Pachetul salarial net este format din salariul net "in bani" si tichetele de masa. Se pastreaza pachetul salarial net din 2017 prin modificarea sau nu a valorii tichetelor de masa acordate in 2018 comparativ cu 2017 si prin majorare salariu brut in 2018.

  Optiunea este recomandata in situatiile in care salariatul nu beneficia in 2017 de tichete de masa si accepta acest beneficiu, care in completarea salariului net "in bani" ii asigura acelasi castig net. Diferenta pana la pachetul salarial net din 2017 este asigurata prin majorarea salariului brut. O scadere a costurilor cu aproximativ 180 de lei se poate obtine prin acordarea de tichete de masa si pastrarea pachetului salarial net (am luat in considerare tichete de masa in valoare de 300 de lei).

  In cazul in care salariatul are si alte drepturi salariale (ore suplimentare, sporuri) care se calculeaza pe baza salariului brut, aceste drepturi vor avea o valoare neta mai mica daca s-au acordat si tichete de masa in 2018 iar in 2017 salariatul nu beneficia de tichete de masa. Impactul la majorarea de salariu cand acordati tichete de masa (le consideram in valoare de 300 de lei) este ca salariul brut va fi mai mic cu 461 de lei decat daca nu acordati tichete, in ideea pastrarii aceluiasi pachet salarial net.

  Deci baza de calcul a sporurilor ar putea fi mai mica cu 461 de lei brut, iar impactul la net ar fi de 270 de lei * procent sporuri din salariu (exemplu: pentru sporuri de 25% din salariu, impactul la net prin acordarea de tichete si pastrarea pachetului salarial net este de diminuare cu aproximativ 68 de lei).

 • 5

  SE PASTREAZA PACHET SALARIAL NET 2017 PRIN ACORDARE TICHETE DE MASA SI PRIMA BRUTA

  Se calculeaza o Prima bruta astfel incat Pachetul salarial net (Salariul net „in bani” + Valoare tichete de masa 2018) calculat conform fiscalitatii 2018 sa ramana acelasi cu Pachetul salarial net din 2017 (Salariu net 2017 + Valoare tichete de masa 2017). Se pastreaza acelasi salariu brut in 2018, daca este peste nivelul minim legal (1900 RON proportional cu fractiunea de norma). Daca Salariul brut 2017 este sub nivelul Salariului minim pe economie 2018 atunci Salariul brut este majorat la nivelul salariului minim pentru anul 2018. Diferenta pana la pachetul salarial net 2017 este calculata sub forma de Prima bruta.

  Optiunea este recomandata in situatiile in care salariatul nu beneficia in 2017 de tichete de masa si accepta acest beneficiu, care in completarea salariului net "in bani" ii asigura acelasi castig net. Diferenta pana la pachetul salarial net din 2017 este asigurata prin acordarea unei prime brute. O scadere a costurilor cu aproximativ 180 de lei se poate obtine prin acordarea de tichete de masa si pastrarea pachetului salarial net (am luat in considerare tichete de masa in valoare de 300 de lei).

  Prin aceasta optiune insa, ca alternativa la majorarea salariului in 2018 cu pastrarea aceluiasi nivel al salariului net din 2017, salariatul poate castiga mai putin pentru sporuri sau alte drepturi salariale care au ca baza de calcul salariul brut. Castigul sau net ar fi mai mic cu aproximativ 11% * salariul brut din 2017 * procent sporuri.

  Pe de alta parte, compensarea prin acordarea unei prime poate reprezenta o optiune temporara pentru angajatii scutiti de impozit, pana la definitivarea de catre Guvern a unei solutii prin care trecerea contributiilor de la angajator la angajat pentru aceasta categorie sa nu afecteze costurile companiei.

 • 6

  SE PASTREAZA TOTAL COSTURI 2017 PRIN ACORDARE TICHETE DE MASA SI MODIFICARE SALARIU BRUT

  Se calculeaza Salariul brut 2018 astfel incat Total costuri (Salariu net "in bani" + valoare tichete de masa 2018 + Contributii angajat + Contributii agajator) calculat conform fiscalitatii 2018 sa ramana acelasi cu Total costuri din 2017 (Salariu net "in bani" + valoare tichete de masa 2018 + Contributii angajat + Contributii agajator). Daca Salariul brut 2018 rezultat din calcul este sub nivelul Salariului minim pe economie 2018 atunci Salariul brut este majorat la nivelul salariului minim pentru anul 2018.

  Optiunea este recomandata in situatiile in care angajatorul doreste sa pastreze acelasi nivel al costurilor salariale si decide valoarea tichetelor de masa acordate salariatului in 2018 ca beneficiu brut sau net si se va calcula majorarea salariului brut in 2018 astfel incat sa se pastreze acelasi nivel al costurilor ca in 2017.

 • 7

  SE PASTREAZA TOTAL COSTURI 2017 PRIN ACORDARE TICHETE DE MASA SI PRIMA BRUTA

  Se calculeaza o Prima bruta astfel incat Total costuri (Salariu net "in bani" 2018 + valoare tichete de masa 2018 + Contributii angajat + Contributii angajator) calculat conform fiscalitatii 2018 sa ramana acelasi cu Total costuri din 2017 (Salariu net "in bani" 2017 + valoare tichete de masa 2017+ Contributii angajat + Contributii angajator).

  Se pastreaza acelasi salariu brut in 2018, daca este peste nivelul minim legal (1900 RON proportional cu fractiunea de norma). Daca Salariul brut 2017 este sub nivelul Salariului minim pe economie 2018 atunci Salariul brut este majorat la nivelul salariului minim pentru anul 2018.

  Optiunea este recomandata in situatiile in care angajatorul doreste sa pastreze costurile salariale la acelasi nivel din 2017 si decide sa acorde salariatului tichete de masa ca beneficiu brut sau net si o prima bruta, fara a majora salariul brut in 2018. Poate reprezenta o solutie temporara pentru angajatii cu scutire de impozit, pana la definitivarea de catre Guvern a solutiei promise prin care sa nu creasca costurile companiei daca se pastreaza salariul net din 2017.

Lei + TVA

Te costa sa calculam noi in locul tau

pretul este calculat pentru un numar de 100 angajati
(gliseaza pentru a schimba numarul de angajati)
Angajati
4
Pasi

Trebuie sa faci

 • 1
  Descarci
 • 2
  Incarci
 • 3
  Platesti
 • 4
  Primesti
0
Calculatii

Ai in istoric

Status / istoric calculatii

Nu ati facut inca nicio calculatie.
1
Exemplu

Pe care il poti studia

Descarca fisier
1
Email

La care ne poti contacta

de luni pana vineri de la 09:00 la 18:00
contact@calculatorvenituri.ro
1
Tool

La care acum lucram

In curand

Generator acte aditionale pentru modificarile salariale din 2018

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide