</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Cate contracte de munca poate avea un angajat si in ce conditii

Cate contracte de munca poate avea un angajat si in ce conditii

Potrivit legislatiei din tara noastra, orice persoana poate sa aiba mai multe locuri de munca in acelasi timp. Un angajat are dreptul sa aiba mai multe contracte de munca deoarece legislatia in vigoare nu limiteaza numarul de angajatori la care o persoana poate sa lucreze.

Conform art. 35 din Codul Muncii, orice angajat are dreptul legal de a cumula mai multe functii la acelasi angajator sau la mai multi angajatori. Pentru fiecare functie exercitata este nevoie sa existe un contract individual de munca (CIM), iar angajatul beneficiaza de remuneratia corespunzatoare pentru fiecare dintre functiile detinute. In ceea ce priveste tipurile de contracte de munca, ele pot fi incheiate atat pe perioada determinata, cat si pe perioada nedeterminata la aceeasi companie sau la companii diferite. Contractele pot fi cu norma partiala sau cu norma intreaga.

Asadar, legislatia nu iti interzice in mod explicit sa ai doua contracte de munca full time la acelasi angajator. Mai exact, ce inseamna full time? Este vorba despre contractul cu norma intreaga de 8 ore/zi si de 40 de ore/saptamana, durata normala a timpului de lucru.

Insa limita maxima legala in ceea ce priveste numarul de ore lucrate pe saptamana este de 48 astfel ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate sa depaseasca 48 de ore pe saptamana (inclusiv orele suplimentare), conform art. 114 din Codul Muncii, dar exista si exceptari de la aceasta regula.

Prin exceptie, timpul de munca (inclusiv orele suplimentare) poate fi prelungit peste 48 de ore pe saptamana, dar numai daca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice nu trece de 48 de ore pe saptamana. Mai trebuie precizat ca in cazul anumitor activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot negocia perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.

Codul Muncii mai precizeaza ca pentru a fi respectate normele referitoare la protectia sanatatii si securitatii in munca a angajatilor din motive obiective, tehnice sau care tin de organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta mai mare de 4 luni, in speta perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.

Codul Muncii iti da voie sa ai un numar nelimitat de contracte de munca insa, de exemplu, daca o persoana are un cumul de functii la acelasi angajator, apar intrebari legate de impartirea duratei timpului de munca intrucat intr-un caz clasic aceasta nu trebuie sa depaseasca cele 48 de ore pe saptamana. Inspectoratul Teritorial de Munca poate sa verifice oricand acest aspect, iar daca va constata nereguli legate de nerespectarea timpului de lucru, atunci va putea sa sanctioneze firma respectiva.

Legislatia in vigoare ii permite, de asemenea, angajatului sa stabileasca impreuna cu angajatorul un program individualizat de munca in masura in care este posibil acest lucru. Salariatul poate sa aiba aceeasi meserie, la angajatori diferiti, dar poate sa ocupe si un post diferit, in functie de experienta acumulata si de pregatirea sa profesionala. Angajatul trebuie sa isi respecte angajamentele luate fata de fiecare angajator in parte, sa respecte fisa postului pentru ca altfel risca sa fie sanctionat disciplinar, in urma unei cercetari disciplinare. Salariatul poate sa opteze pentru norma intreaga sau partiala ceea ce inseamna ca poate sa incheie, de exemplu, un contract de munca de 4 ore pe zi si un contract de 8 ore pe zi.

Exemple de situatii cand nu este posibil sa ai mai multe functii

Exista situatii in care pentru o persoana nu este posibil cumulul anumitor functii. Este cazul profesiilor liberale si al sectoarelor publice de activitate. Niciun deputat sau un senator nu poate sa detina o functie publica de autoritate. De asemenea, profesia de medic este incompatibila cu o functie in cadrul unei companii farmaceutice. Angajatul trebuie sa respecte clauza de fidelitate si cea de non-concurenta astfel incat sa nu prejudicieze niciunul dintre angajatori.

Dreptul la concediu

In cazul persoanelor care au mai multe joburi, este bine de stiut ca ele au dreptul la concediu de odihna platit pentru fiecare contract de munca.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide