</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Analiza comparativa intre telemunca si munca la domiciliu

by Mihaela Colesnic , 30 aug 2018 Data modificarii: 27 feb 2020 Legislatia muncii
Analiza comparativa intre telemunca si munca la domiciliu

Reglementare si definitii

Telemunca este introdusa in legislatia romaneasca prin Legea 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca. Astfel, aceasta este definita ca fiind forma de organizare a muncii in care o activitate care ar putea fi efectuata cel putin o zi pe luna in alt loc decat locul de munca organizat de angajator (sediul social sau punctul de lucru) si se realizeaza de catre un salariat de la distanta de aceasta locatie, in mod regulat si voluntar, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor. Activitatea se desfasoara in baza unui contract individual de munca sau al unui act aditional la acesta. Persoanele care isi desfasoara activitatea potrivit acestor conditii se numesc telesalariati.

Munca la domiciliu, pe de alta parte, este prevazuta in Codul Muncii inca de la publicarea acestuia si este o alta forma a muncii la distanta. Art. 108 al acestuia se rezuma la a defini salariatii cu munca la domiciliu ca fiind acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin.

Trasaturi specifice

Telemunca_vs_MuncaDomiciliu

Contractul de munca

Atat activitatea telesalariatilor, cat si cea a salariatilor cu munca la domiciliu se prevede intr-un contract individual de munca, incheiat in forma scrisa si care trebuie sa contina anumite prevederi, in functie de specificul activitatii. In cazul telesalariatilor, contractul va cuprinde precizarea expresa ca salariatul lucreaza in regim de telemunca, perioada si/sau zilele in care se presteaza activitatea, locul/locurile desfasurarii activitatii, intervalul orar in cadrul caruia angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului, responsabilitatile partilor, obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la locul desfasurarii activitatii a materialelor pe care telesalariatul le utilizeaza in activitatea sa, precum si masuri pentru ca telesalariatul sa nu fie izolat de restul angajatilor, asigurandu-i posibilitatea de a se intalni cu colegii in mod regulat. Contractele de telemunca se pot incheia si pentru pentru program part-time.

Contractul individual de munca la domiciliu contine, pe langa alte prevederi, precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu, programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau, modalitatea concreta de control si obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza. Legislatia in vigoare precizeaza ca, in mod normal, se va incheia contract individual de munca pe perioada nedeterminata. Prin exceptie, in conditiile legii, se poate incheia si contract individual de munca pe perioada determinata.

Beneficii

Potrivit legislatiei in vigoare, telesalariatul si salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege, prin regulamentele interne si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este sediul angajatorului.

Tratament fiscal

Specific ambelor categorii de activitati este ca, din punct de vedere fiscal, ambele reprezinta venituri din salarii, supuse impozitului pe venit si contributiilor sociale obligatorii. Mai mult, perioada de activitate in cadrul contractelor de telemunca si munca la domiciliu se considera vechime in munca si perioade de stagiu pentru asigurarile sociale de stat (pensie si sanatate).

Un exemplu de fluturas de salariu pentru un venit net de 3000 lei este detaliat mai jos:

Reglementarea telemuncii a venit in sprijinul angajatorilor care se confruntau de ceva vreme cu situatii asemanatoare, dar nu aveau cadrul legal pentru aplicarea acestora. Este important sa diferentiem munca la domiciliu (ce se poate efectua doar de la domiciliul declarat al salariatului) si telemunca, care se poate realiza de oriunde poate salariatul avea acces la mijloace de telecomunicatii la distanta si natura activitatii permite acest lucru.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide