</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Cand este permisa invoirea de la serviciu

by Mihaela Colesnic , 29 aug 2017 Data modificarii: 13 feb 2020 Legislatia muncii / Beneficii
Cand este permisa invoirea de la serviciu

Atunci cand ne aflam la serviciu, pot aparea diverse evenimente neprevazute acasa ori in alt loc in care este necesara prezenta noastra. In astfel de situatii, se practica adesea invoirea. Mai exact, un salariat poate sa lipseasca de la munca pentru a-si rezolva problemele personale, in baza unei invoiri pe care i-o acorda angajatorul.

Invoirea nu este reglementata insa nici in Codul Muncii si nici intr-un alt act normativ. Practic, este o intelegere intre angajat si angajator. Se acorda in situatii de urgenta, in baza unei cereri de invoire, cerere pe care o aproba angajatorul. Invoirea se acorda pentru cateva ore sau chiar si pentru o zi intreaga (in situatii exceptionale poate fi vorba si despre cateva zile). Este ideal sa existe o cerere scrisa de invoire care sa fie aprobata de angajator. Cum legislatia in vigoare nu are nicio reglementare referitoare la invoire, ar fi bine ca in fiecare companie sa se stabileasca prin Regulamentul intern de functionare si organizare care sunt conditiile in care se poate acorda o invoire si pentru cat timp.

Salariatul invoit primeste salariul intreg

Angajatul care s-a invoit va primi salariul intreg. Pe toata perioada invoirii nu i se suspenda contractul de munca, iar invoirea nu ii afecteaza vechimea in munca.

Este important de retinut ca niciun angajator nu isi doreste ca invoirile sa devina un obicei printre angajatii sai, deoarece aceste situatii pot afecta programul de lucru. Astfel, pot exista situatii in care alti angajati sunt nevoiti sa lucreze peste program pentru a suplini lipsa celui care absenteaza temporar de la serviciu sau chiar poate sa fie nevoie ca angajatorul sa cheme un alt salariat de acasa.

Motivele de invoire pot fi diverse. Astfel, cel mai adesea angajatii se invoiesc de la serviciu din motive medicale, insa exista si alte situatii neprevazute precum probleme cu cei mici, o inundatie in apartament etc.. Este important ca un angajat sa isi anunte intotdeauna superiorii si sa faca o cerere de invoire pentru ca in caz contrar lipsa de la locul de munca poate fi considerata absenta nemotivata, fapt care poate sa atraga dupa sine concedierea. Atunci cand un angajat lipseste nemotivat de la serviciu este posibil, de asemenea, potrivit legii, sa i se suspende contractul individual de munca.

Concediul fara plata, o alta solutie

In situatia in care un angajat are nevoie de mai multe zile de pauza de la serviciu, de cele mai multe ori, trebuie sa apeleze la concediul fara plata, in cazul in care nu mai are zile de concediu de odihna. Astfel, in acest caz, va face o cerere de concediu fara plata pentru perioada in care va lipsi. Diferenta dintre invoire si concediul fara plata este aceea ca in cazul concediului fara plata, acesta este reglementat prin Codul Muncii. Astfel, potrivit art. 54 din Codul Muncii, un contract individual de munca se poate suspenda in cazul unui concediu fara plata pentru rezolvarea unor interese personale sau pentru studii. Durata maxima a unui astfel de concediu se stabileste in cazul salariatilor din companiile private prin Regulamentul intern sau in baza contractului de munca aplicabil.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide