</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ce facilitati primesc companiile care angajeaza someri

Ce facilitati primesc companiile care angajeaza someri

Angajatorii care incadreaza in munca someri beneficiaza de anumite facilitati din partea statului daca respecta o serie de conditii impuse de legislatia in vigoare. ”Facilitatile pentru angajare someri” (pe scurt denumite asa) sunt in vigoare de anul trecut cand printr-o ordonanta de urgenta a fost modificata Legea nr. 76/2002, legea cu privire la sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Tot atunci au fost stabilite si criteriile de acordare a acestor beneficii pentru angajatori.

Daca dam un ”search” in Google dupa ”facilitati angajare someri 2017”, aflam ca societatile comerciale primesc aceste facilitati numai daca varsta celor pe care ii incadreaza in munca este de peste 45 de ani. Astfel, inseamna ca respectand legea somajului actualizata in 2017 exista facilitate pentru angajarea persoanelor de peste 50 ani, dar si facilitati pentru angajarea persoanelor de peste 55 ani. Astfel de facilitati angajare someri peste 45 ani in 2017 se acorda de catre stat pentru a incuraja companiile sa angajeze someri trecuti de aceasta varsta, pentru ca este categoria care isi gaseste cel mai greu de lucru.

Persoanele trecute de 45 de ani au probleme in a-si gasi un loc de munca tocmai din cauza varstei desi, de regula, fac cursuri de recalificare profesionala. Sansele lor de a-si gasi un loc de munca incep sa scada considerabil chiar din jurul varstei de 40 de ani, varsta la care in tarile din Occident nu exista probleme in a-ti gasi un nou loc de munca. Masurile luate de stat vin tocmai pentru a incuraja companiile sa faca angajari in randul acestor persoane, mai ales ca in multe domenii exista deficit de forta de munca, din cauza ca multi romani au plecat sa lucreze in afara granitelor tarii.

900 de lei pentru firmele care angajeaza someri pentru cel putin 18 luni

Daca o firma face o angajare din somaj pe perioada nedeterminata, iar persoana angajata este un somer de lunga durata sau este somer in varsta de peste 45 de ani, atunci va primi suma de 900 de lei timp de un an de zile. Angajatorul este obligat sa il mentina pe angajat cel putin 18 luni pe post, in caz contrar nu va mai beneficia de facilitatile respective si va fi nevoit sa restituie si banii primiti de la stat.

De cei 900 de lei au parte si companiile care se ocupa de angajarea somerilor care in 5 ani din momentul angajarii se incadreaza pentru pensie anticipata partiala sau limita de varsta. Sumele se acorda si pentru perioadele in care angajatii se afla in concediu de odihna.

De facilitatile acordate pentru angajarea persoanelor de peste 45 ani, facilitatile angajare someri de peste 50 ani si de angajare persoane de peste 55 ani nu pot beneficia firmele care in ultimii 2 ani au lucrat cu persoanele angajate din categoriile mentionate mai sus.

Beneficii si pentru someri

Nu numai firmele au beneficii cand vorbim despre angajare din somaj, ci si somerii. La intrebarea daca ma angajez in timpul somajului, putem raspunde ca somerii care isi gasesc loc de munca intr-o localitate aflata la o distanta mai lunga de 15 km fata de domiciliul lor vor primi o prima de incadrare, timp de un an de zile. Suma se calculeaza la 0,5 lei pe km si nu trebuie sa treaca de 55 de lei pe zi. De asemenea, mai primesc o prima de instalare somerii care se angajeaza intr-o localitate aflata la mai mult de 50 de km de locuinta lor si isi schimba domiciliul sau resedinta. Prima este in valoare de 12.500 de lei.

Persoanele aflate in somaj care nu au indemnizatie si care se angajeaza full time pentru mai mult de 3 luni primesc o prima de activare in valoare de 500 de lei. Toate primele primite de someri sunt neimpozabile.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide