</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Cand se acorda bonus de instalare si cum se plateste

Cand se acorda bonus de instalare si cum se plateste

Primele de instalare, o suma de bani pe care o persoana o primeste la angajare, sunt un stimulent eficient pentru a atrage angajati cheie in diferite domenii.

In ultimii ani, bonusul de instalare se acorda nu numai pentru manageri de top, asa cum era in trecut, ci poate fi acordat si pentru a recruta manageri din middle si first management, cat si pentru alte posturi pentru care este mai dificil sa gasesti talente.

Astfel de venituri sunt calculate, de cele mai multe ori, ca un procent din salariul de baza si pot varia intre 5% si 20% din drepturile salariale pe o luna, in functie de negocieri. Insa pot fi si sume fixe pe care le acorda legal compania angajatoare.

Beneficiile unui bonus de instalare pentru angajator

Dincolo de beneficiile aduse angajatului, bonusul de angajare poate fi extrem de util si pentru angajator. Un astfel de exemplu este atunci cand un angajator doreste sa recruteze un candidat vanat si de alte companii. De asemenea, reprezinta un mod prin care se construieste increderea intre salariati si angajator, inca de la inceput. Astfel de bonificatii sunt si un excelent mod de stimulare a productivitatii, noul angajat se va simti apreciat, va avea de la inceput satisfactie la locul de munca, care apoi va putea creste prin acordarea altor tipuri de sporuri.

Prima de instalare este trecuta in contractul individual de munca si se acorda, de obicei, in prima luna la noul loc de munca.

De multe ori, aceste venituri vin si cu anumite clauze pe care salariatul trebuie sa le respecte. De exemplu, noul angajat poate sa aiba trecut in contract ca nu are voie sa paraseasca firma pentru o anumita perioada de timp.

Bonusuri de instalare: Varianta de la stat

Prima de instalare primesc si somerii care se angajeaza in alta localitate, situata la minimum 50 de km fata de cea in care locuiesc, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 60/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002, act normativ care a intrat in vigoare la data de 3 decembrie 2016.

Astfel, potrivit legii, somerii care isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta in localitatea unde se afla noul loc de munca sau intr-o localitate vecina acesteia pot beneficia de indemnizatie de instalare. Valoarea bonusului este de 12.500 de lei, iar in conditiile in care somerul care se muta in alta localitate este insotit de membrii familiei sau de copiii aflati in intretinere (in cazul familiei monoparentale), suma creste la 15.500 lei. De asemenea, legea mai spune ca in cazul in care ambii soti sunt someri si indeplinesc criteriile de acordare a primei, atunci unul dintre ei primeste 12.500 de lei, iar celalalt va beneficia de 3.500 de lei.

Daca angajatorul, indiferent ca este de stat sau o companie privata, asigura locuinta de serviciu ori suporta costurile aferente, atunci somerul sau cuplul format din doi someri (sot si sotie) beneficiaza de un bonus de instalare de 3.500 de lei. Cei care se muta cu familia si au locuinta asigurata primesc 6.500 lei. Sumele primite vin in doua transe: jumatate din suma la data instalarii, iar cealalta jumatate numai dupa ce a trecut un an de la angajare. Cei carora angajatorii le asigura locuinta de serviciu sau le acopera cheltuielile de cazare primesc prima intr-o singura transa. Prima de instalare primesc si romanii care au muncit in Uniunea Europeana si in Spatiul Economic European pentru cel putin trei ani (36 de luni) si decid sa se intoarca in tara suma fiind aceeasi ca si in cazul somerilor din tara. Pentru acesti bani nu se plateste impozit.

Angajatorul ii mai poate oferi unui salariat si alte bonusuri, in functie de performantele acestuia ori pentru a-i rasplati loialitatea si anii de vechime in munca. Recompensarea salariatilor difera de la o companie la alta, in functie de contractul colectiv de munca. Totodata, bonusurile se acorda numai in conditiile prevazute in contract si respectand legislatia in vigoare impusa de Codul Muncii.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide