</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Voi beneficia de indemnizatie si pentru al doilea copil chiar daca nu il nasc inainte ca primul sa implineasca doi ani?

Venituri salariale 30 dec 2020
Daca pentru primul copil am primit indemnizatie de pe urma facultatii, la al doilea copil voi beneficia de indemnizatie chiar daca nu il nasc inainte ca primul sa implineasca doi ani?
 • Andreea Ionescu 11 ian 2021

  Buna ziua, 

  Puteti beneficia de indemnizatiesi pentru al doilea copil. Perioada in care beneficiati de concediu de cresterea copilului reprezinta perioada asimilata stagiului de cotizare.

  Pentru al doilea copil se vastabili daca aveti dreptul la concediul de cresterea copilului si se vacalcula indemnizatia, potrivit regulilor generale.

  Persoanele care, in ultimii 2 anianteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 lunivenituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitatiindependente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitatiagricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit, beneficiazade concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

  Asadar, se vor lua in calcul,pentru lunile in care ati fost in concediul de cresterea copilului,indemnizatiile aferente acestora.

  Cuantumul indemnizatiei lunareeste de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni dinultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim alindemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicareaunui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social dereferinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500lei.

  Insa, daca al doilea copil denaste intr-o perioada de 12 luni de la finalizarea primului concediu de cresterea copilului, beneficiati de dispozitiile art. 9^1 din O.U.G. 111/2010: Insituatia in care persoana care a beneficiat de concediu si indemnizatie pentrucresterea copilului naste unul sau mai multi copii intr-o perioada de pana la12 luni de la finalizarea concediului pentru cresterea copilului anterior, dacadin calculul indemnizatiei conform art. 2 alin. (2) din OUG 111/2010 rezulta uncuantum al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului mai mic decatcuantumul indemnizatiei primit anterior nasterii celui din urma copil, seacorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului primita pentru copilulanterior.

  Asadar, daca al doilea copil senaste in 12 luni de la finalizarea primului concediu, iar rezultatul calculului 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 anianteriori datei nasterii copilului este mai mic decat indemnizatia pentruprimul concediu de crestere a copilului, veti primi si pentru cel de-al doileaconcediu aceeasi indemnizatie pe care ati obtinut-o pentru primul copil.

   

 • Repede Maria 05 ian 2021

  Buna ai primit vreun raspuns  si eu in aceas situatie sunt?


Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide