</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Care sunt beneficiile angajatilor care presteaza munca de noapte

Care sunt beneficiile angajatilor care presteaza munca de noapte

Exista meserii in care salariatii trebuie sa isi desfasoare activitatea nu numai pe timpul zilei, ci si noaptea. Vorbim despre mai multe meserii, iar printre ele se numara si cea de medic, pilot, paznic, barman sau insotitoare de zbor. Potrivit Codului Muncii, este considerata munca de noapte munca prestata de catre o persoana intre orele 22.00 - 06.00.

Ce persoane poate fi considerate salariati de noapte

- angajatii care lucreaza pe timpul noptii minimum 3 ore din timpul lor dedicat zilnic pentru lucru;

- angajatii care presteaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul lor lunar de lucru.

Legea Codului Muncii spune ca durata normala a orelor de lucru pentru cei care lucreaza noaptea nu trebuie sa depaseasca o medie de 8 ore pe zi, timp care se calculeaza pe o perioada de referinta de cel mult 3 luni calendaristice. Apoi, trebuie sa se respecte prevederile legale ale Codului Muncii privind timpul de lucru si repausul saptamanal. Art. 112 din Codul Muncii specifica faptul ca durata zilnica a timpului de munca de 12 ore trebuie sa fie urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Persoanele care desfasoara activitati in conditii speciale sau deosebite de munca pot sa lucreze mai mult de 8 ore pe parcursul unui interval de 24 de ore doar in situatia in care cresterea acestei durate este stipulata in contractul colectiv de munca aplicabil si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu incalca unele prevederi care au stabilite in contractul colectiv de munca ce a fost incheiat la nivel superior. Daca exista astfel de situatii la locul de munca, atunci angajatorul trebuie sa acorde repaus pentru munca efectuata sau sa plateasca orele de noapte lucrate peste timpul de lucru de 8 ore. Repausul saptamanal acordat pentru timpul de lucru de opt ore este de doua zile.

Cum se calculeaza sporul de noapte

Plata orelor de noapte se face diferit fata de plata orelor de munca prestate pe durata zilei. Astfel, angajatii de noapte beneficiaza de un spor de noapte de 25% din remuneratia de baza.

Beneficii ale salariatilor de noapte

Persoanele care lucreaza noaptea trebuie sa aiba fie program de lucru de sapte ore pe zi pentru zilele in care lucreaza cel putin 3 ore de munca de noapte (fara ca aceasta masura sa afecteze salariul de baza), fie sporul de 25% din salariul de baza pentru munca prestata noaptea, in cazul in care timpul lucrat este de cel putin 3 ore pe timp noapte din programul normal de lucru.

Un alt beneficiu al angajatului de noapte este un examen medical gratuit care se efectueaza inainte de inceperea activitatii in munca si de examene medicale periodice pentru a se constata daca munca de noapte a dus la aparitia unei probleme de sanatate. Angajatorul este obligat sa asigure sanatatea si securitatea muncii tuturor angajatilor. In cazul in care un salariat pe timp de noapte s-a imbolnavit din cauza programului, angajatorul este obligat prin lege sa ii ofere un job pe timpul zilei intrucat este dreptul angajatului.

Cine nu poate lucra pe timp de noapte

Codul Muncii interzice munca de noapte tinerilor sub 18 ani, femeilor insarcinate si femeilor care alapteaza.

Angajatorii care folosesc in mod frecvent munca de noapte trebuie sa anunte reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca despre acest lucru. Angajatorii care incalca legislatia cu privire la drepturile salariatilor pe timp de noapte pot primi amenzi cuprinse intre 1.500 si 3.000 de lei.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide