</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ajutorul social: in ce conditii il poate oferi angajatorul, cum se impoziteaza si ce valori poate avea

Ajutorul social: in ce conditii il poate oferi angajatorul, cum se impoziteaza si ce valori poate avea

Legea actuala din Romania prevede ca, in anumite situatii si daca respecta anumite conditii, cetatenii sa poata primi ajutoare sociale. Acestea reprezinta sume de bani oferite cu scopul de a imbunatati stilul de viata al persoanei care le primeste, de a o sprijini pe aceasta in situatii dificile precum deces al unor rude apropiate sau imbolnavire sau, dimpotriva, de a-i oferi un ajutor in cazurile fericite, cum ar fi nasterea unui copil.

Ajutorul social poate fi acordat de stat, dar si de angajatorul beneficiarului.

Care sunt formele de ajutor social

Ajutorul social acordat de angajator poate fi oferit doar persoanelor care desfasoara o activitate profesionala in baza unui contract de munca si reprezinta un sprijin financiar care sa ajute angajatul in diverse situatii.

Ajutorul social acordat de stat reprezinta o suma de bani oferita persoanelor singure, familiilor care au venituri mici sau celor care nu au venituri, ca sprijin pentru imbunatatirea conditiilor de trai. Oricare cetatean roman, indiferent daca are un loc de munca sau nu, poate beneficia de ajutor social acordat de stat daca respecta conditiile impuse de lege.

Ajutorul social acordat de angajator

Exista mai multe forme de ajutor social care pot fi acordate de angajator, diferite in functie de motivul pentru care sunt date:

  • ajutorul de inmormantare;
  • ajutorul pentru boli grave si incurabile;
  • ajutorul pentru dispozitive medicale;
  • ajutorul pentru nastere;
  • ajutorul pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale.

Aceste tipuri de ajutoare acordate de angajator nu se impoziteaza si nu intra in baza de date a contributiilor sociale, conform articolului 76 din Codul Fiscal, daca sunt acordate conform prevederilor din contractul individual sau colectiv de munca.

In anumite conditii, ajutoarele sociale pe care angajatorul le acorda devin impozabile:

  • daca nu sunt prevazute in contractul de munca individual sau colectiv;
  • daca sunt acordate in conditii diferite fata de cele prevazute in contractul de munca;
  • daca sunt acordate alte tipuri de ajutoare sociale, care nu fac parte din cele mentionate mai sus.

Un alt tip de ajutor social pe care angajatorul il poate acorda este cel de casatorie, oferit atunci cand salariatul care beneficiaza de acesta se casatoreste. Ajutorul de casatorie este supus impozitului pe venit si platii contributiilor sociale.

Pentru a beneficia de ajutoare sociale din partea angajatorului, un salariat trebuie sa faca o solicitare in acest sens si sa prezinte documente oficiale,, care sa dovedeasca situatia pentru care cere ajutorul social. Astfel, este nevoie de:

  • certificat de deces pentru acordarea ajutorului de inmormantare - oferit in cazul decesului rudelor de gradul I;
  • acte doveditoare de la medic - adeverinta, scrisoare medicala pe care sa fie precizat diagnosticul sau altele - pentru acordarea ajutorului pentru boli grave si incurabile si pentru acordarea celui pentru dispozitive medicale;
  • certificat de nastere pentru acordarea ajutorului de nastere.

Angajatorii nu au obligatia de a oferi ajutoare sociale salariatilor.

Ajutorul social acordat de stat

Statul acorda sprijin financiar persoanelor care nu dispun de veniturile necesare care sa le asigure un trai decent si lipsit de griji sau celor care sufera pierderea unui membru al familiei. Cei care primesc ajutor social din partea statului pot fi si persoane fara domiciliu sau fara resedinta si care se afla intr-o situatie dificila din punct de vedere economic. Astfel, exista 5 forme de ajutor social pe care statul le poate acorda, iar pentru solicitarea fiecaruia este nevoie de acte care sa o sustina.

Venitul minim garantat

Se acorda familiilor si persoanelor singure pentru asigurarea unor conditii mai bune de viata, in cazul in care acestea au venituri nete mai mici decat venitul minim garantat. Valoarea acestei forme de ajutor social se stabileste in functie de ISR - indicatorul social de referinta - in valoare de 500 de lei in prezent. In functie de acesta, exista 5 niveluri de care se tine cont in calcularea cuantumului valorii venitului minim garantat. Primul nivel este de 141,5 lei pentru persoana singura, iar ultimul este de 527 de lei pentru familiile formate din 5 persoane.

Cuantumul venitului minim garantat se calculeaza scazand din aceste niveluri venitul net lunar al beneficiarului.

Alocatie pentru sustinerea familiei

Acordarea acesteia este reglementata prin legea nr. 277/2010, fiind o forma de sprijin financiar oferit familiilor cu venituri reduse, care au in crestere si ingrijire copii minori, dar si persoanelor singure. Cuantumul acesteia se stabileste in functie de veniturile persoanei sau familiei care beneficiaza de ea, prin raportare la ISR.

Astfel, valoarea alocatiei pentru sustinerea familiei variaza de la 82 de lei pentru familia cu un singur copil, la 408 lei pentru familia monoparentala cu cel putin 4 copii.

Incalzirea locuintei

Reprezinta o forma de ajutor care se acorda in perioada sezonului rece, 1 noiembrie - 31 martie, si care acopera in totalitate cheltuielile necesare incalzirii unei locuinte sau parte din acestea.

Ajutorul de incalzire se acorda atat celor care folosesc energie termica pentru incalzire, cat si celor care se folosesc de gaze naturale, energie electrica, lemne, carbuni sau combustibili petrolieri in acest scop.

In acest an, ajutorul pentru energie termica se acorda persoanelor singure cu venitul net mediu lunar de cel mult 1 082 de lei si familiilor in care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de cel mult 786 de lei.

Ajutorul pentru cea de a doua categorie (gaze naturale, energie electrica etc.) se acorda doar daca venitul net mediu lunar este de cel mult 750 de lei de persoana - atat in cazul celor singuri, cat si in cazul familiilor.

Cuantumul ajutorului pentru incalzirea locuintei este calculat in functie de ISR si de tipul de sistem de incalzire folosit de solicitant.

Indemnizatia sociala pentru pensionari

Se acorda pensionarilor a caror pensie este sub nivelul minim, avand valoarea echivalenta cu diferenta dintre pensia minima garantata - 704 lei la acest moment - si pensia primita de beneficiar.

Ajutorul de deces

Ajutorul de deces se acorda persoanei care a suportat cheltuielile de inmormantare in cazul decesului unei persoane cu unul dintre urmatoarele statuturi:

  • salariat;
  • pensionar;
  • membru de familie de-al unui salariat sau al unui pensionar - sot, copii, parinti sau bunici ai oricaruia dintre soti.

Acest tip de ajutor are valoare fixa, stabilită prin Legea nr.47/2019, astfel:

  • 5 163 de lei in situatia decesului unui asigurat sau al unui pensionar;
  • 2 582 de lei in situatia decesului unui membru din familia unui asigurat sau a unui pensionar.

Solicitarea ajutorului de deces poate fi depusa in cel mult 3 ani de la data decesului, iar achitarea acestuia trebuie realizata in cel mult 3 zile de la data solicitarii.

Acordarea acestor forme de ajutor social - atat a celor oferite de stat, cat si a celor oferite de angajator - are la baza incercarea sistemului legislativ de a asigura un trai cat mai bun pentru un numar cat mai mare de oameni si pentru a reduce lipsurile acestora. Faptul ca si angajatorul ofera sprijin sub forma de ajutor social ajuta la mentinerea unei legaturi apropiate cu angajatii, care consolideaza increderea acestora in cei pentru care lucreaza.

Sursa foto: shutterstock.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide