</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ce solutie a fost gasita pentru situatia programatorilor care lucreaza la privat in urma modificarilor aduse de OUG 79/2017 si trecerii contributiilor sociale de la angajator la angajat?

Ce solutie a fost gasita pentru situatia programatorilor care lucreaza la privat in urma modificarilor aduse de OUG 79/2017 si trecerii contributiilor sociale de la angajator la angajat?

Situatia programatorilor e bine cunoscuta deja. Prin modificarile aduse de OUG 79/2017 la Codul Fiscal (Legea 227/2015), incepand cu 1 ianuarie 2018, majoritatea contributiilor sociale au fost trecute din sarcina angajatorului in sarcina angajatului. Pentru a se reduce impactul asupra salariului net al angajatului, a fost diminuat si impozitul pe venit de la 16% la 10%.

Astfel, in majoritatea cazurilor, daca se mareste salariul brut astfel incat sa se mentina salariul net al angajatului, angajatorul are aproximativ aceleasi costuri totale cu salariile si contributiile sociale aferente.

Totusi, in cazul programatorilor (precum si a celorlalte categorii scutite de impozit pe venit), acestia fiind scutiti de impozit pe venit, trecerea contributiilor sociale din sarcina angajatorului in sarcina angajatului nu mai este contrabalansata de reducerea cotei de impozit pe venit. Ceea ce inseamna ca in cazul lor, fie angajatorii inregistreaza costuri suplimentare, fie salariile nete ale angajatilor scad.

Pentru programatorii care lucreaza la stat, situatia a fost solutionata prin prevederile introduse prin ordonanta de urgenta care modifica Legea cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Si anume, a fost aprobata o majorare salariala de 28,5% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, pentru personalul platit din fonduri publice care beneficia de scutire de impozit pe venit la 31 decembrie 2017, ceea ce inseamna ca salariile nete nu vor fi afectate.

Pe 28 decembrie 2017, pe site-ul Guvernului a fost publicat un comunicat cu privire la solutia care a fost gasita si pentru programatorii angajati la privat. Astfel, a fost aprobat un Memorandum pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru intreprinderile cu angajati ce beneficiaza de scutiri la plata impozitului pe venit conform art. 60 din Codul Fiscal.

Ajutorul de stat va fi sub forma unei scheme de minimis. Detaliile acestei scheme urmeaza sa fie elaborate si aprobate, insa principalele caracteristici sunt urmatoarele:

  • Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de minimis, in care se vor emite decizii de aprobare a cererilor pentru finantare ?i vor fi efectuate platile, va fi 2018-2020
  • Numarul total estimat de beneficiari pe intreaga durata de valabilitate este de 8.760 de intreprinderi, cu o medie anuala de 2.920 de beneficiari
  • Ajutorul de minimis urmeaza sa fie acordat sub forma de sume nerambursabile, alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice, in baza unor decizii de aprobare a cererilor de finantare
  • Bugetul total prevazut pentru acordarea acestui ajutor de minimis este de 300 milioane lei, suma repartizata in mod egal pentru cei trei ani calendaristici ai perioadei de valabilitate a schemei de ajutor
  • Beneficiarii masurii de finantare trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe criterii, inclusiv cel de a avea angajati in baza unor contracte de munca cu norma intreaga valabile in luna decembrie 2017, care beneficiaza de scutiri in baza art. 60 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ?i completarile ulterioare. Respectiv, vor fi potentiali beneficiari intreprinderile care au angajati din domeniul IT (programatori), cercetare-dezvoltare, persoane fizice cu handicap grav sau accentuat ?i angajati sezonieri.

Prin urmare, aceasta schema de ajutor de stat va fi o masura provizorie, iar intreprinderile vor trebui sa solicite finantarea si, cel mai probabil, sa depuna un dosar din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile necesare.

De asemenea, din perspectiva autoritatilor, vor trebui respectate prevederile unei scheme de minimis referitoare la perioada si limita maxima a sumei care poate fi acordata (in prezent, maxim 200.000 EUR per beneficiar, intr-o perioada de 3 ani). Caci daca sunt depasite plafoanele schemei de minimis, este necesara notificarea si aprobarea Comisiei Europene cu privire la ajutorul de stat.

Vezi alte detalii despre situatia programatorilor si a industriei IT aici.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide