</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ce masuri trebuie sa ia angajatorii cand sunt temperaturi extreme

Ce masuri trebuie sa ia angajatorii cand sunt temperaturi extreme

Temperatura potrivita la locul de munca poate sa creasca productivitatea, le asigura confort angajatilor si contribuie la mentinerea unui mediu placut de lucru. Atunci cand este prea frig sau prea cald, nu numai ca scade productivitatea salariatilor, dar temperatura respectiva poate sa le afecteze si sanatatea, mai ales in cazul personalului care lucreaza in aer liber.

Este imposibil de spus care este temperatura ideala dintr-un birou ca sa fie multumiti absolut toti angajatii, dar in urma realizarii mai multor studii de profil s-a constatat ca aceasta ar trebui sa fie cuprinsa intre 22 si 24 de grade Celsius. Temperaturile optime depind insa si de tipul de munca, pentru ca munca de birou si ocupatiile sedentare difera de meseriile active, de cele care implica munca fizica, de cele care se desfasoara afara. In situatiile in care apar temperaturi extreme adica prea ridicate sau prea scazute, angajatorul este obligat de lege sa ia masuri de protectie a angajatilor.

Ordonanta de Urgenta nr. 99/2000 este cea care stabileste masurile pe care trebuie sa le ia angajatorul pentru protectia salariatilor, in perioadele cu temperaturi extreme.

Cand sunt considerate temperaturile extreme

Astfel, potrivit legislatiei in vigoare, sunt considerate temperaturi exterioare extreme atunci cand termometrul indica peste 37 de grade Celsius sau cand, corelate cu umiditatea, temperaturile pot fi echivalate cu acest nivel, dar si atunci cand termometrul scade sub valoarea de -20 de grade Celsius sau cand sunt corelate cu vant intens, temperaturile sunt echivalate cu acest nivel. Cei care certifica aceste temperaturi sunt reprezentantii Institutului National de Meteorologie si Hidrologie, institut care are obligatia de a transmite informatii in zonele in care se vor inregistra astfel de temperaturi.

Ce masuri trebuie sa ia angajatorul

Pe timpul verii, cand temperatura trece de 37 de grade Celsius, angajatorul trebuie sa asigure masuri minimale pentru ameliorarea conditiilor de munca si pentru protejarea sanatatii angajatilor si anume:

- sa reduca intensitatea si ritmul activitatilor fizice;

- sa asigure ventilatia la locul de munca;

- sa alterneze efortul dinamic cu cel static;

- sa asigure apa minerala, cate 2-4 litri de persoana/schimb:

- sa asigurare echipamentul individual de protectie a muncii;

- sa le ofere angajatilor posibilitatea de a face dus.

Iarna, cand se inregistreaza temperaturi scazute extreme, angajatorul este obligat prin lege sa ia urmatoarele masuri minimale pentru a nu fi afectata sanatatea salariatilor care lucreaza in aer liber:

- sa le ofere ceai fierbinte, cate 0,5-1 litru de persoana/schimb;

- sa le dea pauze ca sa isi poata reface capacitatea de termoreglare;

- sa le asigure spatii fixe sau mobile in care sa fie temperaturi optime;

- sa le asigurare echipament individual de protectie.

Ce trebuie sa faca angajatorii daca nu pot lua aceste masuri

Angajatorii care nu pot sa le asigure salariatilor aceste masuri obligatorii au obligatia de a se sfatui cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii desemnati de salariati ca sa ia alte masuri, in cazul in care temperaturile extreme se mentin pentru cel putin doua zile consecutive.

Printre acestea figureaza:

- reducerea duratei zilei de lucru;

- impartirea zilei de lucru: pana la ora 11:00 si dupa ora 17:00, in zilele cand este canicula;

- intreruperea lucrului, insa cu mentiunea ca trebuie sa se asigure continuitatea activitatii in locurile de munca in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legislative aflate in vigoare.

Angajatorul si reprezentantii sindicatelor sau cei ai salariatilor vor stabili impreuna modul in care se vor recupera orele nelucrate si modalitatea de plata aferenta.

Prevenirea imbolnavirilor determinate de conditiile de munca la temperaturi extreme

Este important de stiut ca potrivit Ordonantei nr.99/2000, angajatorii trebuie sa ia masuri pentru a preveni imbolnavirile cauzate de lucrul la temperaturi prea scazute sau prea ridicate. Este vorba despre:

- asigurarea unui examen medical la angajare si a unui control periodic, cu scopul de a fi depistati din timp salariatii care nu pot lucra in astfel de conditii;

- asigurarea masurilor de prim ajutor si transportul la cea mai apropiata unitate sanitara in cazul in care unui angajat i se face rau din cauza temperaturilor extreme;

- mutarea, in functie de posibilitati, in alte posturi sau reducerea programului de munca pentru persoanele care sufera de afectiuni care nu le permit lucrul la temperaturi extreme.

Orice angajator care incalca prevederile legislative cu privire la imbolnavirile profesionale, care sunt determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme poate sa fie sanctionat cu amenda cuprinsa intre 1500 si 2500 de lei.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide