</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

VENITURI DREPTURI DE AUTOR:

Drepturi de autor 05 apr 2018
In cazul in care doresc sa am colaboratori pe drepturi de autor pe un ONG cu un onorariu de 600 de lei in mana, ce taxe si contributii trebuie sa platesc ?Daca aveti si un model de contract de drepturi de autor, ar fi perfect. Multumesc.
  • Calculator Venituri 13 apr 2018

    Da, este aplicabila si cota forfetara de 40% care se scade din baza impozabila a impozitului pe venit.

    Iar pentru a determina remuneratia bruta se poate aplica urmatoarea formula de calcul :

    RB –[RB*(1-40%)*10%] = RN

    Unde :

    RB reprezinta remuneratia bruta, iar

    RN reprezinta remuneratia neta

    Prin urmare, pentru a determina remuneratia bruta pe contract pornind de la remuneratia neta, puteti utiliza formula:

    RB = RN* 1,06383

    Si rezulta o remuneratie bruta de 638 lei, cum ati zis dvs.

    Remuneratia fiind sub plafon, nu se datoreaza CAS si CASS - vedeti articolele 151 si 174 din Codul fiscal.

  • Calculator Venituri 05 apr 2018

    In acest caz nu are relevanta cine este platitorul de venit, ci doar daca persoana fizica, cedent al drepturilor de autor, are si calitatea de salariat sau nu, si in ce masura venitul lunar depaseste plafonul de 1.900 lei (salariul minim brut pe economie).

     

    Daca stabiliti in contract optiunea de impozitare finala, le veti retine 10% impozit pe venit din remuneratia bruta.

     

    Conform modificarilor aduse prin OUG 18/2018 la art. 150 si art. 154 din Codul fiscal rezulta ca in cazul in care persoana fizica realizeaza si venituri salariale sau asimilate salariilor, nu datoreaza CAS si CASS pentru veniturile din drepturi de autor.

     

    In cazul prezentat de dvs nu se datoreaza CAS si CASS si pentru ca veniturile lunare sunt sub plafonul de 1.900 lei.

     

    Astfel, pentru ca persoana fizica, cedent al drepturilor de autor, sa primeasca o remuneratie neta de 600 lei, va trebui sa stabiliti in contract o remuneratie bruta de 667 lei, si le veti retine la sursa impozit pe venit 10%, respectiv in cuantum de 67 lei.

     

    Daca persoana fizica opteaza ca sa plateasca si CAS si CASS chiar daca remuneratia e sub plafon, atunci pentru ca sa le oferiti o remuneratie neta de 600 lei, va trebui sa stabiliti o remuneratie bruta de 1.406 lei, din care le veti retine impozit pe venit 10%, CAS si CASS. Pentru CAS e o cota de 25% aplicabila la o baza impozabila lunara minima situata la nivelul salariului minim brut pe economie, respectiv 1.900 lei (cuantumul lunar minimal CAS este 475 lei). Pentru CASS este prevazuta o cota de 10% aplicabila la o baza impozabila situata la nivelul salariului minim brut pe economie (cuantumul lunar al CASS va fi 190 lei).

     

    Contractul de drepturi de autor ar putea avea urmatoarele sectiuni:

     

    Partile contractante

    Cesionar

    Cedent

     

    1.       Obiectul contractului. Obiectul prezentului contract il constituie cesionarea drepturilor patrimoniale asupra operelor create de catre Cedent potrivit solicitarilor formulate de catre Cesionar. Partile convin ca in sensul prezentului contract prin „opere” se intelege [...]

     

    2.      Remuneratia Cedentului. Remuneratia cuvenita Cedentului pentru cesionarea drepturilor asupra operelor prevazute la art. 1 de mai sus este de [...] . Cesionarul se obliga sa retina si sa vireze impozit pe venit de 10% din suma bruta, intrucat Cedentul opteaza pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final, conform Codului fiscal. Raspunderea pentru calcularea, retinerea si virarea acestor sume revine exclusiv Cesionarului.  Plata contributiilor sociale se va face in conformitate cu dispozitiile legale in materie in vigoare la data achitarii catre Cedent a remuneratiei, aplicand cotele de impunere stabilite de aceste dispozitii la aceasta data, astfel ca Cedentului i se va achita remuneratia neta, reprezentand diferenta dintre remuneratia bruta si taxele, impozitele si contributiile sociale retinute potrivit celor de mai sus. Pentru a inlatura orice indoiala, partile precizeaza ca in cazul in care dispozitiile legale in materie nu vor mai prevedea obligatia Cesionarului de a retine la sursa taxe, impozite si contributii sociale, Cedentului i se va achita remuneratia bruta. In toate cazurile, Cedentul are obligatia platii catre buget a tuturor taxelor, impozitelor si contributiilor sociale pentru care dispozitiile legale in vigoare la data achitarii catre Cedent a remuneratiei nu prevad obligatia retinerii lor la sursa de catre Cesionar si/sau prevad ca obligatia platii lor catre buget revine Cedentului.

    [aici puteti include si optiunea persoanei fizice de a i se retine CAS si CASS la sursa, chiar daca venitul e sub plafon]

     

    3.      Conditii de plata. [ se precizeaza la cate zile se efectueaza plata de la finalul lunii, etc]

    4.      Termenul contractului. [se precizeaza durata contractului]

     

    5.      Conditiile cesiunii. [se precizeaza in ce conditii se transfera drepturile patrimoniale asupra operelor create si ce poate face cesionarul cu ele (de ex., poate crea opere derivate, le poate publica si in alte parti fara acordul expres al cedentului sau nu, etc); aici se poate preciza daca cedentul poate crea opere similare si pentru altii sau nu]

     

    6.      Garantii. [cine pentru ce raspunde in fata tertilor in legatura cu operele create]

     

    Celelalte sunt clauze standard, care se regasesc si in contractele de prestari de servicii

     

    7.       Forta majora.

     

    8.      Notificari.

    9.       Litigiile.

     

    10.   Modificarea contractului.

     

    11.     Incetarea contractului.

     

    Semnatari

    Cesionar

    Cedent

  • NEDELCU IULIA 05 apr 2018

    Multumesc pentru raspuns.

    Dar acea cota forfetara de 40% din venitul brut nu se aplica?

    Platitorul de venit este o fundatie, beneficiarul este un artist, care nu are calitatea de salariat, iar venitul lunar nu depaseste salariul minim pe economie. Nu rezulta un venit brut de 638 lei....638 lei x 40% = 255 lei; 638-255 = 383 lei x 10 % = 38 lei impozit.

    Si din ce inteleg, nu se platesc contributii sociale.

    Este corect?


Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide