</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Contributiile sociale pentru PFA

Venituri salariale 28 iul 2020
Contributiile sociale pentru PFA in sistem real pot fi aplicate la salariul minim pe economie (2230 RON) chiar daca venitul brut depaseste acest prag?
Cu alte cuvinte, daca eu ca PFA realizez un venit lunar brut de 3000 de RON, pot opta sa achit CAS si CASS raportat doar la salariul minim?
 • Maria Ciudin 29 iul 2020

  Buna ziua,

  Persoanele fizice autorizate datoreaza impozit pe venit si contributii sociale.

  Astfel, in calitate de persoana fizica autorizata datorati contributia de asigurari sociale in cota de 25%, daca obtineti pe parcursul unui an un venit net mai mare decat 12 salarii minime brute pe economie, si contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 10%, cu aceeasi mentiune. Contributia de asigurari sociale este datorata daca persoana fizica autorizata obtine pe parcursul unui an venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara.

  Incadrarea in plafonul anual se face prin cumularea veniturilor nete si/sau normelor anuale de venit din activitati independente, care se estimeaza ca vor fi realizate in anul curent. Baza de calcul pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale este reprezentata de venitul ales de persoana fizica autorizata, dar acesta trebuie sa fie cel putin la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.

  Persoana fizica autorizata este scutita de plata contributiei de asigurari sociale daca este asigurata in sisteme proprii de asigurari sociale si nu are obligatia asigurarii in sistemul public de pensii.

  Contributia de asigurari sociale de sanatate este datorata de persoana fizica autorizata numai daca se estimeaza depasirea plafonului anual de 12 salarii minime brute pe economie. Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei. 

  Daca doriti asistenta in ce priveste completarea Declaratiei Unice, va invitam sa consultati ofertele noastre aici: https://www.calculatorvenituri.ro/declaratiaunica

  • Alexandra Oancea 29 iul 2020

   Buna ziua,

   Asa cum a explicat colega mea mai sus, nu exista obligatia platii contributiilor sociale obligatorii la venitul realizat, ci la plafonul de 12 salarii minime brute pe economie. Asadar, aveti optiunea de a alege venitul care constituie baza de calcul al contributiilor, insa nu poate fi mai mic decat plafonul de 12 salarii minime brute pe tara. Totodata, puteti opta pentru depasirea plafonului minim, daca doriti sa plati o contributiei mai mare.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide