</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Companiile au la dispozitie trei luni ca sa inregistreze in REVISAL trecerea contributiilor de la angajator la angajat. Ce mai cuprinde Registrul

Companiile au la dispozitie trei luni ca sa inregistreze in REVISAL trecerea contributiilor de la angajator la angajat. Ce mai cuprinde Registrul

Fiecare angajator din Romania are obligatia sa isi inscrie angajatii in Registrul General de Evidenta a Salariatilor (REVISAL). Registrul in cauza este o aplicatie aflata in administrarea Inspectiei Muncii si contine inclusiv date referitoare la cuantumul salariului fiecarui angajat din tara noastra. Cum de la 1 ianuarie 2018 contributiile sociale vor fi trecute de la angajatori la angajati, in urma unor modificari aduse de Guvernul Tudose Codului Fiscal, aceste schimbari trebuie operate si in REVISAL. Firmele au termen - limita data de 31 martie 2018 pentru transmiterea modificarilor contractelor individuale de munca.

Registrul General de Evidenta a Salariatilor trebuie sa fie completat, de asemenea, de persoanele juridice sau fizice de drept privat (chiar daca nu au statut de utilitate publica), de catre institutiile si autoritatile publice. Sunt obligate sa completeze REVISAL si misiunile diplomatice ale altor state in Romania, institutele culturale, precum si reprezentantele comerciale ale altor state in tara noastra (pentru toti salariatii angajati local, care au cetatenie romana sau resedinta permanenta la noi).

Angajatorul este obligat sa transmita datele angajatilor in REVISAL, in ordinea angajarii personalului, pentru ca mai apoi acestea sa fie transmise catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) de care apartine. Raspunderea pentru corectitudinea datelor apartine exclusiv angajatorului. Datele se completeaza si se transmit online, dupa cum se arata in HG 905/2017.

Cine se ocupa de intocmirea REVISAL

Sarcina de a completa si de a transmite datele in REVISAL apartine uneia sau mai multor persoane pe care angajatorul le nominalizeaza printr-o decizie scrisa.

Legea spune ca firmele angajatoare pot sa contracteze serviciul de intocmire, de completare si de transmitere a datelor in REVISAL, prin contracte de prestari servicii, in conditiile legislatiei in vigoare. Prestatorii insa nu pot subcontracta aceste servicii.

Angajatorii trebuie sa notifice in scris ITM de care apartin in legatura cu incheierea unor contracte de prestari servicii si sa furnizeze datele firmei care presteaza aceste servicii, in termen de trei zile lucratoare de la data la care a fost incheiat contractul respectiv.

Ce contine REVISAL

Acest registru electronic contine datele de identificare a angajatorului (ca de exemplu: CUI, CIF, denumire, sediu social - pentru persoane juridice si nume, prenume, CNP, domiciliu - pentru persoane fizice), datele de identificare a angajatilor (nume, prenume, cod numeric personal, cetatenia si tara de origine – UE, non-UE, SEE). Totodata, contine data la care a fost angajat fiecare salariat in parte, functia ocupata de fiecare, conform Clasificarii Ocupatiilor din Romania sau conform altor acte normative, tipul si durata contractului individual de munca (CIM), valoarea salariului brut, sporurile, indemnizatiile, perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca. Dupa caz, poate cuprinde si: perioada detasarii (data de inceput si de incetare), datele de inceput si de sfarsit in cazul unei detasari transanationale, tara unde urmeaza sa fie facuta detasarea, dar si data incheierii CIM.

De asemenea, in REVISAL, sunt trecute durata timpului de lucru si repartizarea acestuia, in cazul contractelor cu timp de lucru partial, dar si perioada si cauza unei suspendari a CIM. Exceptie fac suspendarile in baza unor certificate medicale. Mai mult decat atat, in registru, figureaza si data la care a fost incheiat contractul de munca si data la care angajatul isi incepe activitatea, iar in cazul unui contract de munca ce are un caracter temporar se trec si datele de identificare a utilizatorului. Mentionam ca, in REVISAL, se trec data transferului si datele angajatorului si in cazul functionarilor publici.

Angajatorul are obligatia de a transmite in REVISAL informatiile atunci cand face o noua angajare, cel mai tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre noul angajat, cu anumite exceptii. Astfel, datele legate de transferuri si preluari prin transferuri trebuie sa fie raportate in cinci zile de cand a fost facut transferul, respectiv in cinci zile de la data preluarii prin transfer, iar datele referitoare la detasare se transmit cel mai tarziu in ziua anterioara inceperii detasarii.

Cum se transmit modificarile din CIM in REVISAL

Modificarile referitoare la tipul unui CIM, la durata sa, la durata timpului de lucru (in cazul contractelor cu timp partial de lucru), la functia si ocupatia unui salariat se transmit cel tarziu in ziua precedenta schimbarii, la fel ca si in cazul modificarilor privind durata unei detasari. Schimbarile referitoare la salariul brut, sporuri, indemnizatii trebuie transmise in cel mult 20 de zile lucratoare (insa aceasta prevedere va intra in vigoare dupa 31 martie 2018).

In cazul suspendarii, angajatorul trebuie sa trimita in REVISAL datele suspendarii sau ale incetarii suspendarii cu o zi inainte. Exceptia de la regula apare in situatia absentelor nemotivate, cand angajatorul trebuie sa trimita datele in cel mult trei zile.

Salariatii care vor o copie dupa actele din dosarul personal o pot obtine in maximum 15 zile de la data cand au facut solicitarea. Daca angajatorul nu poate sa le elibereze aceasta copie, atunci salariatul se poate adresa ITM care va elibera actul.

In cazul in care modificarile legate de salariul brut nu se transmit la timp catre REVISAL, amenda este cuprinsa intre 5000 si 8000 de lei, ca si in cazul in care angajatorul refuza sa le prezinte inspectorilor de munca documentele care au stat la baza inscrierilor facute in registru.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide