</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Bilete de tratament pentru salariati si pensionari - cum se obtin si cine poate beneficia de ele gratuit

by Mihaela Colesnic , 04 sept 2019 Beneficii / Concedii
Bilete de tratament pentru salariati si pensionari - cum se obtin si cine poate beneficia de ele gratuit

„Sanatatea este mai buna decat toate”, spune vechiul proverb. Adevarul este ca indiferent de varsta, statut social sau locul de munca pe care il ai, grija pentru sanatatea ta este vitala. La fel si nevoia de a-ti oferi, macar o data pe an, un concediu de relaxare si odihna sau chiar de tratare a unor afectiuni. In acest scop au aparut si serviciile balneoclimaterice, spa sau wellness. In Romania exista numeroase statiuni in care apele termale, izvoarele minerale sau aerul cu proprietati curative sunt transformate in adevarate servicii de tratament.

Din fericire, prin Casa Nationala de Pensii, Guvernul rezerva in fiecare an locuri la pensiunile si hotelurile din astfel de statiuni balneare special pentru cei care:

  • Sufera de anumite afectiuni ce pot fi tratate sau ameliorate prin tratamente, regimuri, servicii balneo;
  • Doresc sa isi imbunatateasca starea de sanatate;
  • Vor sa se relaxeze si sa se odihneasca in statiuni aflate in zone linistite si cat mai aproape de natura;
  • Doresc sa isi restabileasca echilibrul atat din punct de vederea fizic, cat si emotional si mental;
  • Au nevoie sa petreaca doua-trei saptamani intr-un loc dedicat sanatatii lor

Daca ti-ai propus ca anul acesta sa iti acorzi un concediu pentru relaxare, odihna in anumite statiuni balneoclimaterice din tara, este bine sa stii ca poti opta pentru biletele de tratament oferite de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP). Pentru a afla toate detaliile necesare, ti-am pregatit acest ghid in care discutam despre:

  • Durata biletului de tratament
  • Cum se acorda
  • Cine poate beneficia de biletele de tratament in mod gratuit
  • Care sunt actele necesare pentru eliberarea biletului de tratament

Ce sunt biletele de tratament

Pentru anul 2019, potrivit Hotararii Guvernului nr. 139/2019, statul a pus la dispozitie 59.622 de bilete de tratament balnear acordate prin Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP). Cu 95 mai multe decat in 2018, aceste bilete de tratament pot fi acordate persoanelor care au calitatea de:

  • Pensionar al sistemului public de pensii;
  • Asigurat al sistemului public de pensii;
  • Copiii asiguratului, numai daca ii insotesc pe titularii de tratament, au varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani si fac dovada ca urmeaza cursurile intr-o unitate de invatamant preuniversitar, acreditata conform normelor legale;
  • Sotul sau sotia titularului, numai daca insoteste titularul biletului;
  • Beneficiar al prevederilor unor legi speciale ce reglementeaza dreptul la bilet si care poate demonstra existenta unei afectiuni care necesita tratament balnear.

Potrivit aceleiasi hotarari mentionate anterior, poti obtine aceste bilete:

  • Gratuit, daca te incadrezi in anumite categorii, pe care le vom discuta putin mai tarziu;
  • Cu plata unei contributii banesti.

In cazul biletelor cu plata, ele se acorda astfel: cei care beneficiaza de pensii platesc 50-65% din pensia pe care au primit-o cu o luna inainte de perioada in care au fost rezervate biletele. La fel platesc si salariatii care au un venit mai mic sau egal cu salariul mediu brut. In cazul in care venitul depaseste suma stabilita, atunci salariatul va plati biletul integral. La fel si insotitorii care nu sunt asigurati. De asemenea, persoanele ale caror pensii sunt mai mari decat nivelul salariului minim pe economie vor plati 70% din cuantumul contributiei pentru obtinerea unui bilet de tratament.

Durata biletului de tratament

Daca alegi sa faci o cerere pentru eliberarea unui astfel de bilet este bine sa stii ca durata sejurului nu poate fi mai mare de 16 zile, iar perioada de tratament trebuie sa se incadreze in cel mult 12 zile. De asemenea, pe parcursul unui an poti beneficia de un singur bilet de tratament balnear, indiferent daca este cu plata sau gratuit.

Cum se acorda

Biletele se acorda printr-o cerere care se depune la Casa de Pensii aflata in raza domiciliului solicitantului. Acest bilet se acorda numai anumitor categorii de persoane care dovedesc ca au nevoie de un astfel de tratament. De asemenea, cererea este analizata si, cu ajutorul unei aplicatii SPA, i se acorda un punctaj in functie de gravitatea afectiunilor medicale, criteriile si categoriile completate.

Ierarhizarea, ordinea in care se elibereaza biletele de tratament se va face tinandu-se cont de aceste punctaje ale cererilor. Conform informatiilor prezente pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice au prioritate cererile cu numarul cel mai mic. Daca se intampla ca mai multe cereri sa aiba acelasi punctaj, vor avea prioritate persoanele care in ultimii doi ani nu au mai beneficiat de un astfel de bilet.

Cine poate beneficia de biletele de tratament in mod gratuit

Conform informatiilor publicate pe site-ul CNPP, in randul pensionarilor si al salariatilor exista si persoane care pot obtine biletele de tratament balnear fara sa plateasca vreo contributie, taxa sau cotizatie. Aceste categorii sunt:

  • Pensionarii de invaliditate;
  • Persoanele cu handicap;
  • Persoanele persecutate din motive politice;
  • Veteranii de razboi;
  • Persoanele care beneficiaza de cure balneoclimaterice potrivit art. 22 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale;
  • Salariatii care lucreaza in mediu radioactiv.

Care sunt actele necesare pentru eliberarea biletului de tratament

Potrivit informatiilor publicate de Casa Nationala de Pensii, pentru obtinerea unui bilet de tratament este nevoie de:

  • Actul de identitate si o copie a lui;
  • In cazul pensionarilor, talonul de plata a pensiei, fie in original, fie o copie;
  • Cardul de sanatate;
  • Cererea tip de acordare a biletului de tratament;
  • O copie si prezentarea in original a programului de recuperare;
  • Biletul de trimitere eliberat de catre medicul de familie sau medicul de specialitate - formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de catre societatile de turism balnear si de recuperare.

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide